Afganistan’a asker istiyorlar

PAZAR sabahı sizin de ruhunuzu karartmak istemem ama, bu yıl birçok şey gibi klasik "Pazar günü" ruh hali de değişmeye başladı.

"Neler oluyor?" sorusu artık hayatın her anında hepimizin kafasını kurcalıyor.

Unuttuğumuz gündemin önemli konularından birini hatırlatmak istiyorum bugün.

İlgisi yokmuş gibi dursa da türban çevresinde doğan korkuları tetikleme özelliğine sahip bir çatışma noktasından söz edeceğim. Afganistan.

"Hata yapmayın. NATO Afganistan’da kazanmıyor. Bu gerçek anlaşılmadan ve gerekli önlemler alınmadan Afganistan’ın geleceği karanlıktır. Ve bunun hem bölgesel hem de küresel etkileri olacaktır."

ABD’de geçen ay sonunda yayınlanan iki önemli rapordan Atlantik Konseyi’ne ait olanı böyle diyordu.

"NATO Afganistan’da kazanmıyor." Sadece NATO değil kimse kazanmıyor orada. Afgan Hükümeti Taliban’ın tehdidi altında.

Afganistan’da uluslararası toplumun müdahalesi ve Karzai Hükümeti’nin kurulmasından sonra değişen dengeler yeniden sarsılıyor.

Son yedi yılda iki ya da üç büyük patlama görülen bu ülkede geçen bir yıl içindeki patlamaları sayısı yüzü aştı.

Taliban güçleniyor, hatta bazı çevrelerde Taliban’ın belli bölgelerde yönetime gelmesine göz yumulabileceği hesapları yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde Karzai, Taliban ile pazarlıklara giriştikleri iddiasıyla iki İngiliz diplomatı sınır dışı etti.

Atlantik Konseyi’nin yayınladığı "Acil önlem için bir çağrı ve plan" ile Amerikalı emekli general ve büyükelçilerin kaleme aldığı "Çabalarımızı canlandırmak: Stratejilerimizi yeniden düşünmek" başlıklı iki rapor, Amerikan Yönetimi’ni ve müttefiklerini çok geç olmadan harekete geçmeye çağırdı. Pentagon, NATO üyesi ülkelerin daha fazla asker vermesini istiyor. Ama bu kez sakin bölgelere değil, çatışmanın sürdüğü güney için ABD müttefiklerinden destek istiyor.

ABD güvenlik gündeminin en önemli meselesi bu şu sıralarda.

***

DÜN
Münih’te yapılan uluslararası güvenlik konferansında da Afganistan konuşuldu. ABD Savunma Bakanı Gates, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açtığı toplantıda Avrupa kamuoyuna seslenerek Afganistan’da savaşmaktan kaçarsanız, terörden kurtuluşunuz olmaz mesajını iletti.

ABD, Avrupa’nın Afganistan’da elini taşın altına koyması konusunda kararlı. Afganistan’da Uluslar arası Güvenlik Destek Gücü İSAF’a bağlı 43 bin asker var. Destek veren 26 NATO üyesi ülkenin yanı sıra 14 ülke NATO dışından. NATO’nun devraldığı bu güçten sadece ABD, İngiltere, Hollanda ve Kanada çatıma bölgelerinde asker bulunduruyor. Kanada, diğer NATO üyelerinin asker göndermemesi durumunda kuvvet çekeceğini açıkladı.

Bölgede Taliban’ın Pakistan’daki etkisinin artması ve çatışmaların hızlanmasında, NATO içinde iki yıldan beri süren isteksizliğin etkisi olduğu son günlerde çok duyulan gerekçelerden.

Asker istenen ülkeler arasında Türkiye de var. Ama Türkiye bu isteğe sıcak bakmıyordu. Son olarak İtalya ile birlikte Türkiye de çatışma bölgelerine asker göndermeyeceğini açıklayan ülkeler arasındaydı.

Bu tutum devam edecek mi?

***

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan
, dün Münih’teki toplantının açılışında, "Uluslararası toplumu Afganistan’da kazanmak zorunda" dedi ve 750 askerimizle Afganistan’da bulunduğumuzu söyledikten sonra "yardım ve desteğimizi sürdüreceğimizi" söyledi.

Bunca yıldır PKK konusunda hareketsiz kalan ABD’nin Hakkari’deki PKK saldırısından sonra vermeye başladığı askeri desteğinin tek nedeninin bu son eylem olmadığı daha iyi görülüyor artık.
Yazarın Tüm Yazıları