Merkez Bankası’nın faiz indirimleri

MERKEZ Bankası’nın faiz kararı giderek zorlaşıyor. 19 Mart’ta toplanacak Para Politikası Kurulu’nun (PPK), geçen aylardaki gibi, çeyrek puanlık indirim kararı vermesi giderek zorlaşıyor. Önümüzdeki günlerin ne getireceği de meçhul.

Geçtiğimiz Cuma günü ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları üzerine, piyasalarda FED’in bu ayki indiriminin 0.75 puan, hatta 1 puana kadar çıkabileceği konuşulmaya başladı.

Bu noktadan baktığnıız zaman, "Bizim Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı vermesi kolaylaşıyor" denilebilir. Ama durum hiç de bu kadar kolay değil...

AKP’ye yakın gazetelerde şimdiden, Merkez Bankası’nı faiz indirimine zorlayan, "yaşanan sıkıntıdan çıkış yollarından birinin faiz indirimi olduğunu" söyleyen haberler hatta manşetler çıkmaya başladı.

Bu da, 19 Mart yaklaştıkça hem hükümet kanadından hem de hükümete yakın gazetelerden bu yöndeki baskıların artacağının bir göstergesi.

Ancak geçtiğimiz cuma günü yayımlanan Merkez Bankası Beklenti Anketi’nin sonuçları, işin hiç de o kadar kolay olmadığını, çarpıcı biçimde ortaya koydu.

Beklenti anketinde şubat ayında tahminlerin neredeyse üç katına ulaşan TÜFE’nin etkisiyle, yıl sonu enflasyon beklentileri de sıçrama gösterdi. Yıl sonu enflasyon projeksiyonu 48 baz puan artışla yüzde 7.02’ye yükselirken, daha uzun vadeli beklentilerinde sınırlı bir bozulma olduğu gözlendi. 12 ay sonu TÜFE tahmini yüzde 6.0 seviyesini korurken, 24 ay sonu beklentisi ise 12 baz puanlık artışla yüzde 5.3’e yükseldi.

ENFLASYONU ETKİLEYECEK KARARLAR

Özetle; faiz kararlarında en etkili unsurlardan biri olan önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon beklentileri giderek kötüleşiyor.

Bu anketten sonra piyasa iktisatçıları tarafından " Merkez Bankası’nın, enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmenin yavaşlamasını ve son dönemde gelişmekte olan ülkelere de belirgin şekilde yansıyan yurtdışı görünümdeki bozulmayı göz önünde bulundurarak, Mart’ta faiz indirimine ara vereceğini bekliyoruz" denilmeye başladı.

Kısaca; beklentiler indirim kararını kolaylaştırmıyor, aksine zorlaştırıyor.

Bizce sadece enflasyon beklentileri değil, AKP Hükümeti’nin mali disiplini bozacağı kesin olan düzenlemeleri gündeme getirmesi de, indirim kararını ciddi biçimde zorlaştırıyor.

Bütçe dışı fon uygulamasını yeniden hortlatan, dolayısıyla mali disiplini ciddi biçimde sekteye uğratacak, şeffaflığı önleyip, harcamaları artıracak yasa tasarıları, enflasyon açısından da tam bir saatli bomba niteliğinde.

TEHLİKELİ KARARLAR

Bunların yanı sıra hükümet 4 milyar YTL yük getiren sigorta prim indirimiyle, yine 4 milyar YTL bütçeye ek yük getirecek belediye yasasıyla da, mali disiplin ve harcama açısından son derece tehlikeli kararlara imza atıyor.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın bu hafta konuşma yapıp, gelişmeler hakkında yorum yapmasını bekliyoruz.

Gelecek haftaki faiz indirim kararı için Başkan Yılmaz’ın yapacağı bu açıklamalar dikkatle izlenecek.
Yazarın Tüm Yazıları