Siyasal sonuç yoksa 26, 27, 28

YÜKSEK dağların hemen arkasında bir ova var. Dağlar yavaş bir kavisle o ovayla birleşiyor. Dağlar bitiyor, ova başlıyor. Kuzey Irak tarafında.

Sınır dağlardan geçiyor.

Türkiye, Irak’la yeni bir sınır çizmeyi tasarlıyor. Sınırı o dağlık bölgeden ovaya indirmek.

Bu sadece bir düşünce antrenmanı. Sorumluluk taşımış ya da taşıyan yetkililerin antrenmanı. Düşüncenin nedeni Irak sınırı ovaya çekerek, Türkiye’nin kendini daha fazla güvenliğe alması. PKK’nın dağdan geçişini zorlaştırmak üzere.

Kuzey Irak’a önceki gece başlayan kara harekatı, bana bu düşünce antrenmanını anımsatıyor.

Harekat sonrasında ovada bir tampon bölge kurulmasına yol açar mı, sorusunu akla getiriyor. Sonradan sınırın geçeceği tampon bölge.

ON YIL SONRA

Sayısı belki çok fazla değil, ama vurucu gücü yüksek bir askeri güç. Kuzey Irak’a karadan giren Türkiye’nin kullandığı askeri güce bakıldığında, harekatın hedefi sınırlı.

Gittik, PKK’yı vurduk, döndük, gibi kısa dönemli bir amaç. Daha kalıcı sonuçlar yaratmaya dönük değil.

Aynı zamanda, şu kadar teröristin öldürülmesi, etkisiz hale getirilmesi meselesi değil. PKK’nın lojistik, barınma, haberleşme ve benzeri altyapı araçlarının yok edilmesine yönelik.

İlk harekat 1984’te. O tarihten sonra Kuzey Irak’a 24 harekat yapılıyor. Son kara harekatı on yıl önce, Kasım 1998’de. Önceki akşam başlayan kara harekatı on yıldan sonra ilk.

Bununla birlikte, zaman zaman özellikle 2002’de giriş-çıkışlar var. Gecelik, o anın gereği, sınır ötesine taşan harekatlar. Ama, son kapsamlı harekat 1998’de.

Ne var ki, sınır ötesi harekatlar bugüne kadar beklenen sonucu vermiyor.

24’E BENZEMESİN

24 yılda 24 harekat. Şimdiki 25. harekat. Eğer, o 24’e benzemesi istenmiyorsa, geçmişteki harekatlar gibi şöyle gelip geçmesi düşünülmüyorsa, yapacak işler var.

Yıllardır hep aynı söz söyleniyor, "bataklık Kuzey Irak’ta". 24 harekat o bataklığı kurutmaya yetmiyor. Bataklık hem Irak’tan besleniyor, hem Türkiye içindeki ayrılıkçı unsurlardan.

Amerika’nın ve AB’nin ilk kez desteğini alan 25. harekat dışarıda ve içerde siyasal sonuçlar vermeli:

1- Yeni bir sınır çizimi için Irak yönetimiyle görüşmek.

2- Irak’ta PKK varlığının önlenmesinde, Irak yönetiminin demeçlerine bel bağlamak yerine, bunu sağlayacak köklü bir anlaşmaya yönelmek.

3- Barzani’ye sadece kızmak yerine, Barzani ile de görüşmek.

İçerde ise, yıllardır sadece adından söz edilen ve her terör eylemiyle, "tamam böyle bir sorun vardı" diye anımsanan Kürt sorununa eğilmek.

Her askeri harekatın, adını koyalım, her savaşın siyasal sonuçları var. Bundan önceki 24 harekat, geçici askeri sonuç vermiş olsa bile, hiçbir siyasal sonuç vermiyor. Dışarıda ve içerde değişen pek bir şey olmuyor.

Yine doğru ve sık tekrarlanan bir söz var, "teröristle mücadele ayrı, terörle mücadele ayrı".

Askeri harekat teröristle mücadele ediyor, terörle değil. Ama eğer, askeri harekat sonrasında, terörle mücadele edilecekse ve 25. harekattan siyasal sonuç bekleniyorsa, şimdi pratik adımlar atmak zorunda.

Yoksa, 26, 27, 28...
Yazarın Tüm Yazıları