Son veriler gidişatı gösteriyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ekonomide de işlerin çok iyi gittiğini, boş yere eleştiri yapıldığını söylüyor. Özetle; Başbakan’ın bu demecinden anlıyoruz ki; gündeme yeniden ekonominin alınması, ekonomiye el atılması pek planlanmıyor. IMF Başkanı, FED Başkanı başta olmak üzere, dünyanın en önemli küresel ekonomi aktörleri tam tersini söylüyorlar ama belli ki; AKP Hükümeti, küresel krizden hiç etkilenmeyeceğimizi zannediyor.

Şimdi Başbakan’ın güllük gülistanlık gördüğü ekonomiye ilişkin, son açıklanan bazı verileri ardı ardına sıralayalım....

Merkez Bankası önceki gün, borçlanma faiz oranını yüzde 15.50’den 15.25’e, borç verme faiz oranını ise yüzde 19.50’den 19.25’e indirdi. İndirim yapıldı ama yayımlanan karar notunda, küresel ekonomiye her zamankinden daha fazla vurgu yapıldığını, para politikası kararlarının, küresel ekonomi ile ilgili risklere duyarlılığının arttığından söz ediliyor yani daha da temkinli bir tutum görülüyor. Notta, geçtiğimiz notlardan farklı olarak, küresel ekonomide devam eden belirsizliklerin ve fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin, para politikası kararlarının çıkacak verilere olan duyarlılığının artırdığı da vurgulanıyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplandığı gün, ödemeler dengesi rakamları da açıklandı. Aralık ayında cari işlemler açığı, 4.5 milyar dolar civarındaki ortalama piyasa beklentilerinin epey üzerine çıkarak, 5 milyar 149 milyon dolara çıktı ve aylık bazda rekor kırdı. 2007 yılının toplamında cari işlemler açığı 38 milyar dolara çıkarak, tahmini GSYİH rakamının yaklaşık yüzde 7.5’i oldu.

Aralık ayında ihracatın hız kaybetmesine rağmen ithalat artış hızında bir yavaşlama olmadı ve dış ticaret açığı 6.4 milyar dolarla aylık bazda en yüksek rakama ulaştı. Brüt turizm gelirlerinin aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.9 artmasına rağmen, turizm giderlerindeki yüzde 47.3’lük yükseliş, net turizm gelirlerinin yıllık bazda azalmasına yol açtı.

İŞSİZLİK SORUNU BÜYÜYOR

Ödemeler dengesi tablosuna göre geçen yıl net doğrudan yabancı yatırım girişleri 18.4 milyar dolar oldu.
Yani, 2007 yılında cari işlemler açığının yüzde 48’i net doğrudan yabancı sermaye yatırımları tarafından finanse edildi.

2008 yılında büyümenin yüzde 4 olacağı varsayımı altında, cari işlemler açığının 40-41 milyar dolar ile GSYİH’nın yüzde 7.2’si seviyesinde olacağını tahmin edenlerin sayısı bir hayli fazla. Ancak daha iki ay önce piyasadaki iktisatçıların 2008 için 38-39 milyar dolarlık tahminler yaptığını hatırlıyorum. Bence, yıl içinde eğer kurlar çok fazla artmazsa, piyasaların yaptığı tahminler 45 milyar dolara doğru çıkacaktır. Bunun da dışında cari açığın yaklaşık yarısının doğrudan yabancı sermaye ile finanse edildiğini ve 2008 için dış kaynakta sıkıntı çıkacağını da unutmayalım. Yani cari açık ciddi tehlike sinyalleri veriyor.

Dün açıklanan verilere göre de 2007’nin son çeyreğinde genel işsizlik oranı bir önceki yıl aynı dönemdeki yüzde 9.6’ya karşılık, yüzde 10.1’e yükseldi. 2007’nin son üç ayında, 2006’nın aynı dönemine kıyasla toplam işgücü yüzde 1.2, istihdam hacmi ise yüzde 1.7 oranında daraldı. 2007’nin son çeyreğinde hizmet sektörü istihdamında belirgin bir yavaşlama görülürken, sanayi, inşaat ve tarım sektörlerinde ise istihdamın daraldığı dikkat çekti.

İşte Başbakanın da dikkatine sunduğumuz son verilerden birkaçı. Bu verilerin hepsi de resmi rakamlara dayanıyor.

Özetle; Başbakan başta olmak üzere Hükümetin tüm üyelerinin artık ekonomideki gerçekleri görmesi gerekiyor. Yurtdışında her geçen gün büyüyüp, nereye sıçrayacağı belli olmayan küresel kriz, bize doğru hızla geliyor. Bunun dışında kalmak mümkün değil. Mali disiplinin bozulduğu kalem oyunlarıyla saklanmaya çalışılsa da, işler iyi gitmiyor, giderek bozuluyor.

Yani bir an önce ekonomiye odaklanmak gerekiyor...
Yazarın Tüm Yazıları