Olağan şüpheli imam

ANKARA
BU ülkede camiyi-kışlayı ayağa kaldıracak iki tehlike nedir diye saysak...

Herhalde ezici çoğunluğun yanıtı, irtica ve ayrılıkçı terör olur. O yüzden 28 Şubat günlerinde Gaziantep’te İncil satıyor diye yayınevi bombalayan... 10 yıl sonra Diyarbakır’daki Irak’a en büyük kara harekátına muhalefet mitinginde elinde Kuran’la meydana çıkan İmam Muhittin Eryılmaz dikkatle izlenmelidir.

Çünkü her siyasi dönemin olağan şüphelisi haline gelmek öyle kolay iş değildir.

* * *

Adına Vasat denilen tek kullanımlı örgüt

18 yıllık İmam Şahmerdan Sarı, 1992 yılında Sahabe Dergisi etrafında örgütlenmeye başladı. Derginin ismi 1996 yılında Vasat olarak değişti.

Örgüt Türkiye’yi "Dar-ül Harp" sayıyor, militanlarına "firavunlara memurluk etmeyin, okullarında eğitim almayın, askerlikten kaçın" çağrısında bulunuyordu.

Hizbullah çizgisine yakın Şahmerdan Sarı, otoriter bir liderdi, çekirdek kadronun pek genişlemesine izin vermedi. Tabir yerindeyse başka yerde şube açmadı!

Örgütün insan ve mali kaynağı nasıl sağladığı, polis kayıtlarına Sarı’nın ifadesiyle geçti:

"Görev yaptığım camilerde yatsı namazından sonra toplanan cemaatten örgüt için öğrenciler edindim. Bunları eğiterek başka camilerin Kuran kurslarında öğretmenlik yaptırdım. Örgütün en büyük geliri kurban derilerinden sağlanıyordu."

Vasat örgütünün ses getiren tek eylemi, 14 Eylül 1998 gecesi yaşandı. Fuarda İncil satan Müjde Yayıncılık standına el bombası atıldı, patlamada 4 yaşındaki Ali Özdemir öldü.

Örgüt lideri Şahmerdan Sarı, bir ay kadar sonra Adana’da yakalandı. (Halen cezasını çekiyor.) Hemen ardından 17 kişi gözaltına alındı. Tutuklananlar arasında Muhittin Eryılmaz da vardı. Muhittin Eryılmaz, üç ay sonra delil yetersizliği nedeniyle serbest kaldı.

Vasat örgütünden 10 yıldır pek ses çıkmadı.

* * *

Ümraniye’deki gibi el bombası dolu polis evi

Gaziantep’teki Vasat bombasının iki ilginç yanı vardı: 1) Vasat örgütünün bombayı Siirt Kurtalan Çevik Kuvvet Amirliği’nde görevli polis memuru Halil Yıldız’dan (27) aldığı ortaya çıktı. Polisin evinde yapılan aramada 7 el bombası daha bulundu. Polisin el bombalarını PKK’dan ele geçirdiği ama kimseye bildirmediği anlaşıldı. 2) Dönemin İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, el bombalarının Alman üretimi ve NATO standardında olduğunu açıkladı. NATO bombasının PKK’nın eline nasıl geçtiği ise aydınlığa kavuşmadı.

* * *

Kimsenin tanımadığı konuk Diyarbakır’da

İmam Muhittin Eryılmaz’ın izine on yıl sonra DTP’nin Diyarbakır mitinginde rastlandı.

Peki orada ne işi vardı, resmi görevli veya davetli miydi? Sırrı Sakık’a sorduk:

"Bu kişiyi partiden, örgütten tanıyan yok. Savaş karşıtı bir miting olduğu için herkes destek verdi. Bizim dini inancı siyasete alet etmek politikamız zaten yok. Çağrımız ortada: Siyaseti cami avlusundan ve askerin kışlasından uzak tutmak istiyoruz."

Ezcümle Muhittin Eryılmaz’ın yaşam öyküsü aslında bazen cüppeye giren, işine gelince poşu bağlayan mevsimsel tahrikin izdüşümünden ibarettir.
Yazarın Tüm Yazıları