Enflasyonda hoş sürpriz

ELEKTRİK fiyatlarına yüklüce bir zammın yapıldığı ocak ayında aylık tüketici enflasyonu yüzde 0.8 oldu. Geçekleşme, beklentilerin oldukça altındaydı. Dolayısıyla, hoş bir sürpriz oldu.

Merkez Bankası’nın açıkladığına göre, elektrik zammının aylık enflasyona katkısı yüzde 0.6 civarında. O halde, elektrik fiyatları artırılmasıydı, ocak ayı enflasyonu yüzde 0.2 çıkacaktı. Doğal gaz zammını da eklersek, aylık enflasyon daha da düşük olabilecekti. Yeni tüketici fiyatları endeksi yayınlandığından bu yana, bu rakam en düşük ocak ayı enflasyonu oluyor. Bundan önce, 2006 yılının ocak ayında tüketici enflasyonu yüzde 0.22 olmuştu.

GIDA BASKISI

Enflasyon rakamlarının ayrıntılarında da bazı sevindirici gelişmeler var. Örneğin, Merkez Bankası’nın yakından izlediği (H) endeksi (çoğunlukla para politikasının etkileme gücü olduğu fiyatlardan oluşan endeks) ocak ayında yüzde 0.53 düştü. Bu endeksler yayınlığından bu yana, bu rakam en büyük düşüşe işaret ediyor. Bundan önceki ocak aylarında (H) endeksindeki düşüş 2007 yılında yüzde 0.34, 2006 yılında yüzde 0.02 olmuştu.

Bazı çok hoş olmayan gelişmeler de var. Örneğin, bu yılın ocak ayında mevsimsel fiyat dalgalanmalarının oldukça güçlü olduğu anlaşılıyor. Mevsimsel ürünlerden arındırılmış tüketici fiyatları endeksindeki aylık artış bu yılın ocak ayında yüzde 1.56 olmuş. Elektrik fiyatlarındaki ayarlamalarını dışarıda bırakırsak, mevsimsel ürünlerden arındırılmış tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 1’e yaklaştığı anlaşılıyor. Bu rakam da 2006 ocak ayından sonra en yüksek ocak rakamı oluyor. 2006 yılının ocak ayında mevsimsel ürünlerden arındırılmış tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 1.23 olmuştu.

Ocak ayında kiralardaki artış dikkat çekicidir. En yüksek aylık artış kiralarda yaşanmıştır. Toptan eşya fiyat endeksine giren tarım mallarındaki aylık artış ocak ayında yüzde 1.58 olurken, yıllık artış hala yüzde 15 düzeyinde gerçekleşmektedir. Enflasyon üzerine gıda fiyatlarından gelen baskı devam etmektedir.

ENFLASYONDA KIRILMA

Altışar aylık enflasyon bazında bakıldığında, enflasyonun geleneksel eğilimi içinde olduğu görülüyor. Grafikten de görüldüğü gibi, yılın ilk yarısında düşen altı aylık enflasyon yılın ikinci yarısında çıkıyor. 2006 yılının nisan ayından sonra yaşanan ve 2007 yılının başına kadar devam eden genel eğilimden farklı olan gelişmeler büyük ölçüde 2006 yılı ortasında yaşanan döviz kuru hareketlerinin fiyatlara yansımasından kaynaklandı. Şimdi, enflasyon yine geleneksel eğilime geri dönmüş gibi görünüyor.

Son altı aylık enflasyon 2005 ve 2006 yılı başlarındaki azami noktaya çok yakın. Dolayısıyla, enflasyondaki katılığın kırıldığı yönünde elimizde henüz inandırıcı bir kanıt yok. Hatta, bu yıl şubat ayı enflasyonu geçen yılın aynısı (yüzde 0.42) çıksa dahi, altı aylık enflasyonda yeni fiyat istatistiklerinin yayınlanmaya başladığından bu yana yeni bir rekor kırılabilir.

Kısacası, ocak ayı enflasyonu beklentilerin altında gerçekleştiği için sevindiricidir. Ama, tek haneli düzeylerde "enflasyonun beli kırılmaktadır" demek de mümkün değildir.
Yazarın Tüm Yazıları