Seksek oyunuyla içki yasağı

ANLAYAN beri gelsin:

"Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin çerçeve altıncı maddesi ile değiştirilen 4207 sayılı kanunun beşinci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan, "ikinci maddenin birinci" ibaresinin "ikinci maddenin (a) bendi hariç birinci" olarak değiştirilmiştir".

Yasa böyle mi değişir? Ne, nasıl değişiyor, kimse anlamıyor. Bunun kadar karmaşık değil, bir başka değişiklik şu:

"31.12.1960 tarihli 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41. maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendinde belirtilen ilan ve reklam giderleri gelir ve kurumlar vergi matrahının tesbitinde gider olarak gösterilemez".

Bu ne demek? Bunu anlayan beri geliyor.

ARTIK VERGİSİ VAR

Sigarayı yasaklayan yasa görüşülürken, AKP, el çabukluğu marifet, bu maddeyi getiriyor.

Tütün reklam harcamalarından artık vergi alınacak. 41. madde, 7 numaralı bend derken, alkollü içkilerin reklam harcamaları da, vergi kapsamına alınıyor.

Bu harcamalar şimdiye kadar vergiden düşülürken, bundan böyle vergisi verilecek. Pratikte, alkollü içkilere reklam sınırı. Daha da pratikte, dolaylı yoldan içki yasağına doğru seksek oyunu. AKP’ye yakışır.

SPORA DARBE

Bu değişikliğin çok başka yansıması var. Spora darbe. İlk etkilenecek olan, Efes Pilsen.

Efes Pilsen bir yandan bira, yani alkollü içki üretiyor, bir yandan da, basket takımı var. Bugüne kadar formasında yaptığı Efes Pilsen reklamını giderlerinden düşüyor, ama bundan böyle vergi ödeyecek. Bu da, Efes’in spora verdiği desteği, dolayısıyla basket takımını etkileyecek.

Efes Pilsen aklıma ilk gelen örnek. Genel olarak, içki reklamlarının vergi kapsamına alınması, bu firmaların spor kulüplerine verdiği desteği kıracak. Destek spor için tamam, ama, bir anlamda da, reklamı var.

Asıl hedef içki ve sigara yasağı üzerinden, düzen değişikliği. AKP’li belediyelerde içki yasağı zaten var. Şimdi yok ilan, yok sağlık derken, yasak kapsamı genişliyor.

Anlaşılmaz maddelerle, anlaşılır bir yere gidiyoruz.

Moritanya’dan bir sonra

26 NATO ülkesinin davetli olduğu bir seminer. Washington Defance University düzenliyor. ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı ile bazı sivi toplum örgütlerinin katıldığı seminere NATO ülkelerinin ilgili parlamanterleri de davet ediliyor. Türkiye’den AKP milletvekili Vahit Erdem katılıyor.

Konu, Amerika’nın dünyadaki imajı. Tahmin edilebileceği gibi, çok kötü. Dünyada bir araştırma yapılıyor, çıkan sonuç, Amerika’nın sadece kendi çıkarları için, tek taraflı hareket ettiği yönünde. Sürpriz değil.

Araştırmadan çıkan bir başka sonuç daha var. Ülkelere göre Amerika’nın imajı. Bu sıralama bizi yakından ilgilendiriyor.

Amerikan imajının en kötü olduğu ülke Moritanya. Onun hemen arkasından gelen ülke Türkiye.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şimdi Türkiye’deki Amerikan imajını düzeltmek için Amerika’da. Eminim düzeltecek. Ayrıca, Türk-Amerikan ilişkilerinde muhteşem bir sayfa açacak, buna da eminim.

Gül’ün gazetecilerle yaptığı soru-cevap, izlenen ilk yüz programa giremiyor. Ama, Amerika gezisi ilk yüz haber arasında.

Onun için, bu geziden umutluyum.
Yazarın Tüm Yazıları