Piyasalar kötüleşirse kapatma davası ile ilgili olmayacak

AKP’li olabilirsiniz, AKP’yi sevmiyor hatta rejim için tehlike görüyor olabilirsiniz, AKP’nin taraftarı olmasanız da bazı politikalarını benimsiyor olabilirsiniz, ya da AKP’nin olumlu icraatlarına rağmen gizli "islam devleti" gündemi olduğunu düşünebilirsiniz.

Ya da AKP’nin çevresindeki bu görüşleri istediğiniz kadar çeşitlendirebilirsiniz.

Düşüncemiz ne olursa olsun; fiili eylemle ilişkisi kurulamadığı takdirde, bu çağda partilerin kapatılmasına karşı çıkmak gerekir. Ama ilkesel olarak bu görüşü savunmak gerekir. Yani DTP’ye kapatma davasına da, AKP’ye kapatma davasına da karşı olmak gerekir. Yoksa birilerinin dediği gibi, "iktidar partisi"olduğu için, parti kapatmaya karşı çıkılmaz.

Aynı şekilde DTP’ye açılan kapatma davasına karşı AKP’lerin suskun tavrını, daha önce Kürt milletvekilleri TBMM’den kovulurken, şimdi AKP’nin en yüksek mevkilerinde olanların, o zamanki partileriyle bu işi nasıl alkışladıklarını da unutmamak gerekir.

Parti kapatmanın siyasi ve hukuki yönleri hakkında, bir partinin işi nasıl olup da bu noktaya getirebildiği konusunda, Avrupa’daki uygulamalar konusunda çok şey söylenebilir...

Ancak bizim bugün üzerinde durmak istediğimiz asıl konu; parti kapatma davasının ekonomiyi etkileyip etkilemeyeceği, ya da bu etkinin nasıl ölçülebileceği...

AKP Hükümetinin bakanları, parti kapatma davası haberi duyulur duyulmaz, "Bu davanın ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini"söylemeye başladılar. Başbakan da ekonomik ve siyasi istikrarı istemeyenlerin bu davayı açtığını söyledi.

Bütün bunlar doğru değil. Siyasi olarak sonuçlarını göreceğiz ama bu dönemde ekonomide, iç piyasalarda yaşanacak olanların parti kapatma davasıyla ilgisi olmayacak.

Yani bugün piyasalar haftaya kötü bir başlangıç yaparsa, bunun Yargıtay Başsavcısının AKP hakkında parti kapatma davası açmasıyla ilgisi kurulamaz.

Çünkü piyasalar tümüyle dışarıya bağlı. Cuma günü ABD piyasaları yüzde 2-2,5 düşüşle kapadı ve Cuma günkü bu kapanış her zaman Pazartesi günü bizi ve Avrupa piyasalarını belirleyecek kadar önemlidir . Özetle; kim ne derse desin; bugün piyasaların seyrinde, olumlu da olsa olumsuz, da olsa, parti kapatma davasının etkisi hemen hemen hiç olmayacak.

Piyasa oyuncuları ile bu konuyu konuştuğumuzda, görüşümüze katıldıklarını gördük. Cuma günü de piyasaların sadece dışarıdaki gelişmelere bağlı seyrettiğini, kapatma davası haberi geldikten sonra yapılan işlemlerde de etkinin görülmediğini söylediler.

AKP’nin kapatılacağının sanılmadığını belirten ama ardından "Parti kapatılsa bile yenisi kurulur devam eder, hep öyle oldu" diye ekleyen bir bankacı, piyasaların seyrinin tümüyle dışarıya bağlı olduğunu, parti kapatma davasının etkisinin olmayacağını söyledi.

Bizce AKP ve bakanları parti kapatma davasını kullanıp, "Bu dava nedeniyle ekonomi bozuldu" argümanını kullanmayı, şimdiden unutsunlar.

Eğer piyasa bozulacaksa bu tümüyle küresel ekonomideki hareketlerden ve bu dalgalara karşı aylardır, uyarılmasına rağmen, hiç bir önlem alınmamasından kaynaklanacak.

Zaten büyük ölçüde de beklenti; kötüleşmenin devam edeceği yönünde. Belki bakanlar da bunu gördüğü için, önlem alamadıklarını bildikleri için, böyle bir gerekçe planlıyorlar.

Ama bu gerekçeyi kimse yutmamalı. Yutmaya meyilli olanlar, yani AKP partizanları da çıkarıp son aylardaki ekonomi haberlerine, yorumlarına baksınlar. 5-6 aydır bu krizin geldiği önlem alınması gerektiği söyleniyor, AKP Hükümetinden bir önlem çıktı mı? Önlem alınmadığı gibi mali disiplini bozucu, enflasyonun yeniden yükselmesini körükleyecek adımlar atılmaya devam etti. Çıkarıp herkes gazete küpurlarına bakabilir.

Yani ekonomide yaşanacak sıkıntının sorumluluğu tümüyle AKP yönetiminin olacak. Şimdiye kadar nasıl nemasını yediyse, kötüleştiği takdirde cezasını da AKP çekmeli..
Yazarın Tüm Yazıları