Nur Vergin’e sorularım

PROFESÖR unvanlı Nur Vergin Hanım’ın Vatan Gazetesi’ndeki röportajını üzülerek okudum.

Keza Ertuğrul Özkök ile Reha Muhtar’ın yazılarını da okudum. Sütununuza gönderdiği yazı daha önce kafamı kurcalayan soruların açığa çıkmasına yardımcı oldu. Kendileri birilerini sınava tabi tutmak istediğini belirtmiş. Ben yazıyı uzatmadan kendisine bazı sorular yönetilmesinden yanayım. Peşin olarak söyleyeyim: Bana göre iyi bir sosyolog sadece Amerikalıların vb. yazdıkları kuramları ezberleyen değil, aynı zamanda iyi bir de gözlemci olan kişidir.

Sorular:

- Şehir içinde dolmuşa veya otobüse biner misiniz (binerseniz ne sıklıkla)? Anadolu’nun bir şehrinden başka bir şehrine otobüsle yolculuk yaptınız mı, yaptıysanız dinle ilgili herhangi bir şey dikkatinizi çekti mi? Anadolu’nun herhangi bir kasaba veya köyünde en az bir ay süreyle kaldığınız oldu mu? Anadolu’nun bazı illerinde oteller de dahil içkili lokanta bulunmadığını bilir misiniz? Ramazanda oruç tutmuyor diye dayak yiyen insanların; sigara içti diye dayak yiyen, azarlanan; bir bankada sigara içerken memurlara "Biz oruç tutuyoruz, siz utanmadan sigara içiyorsunuz" diyenlerin olduğunu biliyor musunuz? Davul çalınması sizce İslamiyet’in vazgeçilmez farzları arasında mıdır?

TOKİ’nin katkısıyla yapılan sitelere cami yapma mecburiyeti getirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu soruları daha da uzatabiliriz. Ama şimdilik sayın meslektaşımın bu baraj sorularına vereceği yanıtla yetinelim. Ayrıca sayın meslektaşımıza küfredilmesinden, hakaret edilmesinden de yana değilim. Yapanları şiddetle kınıyorum.

Prof. Dr. Hüseyin SALİHOĞLU-(E) Hacettepe Üniversitesi

Şüpheleniyorum!.

BENAZİR Butto
suikastı... Diyarbakır bombası... Ahmedinejad’ın gerçekleşmeyen Türkiye ziyareti...

ABD ve İsrail, Hakkári yakınlarında İran’a karşı üs kuruyor haberi... Suriye-Türkiye ilişkileri bozuluyor, Türkiye, Suriye’ye verdiği suyu azaltıyor haberi... İran doğalgazımızı neden kesiyor haberi... ABD gemileri ve İran botları it dalaşında haberi... Pakistan halkı İslami yönetim istiyor haberi... ABD ve Türkiye savaşın eşiğinden döndü haberi... ABD; ’Türkiye’den beklenti yüksek’ haberi... Dünya nükleer arenasında başrolü Türk ajanlar ve mafyası oynuyor haberi... İçerde El Kaide ve Hizbullah operasyon haberleri... ABD’yi, Başbakan defalarca, Genelkurmay Başkanı defalarca, Cumhurbaşkanı göreve geldiğinin ilk aylarında ziyaret eden bir ükede ben her şeyden şüphelenirim. Kim daha fazla ABD’ci oyunu mu oynanıyor yoksa uyum içersinde gözükerek bir şeyler mi tezgáhlanıyor?

Sizce ne oluyor?

Turan GÜMÜŞTAŞ

GS Postanesi’nin hali

GALATASARAY Lisesi karşısındaki tarihi Beyoğlu Postanesi 1875 yılında inşa edilmiş, II. Dünya Savaşı sırasında iki yıl İstanbul Radyosu olarak hizmet vermiştir. Bina Galataray Kulübü’ne müze olarak verildi. Restorasyon sonrası alt katı sembolik bir postane; üst katlar da müze olacaktı. Fakat binanın içi tamamen yıkılarak tarihi bir katliam yapıldı sadece caddeye bakan ön yüzü kaldı. Binanın içindeki barok stili sütunlar ve tarihi dokular yıkıldı. Bizim tarihe saygımız bu mudur? Ben orayı eski bir çalışanı (1959-62) olarak hüzünle izliyorum. Yaşı 40’ın üzerinde olan bir çok İstanbullu’nun orada hatırası vardı. İşin garip tarafı Anıtlar Yüksek Kurulu buna nasıl müsaade ettiğini merak ediyoruz.

Engin ELÇİN

Kaybolan postalar

BU çağda bu kadar ağır ve sorumsuz çalışan bir posta hizmeti olabilir mi? Geçenlerde posta idaresi konusunda yazdıklarınız doğrudur.

Geçen son 1-2 senede 6-7 kez Amerika’ya, İngiltere’ye ve Almanya’ya gönderdiğimiz -içinde resimler de olan- mektuplarımız kayboldu. Gelenler de, gidenler de... Acaba içinde dolar falan var mı sanıyorlar da açıp bir kenara atıyorlar? Daha önce buradaki postanelere başvurduk, gazetelere yazdık, hatta İngiltere’deki postanelerden bile araştırdık. Hiç kimse sorumluluğu almak istemiyor. Her biri ’Kesinlikle bizden kaynaklanamaz’ diyor. Peki bu mektuplara ne oluyor? Kime sormamız gerekiyor acaba?S. YURTSEVER

’Kalpazan seçimi’

CHP yerel seçimlere ’kalpazan delege’lerle hazırlanıyor. CHP, ilçe seçimleriyle delege oyunlarıyla nereye gidiyor diye soruyor. Genel Merkez karşıtları dışlanmak istenince, bazı ilçelerde sahneye eski ANAP’lılar çıkıyor; yeniden ’yuvaları’na dönüyorlar. İstanbul milletvekillerinin başarıları, ’delege avı’ ile ölçülüyor. Bir örnek; Büyükçekmece’de kongreye iki aday katıldı. Genel Merkez’in ’atanmış’ adayı Erol Şahin, 208 oy alırken; görevden alınan Dr. Ali Şeker 155 oy sağlayabildi. 208 oydan 114’ünün isimleri Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı kayıtlarında yeralmıyor; 57’si de Büyükçekmece sınırları içinde oturmuyor. Yani oy verenler yasadışı ’taşıma delegeler’. CHP bu enerjisini dışarıda niye göstermiyor?

Biliyor musunuz

ANAP’ın 18. dönem milletvekili olan Ali Sami Akkaş’ın 22 Temmuz seçimlerinde aday olduğu ANAVATAN’a yatırdığı 2 milyon aidatın parti genel merkezine yazı yazmasına rağmen geri ödenmemesi üzerine parasının faiziyle geri ödenmesi için Genel Başkan Erkan Mumcu’ya tazminat davası açacağını bildirdiğini...

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti ile Basın Konseyi’nin Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal’ın gazetecileri ’iyi’ ve ’olumsuz haber yapanlar’ şeklinde niteleyerek ’İyi haber yapanlar ile aleyhte haber yapanları aynı şekilde değerlendirmeyeceğiz’ demesinin ’demokratik bir hukuk devleti’ne ve demokrasiye aykırı olduğunu belirterek kınadıklarını...

SOSYAL Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, İstanbul Sosyal Hizmetler Müdürü Kahraman Eroğlu’nun görevden alınması üzerine başlattığı hukuk mücadelesini kazanmasına karşın görevine iade edilmediğini...

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Bakan Çelik’e yönelttiği soru önergesinde "YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ’Devlet Üniversiteleri paralı olmalı... Neyse borcu ABD’de olduğu gibi mezuniyetten sonra ödesin’ açıklaması ile Türkiye ve ABD arasında nasıl bir benzerlik kurmaktadır? Türkiye ve ABD’nin üniversitelerinin sahip oldukları olanaklar arasında benzerlik var mıdır? Türkiye ve ABD’de yaşayan öğrencilerin ve ailelerinin ekonomik düzeyleri aynı mıdır?" dediğini...

İSTANBUL Yerel Gazeteciler Derneği’nin (İYGAD) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yarın kahvaltılı toplantıda sorunlarını tartışacaklar. Yer: Esenkent Hasbahçe; 10.00’da. (0543.425 00 49)
Yazarın Tüm Yazıları