Başbakan icmayı demokrasi sanıyor

DİN değiştirmek, dinden çıkmak, inancını yitirmek, cinsiyet değiştirmek öyle kolay değildir; havaalanlarında, istasyonlarda, garajlarda araç değiştirmeye benzemez, insanın ruhunu yerinden söker, beynini unufak eder.

ABD’den uçakla gelen insanlar ancak birkaç günde kendilerine geliyorlar; bir şey değiştirenlerin kendilerine gelmeleri çoook uzun sürer. Berbere girip tıraş olmaya benzemez. İslam dinine girenlerin sünnet olmalarına da benzemez.

Bunu bildiğim için, bu konuda çok kitap, çok roman okuduğum için, Milli Görüş’ten, Refah ve Fazilet partilerinden gelenlerin laik AKP’yi (!) kurmalarına ve hamamda yıkanıp değişmelerine bir saniye bile inanmadım. Ve bunları AKP’nin kuruluşundan itibaren inatla yazdım. Sonuçta haklı çıkan benim!

KİTAP DOGMASI

Müslüman toplumlarında, bence ciddiye alınmaması gereken bir inanış vardır: "Her şey Kitap’ta yazmaktadır" dogması! Atom mu, uzaya yolculuk mu, DNA mı, moleküler biyoloji mi, uzay geometrisi mi, hepsi Kitap’ta yazmaktadır.

Demokrasi mi, dediniz, o da Kitap’ta yazmaktadır. İslamcı çevrelerin, İslamcı zihin ve ağızların iddiasına göre icma demokrasinin en hasıdır. "İslam’da icma var!" derler ve yüzünüze álim ve muallimcesine bakarlar. Peki nedir İcma?

BİLGİNİN OYBİRLİĞİ

Kuran ve hadislerle çözümlenemeyen hukuk sorunlarında bilginlerin oybirliğine icma denir. Toplanma anlamına gelir. Bundan sonrası için, sizin bir sözlüğe, ansiklopediye falan bakmanız gerekir. Çünkü ben bir adım daha atmak zorundayım.

İcma’nın bilginin ve haberin kaynağıyla kesin bir ilgisi vardır İslam’da. İslam inancında bilgi sonradan kazanılmaz, edinilmez, ama bir yerden vahiy ya da ilham edilir. Tanrı tarafından.

Tek kişinin haberi (Haber-i Vahid): Bilgi içermez, muteber değildir.

Yaygın Haber (Müstefiz-Meşhur): Gazali bu haberin araştırılması gerektiğini söyler.

Çoğunluğun haberi (Tevatür): Yalan üzere birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun ilettiği haber. Aynı tutum klasik kelam geleneğinde de egemendir: Bir haber çoğunluk tarafından aktarılmışsa, o haber kesin bilgi kaynağıdır.

Bu olgunun, İslam’daki icma ile kesin bağlantısı vardır. İcma, daha önce de yazdığım gibi, çoğunluğun görüş birliğine varmasıdır ve bağlayıcıdır. Názzam, buna itiraz eden belki de tek İslam düşünürüdür. Ona ve özgür düşünceye göre, çoğunluğun karar, kanı ve uzlaşması, her zaman yanlış çıkma olasılığı ile karşı karşıyadır.

İSLAMİ DİKTATÖRLÜK

İşin püf noktasına, bam teline geldik: Başbakan ve AKP’nin, (oylama dışında) haklar bağlamında çoğunluk ile azınlığı eşit kabul eden demokrasiyi içselleştirememesinin nedeni işte buradadır. Referansları hálá İslam olduğu için icmayı demokrasi sanmakta ve yüzde 47’ye dayanarak her şeyi yapacaklarına inanmaktadırlar. Oysa icma dinsel, demokrasi sivil bir kavramdır. İcma İslami diktatörlüğün meşruiyet kaynağıdır. Özgür(lük) bilgileri çok kıt ve yoksul olan Başbakan ve imam-hatip kuşakları bu nedenle asla demokrat olamazlar.

Yazımın içerdiği İslami bilgiler bana vahiy ve ilham yoluyla gelmedi; Akademik ilerlemesi engellenen Yrd. Doç. Dr. Hasan Aydın’ın "Gazáli Felsefesi ve İslam Modernizmine Etkileri (Naturel Yayınları, s. 69-135) adlı kitabında okudum.
Yazarın Tüm Yazıları