Biz bu işi çok iyi yaparız

DAVOS’ta Dünya Ekonomik Forumu’nun kapanışındaki Türk gala gecesi ikram, eğlence ve ağırlama işinde dünyada ilk sıralararda olduğumuzu ortaya koydu. Neredeyse 10 yıllık bir Davos müdavimi olarak her yıl değişik ülkelerin gala gecelerine katıldım hiç biri Türk gecesi kadar şık, ince detaylı, eğlenceli değildi.

Vakko’nun siyah ve dore renkleriyle tasarladığı mekan,yuvarlak siyah barıyla, tavandan sarkan avizeleriyle göz alıcıydı. Dilerseniz gecenin en başından başlayalım.

Dünya Ekonomik Forumu’nun geleneksel kapanış konserinden sonra saat 20.30’da meraktan önce Fransız gecesine uğruyorum. Henüz ortada fazla bir hareket yok. Sadece esprili bir şey yapılmış.

Duvardan açılan küçük pencerelerden eldivenli eller şampanya ikramı yapıyor.

"Fransız Fırını" diye yazılı küçük bir mekanda ise çeşitli küçük ekmekler ikram ediliyor./images/100/0x0/55eb2e89f018fbb8f8b0a386

Fransızlar sürprizlerini gecenin sonuna saklamışlar.

Kadife keselerde küçük hediyelerle karşılandığınız Türk gecesinde ilk gözüme çarpan kişi gecenin catering işini üstlenmiş olan Do&Co’nun sahibi Atilla Doğudan. Elinde telsizle koşuşturuyor. Türkçe konuşan garson genç kızdan Do&Co’nun Viyana’dan Davos’a tam 40 kişi getirdiğini öğreniyorum.

SCHWAB TEFLE DANS EDİYOR

Sahnede Demet Tuncer şarkı söylerken davetliler akın akın gelmeye başlıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi, Enerji Bakanı Hilmi Güler, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ilk gelenlerden. Davetin ana sponsorları olarak Türk işadamları DYH Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Doğuş Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Koç Holding Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer gelenleri karşılıyor. Daha küçük sponsorların başkan ve CEO’ları arasında olan Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, Eczacıbaşı CEO’su Erdal Karamercan, Borusan CEO’su Agah Uğur yabancı misafirlerle sohbette.

Baktım, Coca Cola İcra Başkanı Muhtar Kent de ünlü CEO’lara bir nevi ev sahipliği yapıyor. Demet Tuncer’in ardından Burhan Öçal ve grubu sahnede. Davetlilere tefler dağıtılıyor. Ellerinde teflerle Dünya Ekonomik Forumu’nun CEO’su Klaus Schwab ve eşini sahnede dans ederken gözüme ilişiyor. İki, üç gün önce Fransa Başbakanı François Fillon’u takdim ederken kapanış galasının sponsoru olarak Fransa’yı överken Türkiye’den hiç söz etmeyen Schwab belli ki hayatının en eğlenceli ve renkli gecelerinden birini yaşıyor.

SOROS TÜRK

YEMEKLERİNE BAYILMIŞ

Kalabalığın arasında Boston Filarmoni Orkestrası Şefi Benjamin Zander, George Soros, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Amerikalı astronot Jerry Linenger, Brezilyalı yazar Paolo Cuelho gibi ünlü simaları fark etmek mümkün. Peres’in gün içersinde kayıp düştüğü, omzunu incittiği ama gelmek için ısrar ettiği söyleniyor.

Soros’un ise Do&Co’nun hem sunum, hem tad olarak birinci sınıf yemeklerini tadarken yanından geçen birinin "Türk yemeklerini sevdiniz mi" dediğini duyuyorum. Soros ağzı dolu başıyla "evet" diyor.

Saat gecenin 10’nuna geliyor ve Schwab’ın övdüğü ünlü Fransız mutfağından medet umanlar Fransa’nın gala gecesinin başlamaması nedeniyle Türk gecesine akın ediyor. Bir ara öylesine kalabalık ki nefes alınmıyor. Daha önce tanımış olduğum Fransız bir işadamına "Fransız gecesine ne oldu"diye soruyorum. "23.00’te başlayacakmış. Şimdilik orada kuru ekmek var" diyor. Geçenlerde Fransa’daki grevleri ima ederek "Galiba Fransızlar grevde" diye ilave ediyor. Bu arada barda, masalarda Fransız gala gecesi nedeniyle hazırlanmış kitapcıklar görüyoruz.

Türk gala gecesinin arkasındaki isim Synopsis Başkanı Selçuk Kiper’e göre kitapcıklar kasıtlı olarak oralara bırakılmış. Bir nevi sabotaj yani.

SARKOZY’NİN RAKİBİ ATTIAS

Kalabalıkta Dünya Ekonomik Forumu’nun ulaşımından otellerine kadar her işiyle ilgilenen "Publicis Events"in CEO’su Richard Attias’ı da görüyorum.

Richard Attias ile ilgili yeri gelmişken bir hatırlatma yapayım. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin en büyük rakibi idi. Zira eski karısı Cecilia Sarkozy iki yıl önce onu Attias için terk etmiş, New York’a gitmişti. Hatta, Sarkozy’in Davos’a hiç gelmeme nedeninin arkasında Attias’ın yattığı iddiası var. Her neyse Attias ile ayaküstü tanışıp gece hakkında fikrini soruyorum. "Müthiş güzel. Ama durun daha Fransız gecesi başlamadı" yanıtını alıyorum. Toplantılar sırasında tanıştığım bir başka isim Japonya Başbakanı’nın özel danışmanı Kiyoshi Kurokawa da burada. Sohbette İzmir’in Expo 2015’te rakibi olan Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti’nin de Davos’ta olduğunu söylüyor. Moratti, Milano’nun kulisi için hiç üşenmeden Dünya Ekonomik Forumu’na gelmiş. Buradaki gazetecilere İzmir’e destek için SMS atan İzmir Expo 2015 organizatörleri aklıma geliyor. Morallerini bozmak istemiyorum ama işler öyle uzaktan olmuyor.

ALTI AYLIK ÇALIŞMA

Türk gala gecesine dönersek, daha önce Şampiyonlar Ligi gibi işlere de imza atmış olan Selçuk Kiper ve ekibini gerçekten kutlamak gerek. Bu gece için tam altı ay çalışmışlar.

Ama gerçekten davete gelirken ve çıkarken dağıtılan zarif Vakko hediyeleri, Do&Co’nun olağanüstü ikramı dahil her şey dört dörtlük olduğu için bu emek değmiş. Saat gece 24.00’e doğru, yine Türk gecesi kapsamında caz barda Sibel Köse’yi dinledikten sonra Fransız gecesine şöyle bir uğrayıp Kongre Sarayı’ndan ayrıldım. Gördüğüm kadarıyla sahnede birileri vardı ama Türk gecesinde olduğu gibi insanlar dans edip, eğlenmiyordu. Ceplerinden 1 milyon 600 bin Euro çıkan gecenin sponsorları de rahat etsinler.

Biz bu çok iyi yaptık.

Semazen, ebru ve hat sanatı

TÜRK gala gecesi öylesine dopdolu ki, bazı şeyleri atladığımı sonradan fark ediyorum. Schwab’ın tefle sahneye fırlamasına neden olan Burhan Öcal’ın muhteşem konserinden önce örneğin barın tam ortasından bir kadın semazen yavaş yavaş yükselerek dönmeye başlıyor. Yaklaşık 15 dakika süren semazen gösterisi herkesi büyülüyor. Sırasını karıştırmış olabilirim Kenan Doğulu’nun mini konseri de var. Salonun bir köşesinde ise davetlilere "ebru" yaptıran bir sanatçı, özellikle Amerikalıların "ebru" merakı yüzünden nefes alacak durumda değil. Bir diğer köşede hat sanatıyla uğraşan iki kişi, gelen misafirlerin adlarını yazıp, şık kutularda hediye ediyor. Her şey en ince detayına kadar tasarlanmış. Geceye devam edenlere bakılırsa eğlence gecenin üçüne dördüne devam etmiş. Fransız gecesinden çıkanlar soluğu bizim pistte almış öyle diyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları