Bilgili, Akaretler’e 75 milyon dolar yatırdı, ’Çarşı’ duvara dokunmadı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün Mısır gezisinde karşılaştığım Bilgili Holding Başkanı Serdar Bilgili’yle, İstanbul Akaretler’deki "Sıraevler" projesini birlikte gezmek üzere sözleşmiştik.

Perşembe günü Serdar Bilgili’yle buluştuk. Açılış kurdelesini haftaya çarşamba günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kesmesi planlandığı için, Akaretler’de hummalı bir çalışma vardı.

Serdar Bilgili, 70 binanın yanyana dizildiği restorasyon projesini 75 milyon dolar gibi planladığının iki katı harcamayla da olsa, bitirme aşamasına getirmekten memnundu: "İstanbul’un ve Beşiktaş’ın en önemli noktasındaki Akaretler projesinden gelir beklentim de harcamam oranında arttı. Bu yüzden her şeyin en iyisini yapmaya çalıştım."

Akaretler’deki Sıraevler’in restorasyon projesine bundan 19 yıl önce Net Holding soyunmuştu. Net Holding sıkıntıya girince, borçlarına karşılık proje üzerindeki haklarını Garanti Bankası’na devretmişti. Net Holding ve Garanti Bankası’nın yaptığı toplam harcama 25 milyon doları bulmuştu.

Garanti Bankası, 2005 sonuna doğru projeyi elden çıkarmaya karar verince, Beşiktaş Kulübü Başkanlığı döneminde önünden geçtikçe, "Şuradan bir ev alsam" diye düşünen Serdar Bilgili, Akaretler işine daldı.

Net Holding tarafından Vakıflar’dan 49 yıllığına kiralanan, ancak 17 yıl sürüncemede kalan restorasyon projesi, Bilgili’nin devreye girmesiyle canlandı, 2 yılda bitme aşamasına geldi. İçinde "W İstanbul" adlı üst sınıf oteli, önde gelen markaların kiraladığı mağazaları ve rezidansların yer aldığı bir mahalleye dönüştü.

Aslında Serdar Bilgili’nin önünde Akaretler Sıraevler’i kullanmak için 30 yıl kalmış durumda. Ancak o uzatma konusunda umutlu: "Henüz talebim olmadı ama buraya 75 milyon dolar harcadım. Vakıflar, süre uzatma verebilir."

Akaretler projesine girince işin Bilgili’yi en çok mutlu eden yanlarından biri, çok sevdiği takımı Beşiktaş’ın taraftarlarıyla iç içe bir alana yerleşmek olmuş. Beşiktaş halkı, takımının taraftarları onu kucaklamış: "2 yıldır burası şantiye durumunda. Hiçbir komşumuzdan tepki görmedik, aksine destek aldık."

Bilgili, bulduğu zekice sloganlarla spor gündemine sıkça oturan Beşiktaş’ın "Çarşı Grubu"nun da desteğini görmüş: "Ben Akaretler projesini devralana kadar, Çarşı Grubu’ndaki dostlarımız, kardeşlerimiz bu binaların duvarlarına sloganlar yazardı. Ben projeyi devralınca duvar yazıları tümüyle kesildi."

Bilgili, Akaretler projesi kapsamındaki mağazaları metrekaresi 80-120 Euro bedelle kiraya vermiş. Kiracıları arasına "Haremlique" markalı ev tekstili ürünleri mağazasıyla Caroline Koç da girmiş.

ABD’li Starwood Grubu’nun lüks otel markası "W", Avrupa’ya adımını ilk olarak Akaretler’den atma yolunu seçmiş. Oda fiyatları 200 Euro’dan başlayan otel, şimdiden epey rezervasyon yapmış.

Bilgili’ye Akaretler’de ortaya çıkabilecek ciro beklentisini sordum. Önce "300 milyon dolar" diye hesapladı, sonra "500 milyon doları bulabilir" dedi.

Ciro arttıkça hem Bilgili, hem Vakıflar Genel Müdürlüğü kazanacak...

Akaretler, İstanbul’un "prestijli turistik mekanı" olacak...

Akaretler’de restorasyon tamamlandı lastikçi gitti

BİLGİLİ Holding Başkanı Serdar Bilgili’yle birlikte öncelikle modern ama Osmanlı izini de yansıtan Akaretler projesinin en önemli parçalarından "W İstanbul" adlı otele girdik.

Ardından Şair Nedim Caddesi’nin girişinde, karşılıklı mağazaların açılışa hazırlandığı binaları hızla turladık. Serdar Bilgili, Caroline Koç’un "Haremlique" mağazasının karşısına denk gelen ve projenin dışında bulunan bir binanın giriş katındaki "kiralık" yazısını gösterdi:

"Burada kısa süre öncesine kadar lastik tamircisi vardı. Projeyi tamamladık, bölgenin değerini yükselttik. Büyük olasılıkla orası da giyim ya da benzeri bir mağazaya dönüşür."

Bilgili’nin öngörüsü tutarsa, Süleyman Seba Caddesi ile Şair Nedim Caddesi’nde mülk sahibi olanlara "Akaretler piyangosu" vuracak...

Sadun Hoca’nın anısına

GEÇEN yaz Çeşme... Ailece Çimentaş Genel Koordinatörü Mustafa Güçlü ve eşi Övül Güçlü’nün konuğuyuz... Aynı akşam iki önemli konuk daha var... Prof. Sadun Aren ve eşi... Üniversite yıllarımda kimi zaman Mahir Çayan’ın tanımıyla "Aren oportünizmi" tanımına katılmış ama çoğunlukla Türk solundaki saygın geçmişine saygı duymuştum.

Sadun Hoca’yla ilk kez bire bir sohbet etme şansım olmuştu o akşam... Ancak Sadun Hoca, sıkça bana sorular yöneltti, ekonomik gündeme bakışımı anlamak istedi.

Demek ki o güzel Çeşme akşamı, Sadun Hoca’yla ilk ve son karşılaşmamızmış...

Sadun Hoca’yı geçen hafta Genel Yayın Yönetmenimiz Ertuğrul Özkök’ün attığı "İktisat, ’liberal Castro’sunu kaybetti" başlığıyla son yolculuğuna uğurladık...

Sadun Hoca’yı bu fotoğrafla anmak istedim...
Yazarın Tüm Yazıları