İmam hatiplere dair harbi konuşmak

MİLLİYET Gazetesi (17.02.08), YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın Eğitim Komisyonu’nun başına getirdiği Prof. Dr. Halis Ayhan ile yaptığı bir söyleşiyi yayınladı. Prof. Ayhan’ın yanıtlarında benim yıllardır söylenmesini beklediğim gerçekler var. Ayı avcısı, kendi kazdığı kuyuya düşüyor:

2 SORU, 2 CEVAP

MİLLİYET: İmam hatip öğrencileri din görevlisi olmayacaklarsa bu okullar amacından çıkmaz mı?

PROF. DR. HALİS AYHAN: Birincisi, bu liseler din eğitimi yapacak eleman ihtiyacına cevap veriyor. İkincisi, liselerde din eğitimi isteği var. Aile "imam, hatip olmasın ama dinini iyi öğrensin" istiyor. Kızların imam, hatip olması zaten mümkün değil. "Devletim okul açmış, müdürünü, öğretmenini tayin etmiş, ben devlete güveniyorum, çocuğum burada okusun" diyor. "Bu yöntem bilimsel değil" diyen arkadaşlarıma soruyorum. Bu yeterli değilse yerine ne koyalım?

MİLLİYET: Batı’da imam hatip lisesi modeli var mı?

PROF. DR. HALİS AYHAN: "İmam hatip lisesi modeli Batı’da yok. Doğu’da yok. Nereden çıktı?" diye eleştirenlere şunu söyleyebilirim: Bu Cumhuriyet’in kurup geliştirdiği bir model.

3 MART 1924

Söyleşiyi kim, kimler yaptıysa hararetle kutlarım. Çin işkencesinde, Filistin askısında bile alınmayacak bilgileri almışlar Prof. Dr. Ayhan’dan.

Prof. Dr. Halis Ayhan, imam hatiplerin ruhsatsız işporta tezgáhları gibi açıldığını sanıyor galiba. Ruhsat var: 3 Mart 1924 tarihli Tevhid-i Tedrisat Kanunu (Öğrenim Birliği Yasası). Bu yasanın imam hatiplerle ilgili maddesini Prof. Dr. Halis Ayhan’a hatırlatalım:

"Eğitim Bakanlığı, yüksek diyanet uzmanları yetiştirmek üzere üniversitede bir ilahiyat fakültesi kuracak ve imam ve hatiplik gibi din hizmetlerinin yerine getirilmesi göreviyle yükümlü memurların yetişmesi için de ayrı okullar açacaktır."

DİN DEVLETİ KAPISI

Yasanın sözünü ettiği okullar günümüzün (güya ve sözde) imam hatip liseleridir. Bu okulun mezunlarının görevleri de yasa tarafından belirlenmiş: İmamlık ve hatiplik yapmak.

Peki yasada "Çocuklar imam ve hatip olmasın ama dinini öğrensin!" maddesi var mı? Yok! Yasaya uymak zorunlu değilse, bari dinini bilen berber ve sünnetçi de yetiştirsinler!

İmam hatiplerde kızların okuması, yasanın amacına aykırıdır. Kız öğrenci alımına derhal son verilmesi gerekmektedir. Prof. Dr. Halis Ayhan, imam hatiplerin benzerlerinin dünyanın herhangi bir ülkesinde bulunmadığını söylerken çok haklı. Kimi İslamcı yazıcılar ve siyasetçiler gibi, yüz yıldır laik eğitim yapan eski kilise okullarını örnek göstermeye kalkışmaması çok önemli. İşin doğrusu da bu. Fransa’da imam hatip okuluna benzeyen "Petit Seminaire"lerin en sonuncusu 1975 yılında kapatılmıştı. Prof. Dr. Halis Ayhan’a bir tavsiyem var: 3 Mart 1924 tarih ve 430 sayılı yasayı buldursun ve gerekçesiyle, TBMM’de yapılan konuşmalarla birlikte birkaç kez okusun. Yapılması gereken şu: Bu okulları özgün amaçlarına uygun olacak şekilde yeniden organize etmek!

Başbakan, "Din devleti kurmak gibi bir niyetimiz" yok diye yemin ediyor, ama Prof. Dr. Ayhan’ın sözleri onu yalanlıyor. Çünkü günümüz İHL, din devletine açılan kapıdır!
Yazarın Tüm Yazıları