Türk Ekonomi Bankası’nı kutluyorum: İcat çıkarıyorlar

BENİM neslim "Nereden çıktı bu! Durup dururken icat çıkarma!" azarı ile büyüdü. Çocukluğumda ne zaman ortaya yeni bir fikir atamaya kalksam "İcat çıkarma!" sözleriyle azarlanırdım.

Bunun içindir ki benim neslim, çoğunluk itibarıyla, yenilikten kaçan, değişime direnen, bırakın yaratıcı olmayı, hayal kurmaktan korkan bir nesil oldu.

Benim neslimden bilimsel metodolojiyi hazmetmiş çok az insan çıktı. Ezber çekmeye bayılan, itaati en büyük insan erdemi sayan, güruhtan ayrı düşmemeye azami dikkat gösteren insanlar olduk.

* * *

Bunun içindir ki, Türk Ekonomi Bankası (TEB)’nın "İcat Çıkar!" adı altında düzenlediği ve ülkedeki tüm gençleri mali sektörde yaratıcı olmaya, yenilikler bulmaya, düşünülmeyeni düşünmeye, hayal edilmeyeni hayata geçirmeye davet eden yarışması beni çok heyecanlandırdı.

* * *

TEB Genel Müdürü Varol Civil, TEB’de yenilikçi ve yaratıcı olmanın bir kurum kültürü haline geldiğini belirtiyor, "Bankamız bünyesinde İcat Çıkar sloganı ile özetleyebileceğimiz bir inovasyon ruhu yarattık. Karşımıza bir engel çıkınca icat çıkarıyoruz. Şikáyet ederek zaman kaybetmiyoruz" diyor.

TEB İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş "Kurum içinde inovatif olmanın stardını ’Kıvılcım’ portalımızla verdik. Geçen yıl oluşturduğumuz ve adına Kıvılcım dediğimiz inovasyon portalımıza bir yılda yaklaşık 1.900 çalışanımızdan 5.700 adet inovasyon ve iyileştirme önerisi geldi. Bunlardan 35 adedi 2007’de hayata geçirildi, 450 kadarı hayata geçirilmeye uygun bulundu" diyor.

"İcat Çıkar Yarışması"nda Gürel Yıldız, Hüseyin Daştan, Ahmet İlker Akbaba, Özgür Günay, Bülent Oral, Erkan Yenier, Ömer Aydın, Ayşegül Dilaver, Mehmet Ali Savaş, Murat Aydıner, Gökhan Karatoy ve Atilla Egeligil isimli gençler finale kaldılar, hepsini candan kutluyorum.

* * *

TEB’de yenilikçilik ve yaratıcılık ruhunu kurumsal kültür olarak benimsediklerine dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş, "TEB Akıl-Fikir (İcat Çıkar) Yarışması"nın ruhunu desteklediklerini, her iki etkinliği de geleneksel hale getirerek her yıl tekrarlayacaklarını da söylüyor.

* * *

21. yüzyıl bireyin yaratıcılığının en fazla ortaya çıktığı yüzyıl olacak. Gençlerimizi araştırmaya, bilimsel metodolojiyi hazmetmeye, bilim felsefesi üzerinde akıl yormaya ne kadar çok teşvik edersek, yaratıcı fikir ve deneylerini ne kadar çok önemsersek ülkemiz 21. yüzyılda o kadar önemli bir ülke olacak.

Bu dönemde kurumlar kendi içlerinde yaratıcı fikirleri ne kadar çok sahiplenirlerse o kadar çok başarılı olacaklar.

Eğer okullarımızı sorulan soruya cevap arayan öğrenci yetiştirmek yerine soru sormayı doğal parçası haline getirmiş öğrenci yetiştirmek üzere yeniden kurgularsak 21. yüzyılın insanını yetiştirmiş olacağız.

* * *

"İcat Çıkar" yarışmasını düzenleyen ve diğer kurumlara örnek olacak bir gelenek yaratmaya soyunan Türk Ekonomi Bankası’(TEB) ve bu yarışmaya ön-ayak olan yöneticilerini candan kutluyorum!
Yazarın Tüm Yazıları