Amerikan Nobel’ine Türk jüri üyesi

"TARİHÇİLERİN KUTBU", tarih biliminin uluslararası önemdeki adlarından Halil İnalcık, Amerika’daki John W. Kluge Ödülü’ne jüri üyesi seçildi.

Bu ödülün özelliği, Nobel Ödülleri arasında yer almayan disiplinlere verilmesi. Ödül, tarih, felsefe, politika, psikoloji, antropoloji, sosyoloji, dini incelemeler, sanat eleştirisi ve lenguistik alanlarını kapsıyor.

İki yılda bir verilen ödülü kazananlar, onarımı yeni biten Thomas Jefferson Binası’nda yapılacak törenle alacaklar ödüllerini.

Uluslararası özellik taşıyan John W. Kluge Ödülü için gönderilecek çalışmalar, herhangi bir dilde olabilir.

Şimdiye kadar ödül alanları öğrendiğimizde, saygınlığını daha iyi algılayabiliriz.

Ödülü, 2006 yılında, John Hope Franklin ile Yu Ying-shih, 2004 yılında da Jaroslav Pelikan ile Paul Ricoeur paylaştılar.

2002 yılı ödülünün sahibi ise Leszek Kolakowski idi.

Bireysel öneri yapabilecekler dışında aday önerileri yapacak kurumlar arasında, araştırma kurumları, öğretim kurumları yer alıyor.

Önerilen adların, gerekçesi de öneren tarafından ayrıntılı biçimde ödül sekreterliğine ulaştırılıyor.

* * *

NOBEL ÖDÜLÜ gibi, eşdeğer tutarda parası da olan ödüle ancak, bu iş için seçilmiş kişiler aday önerebiliyor.

Dünyanın alanlarındaki tanınmış kişiler arasından biri seçilecek ve 2008 sonbahar ayında da ödül töreni gerçekleşecek.

Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın yurtdışında birçok kitabı ve makalesi yayımlanmıştır.

Bazı kitaplarını okurlarımıza anımsatmak isterim: Osmanlı Uygarlığı (Günsel Renda ile birlikte), Osmanlı’da Devlet, Hukuk, Adalet, Osmanlı İmparatorluğunun Ekonomik ve Sosyal Tarihi, Şair ve Patron, Atatürk ve Demokratik Türkiye.

* * *

HALİL İNALCIK
’ın yaşamı, tarih anlayışı üzerine bilgi edinmek isteyenler, Emine Çaykara’nın hazırladığı Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık (Türkiye İş Bankası Yayınları) kitabını okuyabilirler.
Yazarın Tüm Yazıları