Yatırımlar FDF’den kaçırılmaya çalışılıyor

AKP hükümetinin bütçe disiplinini bozacak, "altyapı yatırımları için yeni fon oluşturma" niyetinin altında yatan asıl nedenin, faiz dışı fazla (FDF) hedefinin arkasından dolanmak olduğunu anlıyoruz.

Yani Hükümet, özelleştirme gelirleri ile bütçe dışında fonlar yaratıp, harcamayı artırmak, yeni altyapı yatırımlarını buralardan finanse etmeyi planlıyor.

Böylece bütçe dışında gözükecek yatırımların FDF dışına çıkarılması, dolayısıyla da yatırım harcamalarının artırılması hedefleniyor.

Bunun altında yatan en önemli nedenlerden biri,doğal olarak,yaklaşan mahalli seçimler. Seçimler öncesi yatırım harcamalarının artırılması, bu yolla piyasalar rahatlatılırken, aynı zamanda görünür yatırımlarla oy kazanılması amaçlanıyor.

Bunun yanı sıra en önemli nedenlerden biri de küresel yavaşlamadan Trkiye’nin etkilenmesini mümkün olabildiğince tolere edebilmek.

Yani küresel krizin başından beri söylediğimiz "büyüme mi, enflasyon mu?" ikileminde Hükümet tercihini çoktan büyüme yönünde yaptı. Sadece AKP hükümeti değil siyasi iktidarların hemen hepsi büyümeyi tercih ediyor ve hele ki bir seçim yaklaştıkça bu tercihi yapmakta hiç tereddüt etmiyorlar. Bu hep böyle oluyor...

Bunu da "biz enflasyonla mücadeleden vazgeçtik" gibi bir deklerasyonda bulunmadan, yani mali disiplini bozmamış görünerek yapmanın en iyi yollarından biri de "altyapı yatırımlarını FDF dışına kaçırıp, harcamaları artırmak" oluyor.

İşte ulaştırma altyapı yatırımları için ayrı bir fon kurmak için hazırlanan yasa tasarısının altında yatan asıl nedenin bu olduğunu öğrendik. Bununla birlikte kamu-özel sektör işbirliği için hazırlanan yasa tasarısı da, yine aynı amaçla yani yatırımları artırmak amacıyla hazırlandığı için, bu tasarının yasalaşmasının da hızlandırılmasını bekliyoruz.

Bunların dışında Hükümetin başka yatırımlar için de, örneğin enerji yatırımları ve eğitim yatırımları için de benzer modeller üzerinde çalıştıklarını öğreniyoruz.

Yani enerjide yapılacak özelleştirmelerin parası bütçeye alınmayıp, ayrı bir fon oluşturacak, yeni enerji altyapı yatırımları de bu kaynakla yapılacak. Aynı şekilde Milli Eğitim Bakanlığı da benzer bir yöntemle eğitim yatırımlarını hızlandırmak için hazırlıklar yapıyor.

FDF TUTMAZSA HARCAMALARI KISIN

Bu yolla hem mahalli seçimlere dönük harcama artırma imkanı bulacak olan AKP Hükümeti, hem de harcamaları, fazla bir itiraz olmadan artırmış olacak.

Bu niyet ise Merkez Bankası’nın yürüttüğü enflasyonla mücadele programıyla tümüyle çelişiyor. Merkez Bankası daha önceki gün yayımladığı son Para Politikası Kurulu (PPK) değerlendirme notunda tam da bu konuya değinip, FDF hedefinin mutlaka korunması gerektiğini, FDF hedefinin tehlikeye girmesi halinde, vergi artırma yerine mutlaka harcamaların kısılmasını istedi. Merkez Bankası orta vadede enflasyon hedefinin henüz tehlikeye girmediğini belirtirken, ancak çok kritik bir dönemde olduğumuzu, mutlaka mali disiplinin korunması gerektiğini de belirtiyor.

Dolayısıyla, yine aynı noktaya geliyoruz. Zaten enflasyon hedeflerin iki katı gerçekleşmelerle gidiyor ama hükümetin şimdilik böyle bir mücadele önceliği yok. Hazırlanan yasa taslakları ve harcamaları artırma niyeti de açıkca bunu gösteriyor.

Yani Hükümet açıkca deklere etmeden, büyümeyi mümkün olduğunca korumaya çalışırken, bunun bedeli olan enflasyonla mücadeleden taviz verme kararını çoktan vermiş durumda.

Bu adımların bir devamı olarak örneğin Başbakan TBMM Gurup toplantısında, 1.8 milyar YTL’nin üzerindeki tarım kesimine dönük ödemenin Mart’ta tümüyle yapılacağını söylüyor. Bunun finansman programı, likidite yönetimi, görüldüğü gibi O’nu pek ilgilendirmiyor.

Yeter ki sanki mali disiplini bozmuyormuş gibi görünüp seçim ekonomisi uygulansın, harcamalar artırılıp, seçimlerde iktidar partisi oylarını artırabilsin...
Yazarın Tüm Yazıları