Özbudun: Türban yasağı kalkıyor

PROFESÖR Dr. Ergun Özbudun şu sıralarda dünya basınının gözdesi. Dünyanın en saygın gazeteleri onunla röportaj yapıyor ya da yazı istiyor.

New York Times, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) örneklerden bir kaçı. Özbudun yeni anayasa taslağını hazırlayan ekibin başı. Röportajlar o nedenle.

10 Ocak 2008 tarihli FAZ’da Prof. Özbudun’un kaleme aldığı bir yazı var. Özbudun İngilizce yazıyor, yazı Almanca’ya çevriliyor. Dün Ergun Hoca’ya soruyorum, kendi kaleme aldığı başlık "Yeni Anayasa üzerindeki tartışmalar ve laiklik sorunu." FAZ’daki başlık ise, "Almanya’dan örnek alınarak hazırlanmış bir anayasa."

LİBERAL DEMOKRAT

Bu başlıktan hareketle, "Alman Anayasasını mı örnek aldınız" soruma, Özbudun:

"Hayır, çeşitli ülke anayasalarını ve bu arada Alman Anayasasını da inceledik."

Telefonda söylediği, FAZ’daki yazısında da var:

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan temel hak ve özgürlükler ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından verilen kararlar dikkate alınmış, ortaya liberal-demokrat bir taslak çıkmıştır."

BAZI SATIR BAŞLARI

Prof. Özbudun yazısında bazı temel açıklamalarda bulunuyor.

-82 Anayasası’nda bireye karşı devlet güçlü. Özbudun, bunu haklı olarak, otoriter anlayışa bağlıyor. Yeni taslak, devlet karşısında bireyi güçlü kılıyor.

-82 Anayasası’nda devlet güçlü, Cumhurbaşkanı güçlü. Özbudun, bunu şöyle açıklıyor:

"Cumhurbaşkanlığına yine asker kökenli ya da ordunun onay vereceği kişilerin seçilmesi düşünülüyordu. O nedenle Cumhurbaşkanı yetkileri çok geniş tutulmuştur. Yeni taslakta parlamenter demokrasi gereği, Cumhurbaşkanı yetkileri azaltılmaktadır. Yargıda ve YÖK’teki atamaları kalkmaktadır."

-Yüksek Askeri Şura kararları yargıya açılıyor.

-Yüksek Askeri İdare Mahkemesi kaldırılıyor.

-Anayasa Mahkemesine iki asker kökenli yargıç seçilmesine son veriliyor.

-YÖK sadece planlama ve eşgüdümden sorumlu tutuluyor, üniversitelere özerklik geliyor.

GÜÇLENEN LAİKLİK

Özbudun yazısında, "laisizmin güçlendirildiğini" belirterek, iki örnek veriyor:

-Din dersi zorunlu olmaktan çıkartılarak, seçmeli ders haline geliyor.

Ve, kendisinin de belirtiği gibi, en tartışmalı konu:

-Üniversitelerde türban yasağı kalkıyor. Anketlere göre, halkın yüzde 76’sı tüban yasağının üniversitelerde kalkmasını istiyor.

Toplumda dine dayalı devlet (şeriat) isteğinin yüzde 8-9 olduğunu, 90’lı yıllara göre, bunu isteyenlerin gerilediğini savunan Özbudun, türbanla ilgili olarak, "halkın yüzde 76’sı türban yasağının kalkmasını istiyor" diye yazıyor.

Türkiye’deki radikal laiklik anlayışını savunanların daha çok Fransız ekolüne yakın, Jakoben görüşte olduklarını, buna karşılık, muhafazakar çoğunluğun din-devlet işlerinin birbirinden ayrılması olarak gördüğünü belirtiyor. Yazısının sonunda:

"Bu iki karşıt gurup arasındaki çelişkiyi çözebilirse, AKP Türk demokrasinine büyük hizmet vermiş olacaktır".

Bilim heyeti tarafından hazılanan taslak, AKP tarafından gözden geçiriliyor, önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Özbudun dün telefonda bana, "taslakta ne gibi değişiklikler yapıldı, ben de bilmiyorum" diye ekliyor.
Yazarın Tüm Yazıları