Aleviler ne olacak?

TÜRBANLA yatıp türbanla kalktığımız bir ortamda herkesin aklına çeşitli sorular takılıyor.

Benim aklıma takılan soru ise şu:

Anayasa’da kılık kıyafetle ilgili bir düzenleme yapıldıktan sonra bu maddeden ezici çoğunlukla başlarını örtmeyi dini inançları gereği sayan Sünni öğrenciler faydalanacak ama üniversiteye hepsi de inanca dayalı simgeler olduğuna göre Yahudiler kipa ile, Ortodokslar boyunlarındaki büyük haçlarla, Satanistler kara cüppeleriyle girebilecekler.

Zira, laikliğin bir temel öğesi var:

Devlet tüm dinlere, mezheplere ve inançlara aynı mesafede durmak zorundadır!

* * *


Şimdi soru şu:

Devlet çeşitli inançlar arasından sadece birisini seçerek, açıkça ayrım yaparak Anayasa’da düzenleme yapabilir mi?

Bu ülkede türbanlılara karşı ayrımcılık uygulanıyorsa, Alevilere karşı ayrımcılık hayda hayda uygulanıyor.

Ayrımcılık yapıldığını Başbakan da kabul ediyor, Diyanet İşleri Başkanı da!

Ayrımcılığı yapan ana kurum da Diyanet!

Ülkede ayrım yapılmaksızın Sünnilerden, Alevilerden, Yahudilerden, Ermenilerden, Rumlardan eşit oranlarda vergi alındığı halde Diyanet Alevilere, Yahudilere, Ermenilere, Rumlara hiçbir dini hizmet vermiyor.

Örneğin, Aleviler milyonlarla ifade edilen nüfusları çerçevesinde ödedikleri vergiler oranında Diyanet’i finanse ediyorlar ama Diyanet’in kapısı onlara kapalı.

Anayasa’da yapılacak "türban değişikliği" ile Aleviler bir kez daha dışlanmayacak mı? Bu durum "din ve vicdan özgürlüğü"ne aykırı düşmeyecek mi?

* * *

Denecektir ki, ülkede büyük çoğunluk Sünni Müslüman! İyi de, anayasalar azınlıkta olanlar ile çoğunluklar arasında ayrım yapar mı?

Nüfusu 10 binlerle ifade edilen Rumlar ile milyonlarla ifade edilen Sünniler arasında kanun önünde bir fark var mıdır?

* * *

Belki de şimdilik sadece Sünniler gözetilecek, Anayasa toptan değişirken Alevilerin hakları teslim edilecektir!

O zaman ben de talep ediyorum. Anayasa ve insan hakları komisyonları, Anayasa’yı hazırlayanlar, yeni Anayasa’da Aleviler lehine ne gibi düzenlemeler yapılacağını şimdiden ilan etsinler.

Ben özellikle Diyanet ayağını sorguluyorum.

Yeni Anayasa’ya göre Diyanet, Alevilere ne gibi hizmetler verecek?

Hatta merak ediyorum; çok büyük azınlık olsalar dahi "devletin tüm inançlara aynı mesafede durması" prensibi etrafında ülkemizde temsil edilen ana dinlere bağlı Yahudiler, Ermeniler, Rumlar ile ilgili olarak kıymetli Anayasa hazırlayıcılarımız, Diyanet’e ne gibi görevler vermeyi düşünüyorlar?

* * *

AKP’de genel seçimleri genel merkez, yerel seçimleri ise partinin kılcal damarlarını oluşturan Milli Görüş şekillendirir. Büyük kentler hariç adayları Milli Görüş belirler.

Başbakan’ın konuyla ilgili sert demeçlerini gördükçe kanaat ediyorum ki "türban yasası" tabana seçim öncesi verilen bir hediyeye dönüşmektedir. Milli Görüş’ü Aleviler hiç ilgilendirmediği gibi dışlanmalarında hiçbir mahzur görmezler. Hatta Diyanet’in kapısından içeri bakmalarına gıcık bile olurlar.

Soldan gelip AKP’ye giren milletvekilleri, Alevilerle ilgili ne gibi hazırlıklar yapıyorlar?



Yazarın Tüm Yazıları