Pakistan nasıl kurtulur?

BİR yılbaşı sabahı sizi can sıkıcı bir yazıyla meşgul etmek istemem ama maalesef 21. yüzyılda dünya yeniden kurulur, 11 Eylül’den beri 3. Dünya Savaşı artan ivmeyle sürerken, elimde değil, bu köşede başka türlü yazılar yazamıyorum.

Bana göre, dünyayı daha da beter kavuracak ateş topu patlaması 2008’de ABD-İran çatışmasında yaşanacaktı. Türkiye de, bu ateş topundan payına düşeni, şöyle veya böyle, ya İncirlik’te, ya Kuzey Irak’ta göğüsleyecekti.

Bush’tan giderayak bir son hamle yapması beklentisiyle ve 2009 yılında İran’da yapılacak başkanlık seçimlerini kaybetme ihtimali yüksek olan Ahmedinejad’a son bir toparlanma şansı tanıması açısından, işine geldiği için ABD-İran çatışmasının bu yıl ABD’nin hava saldırısıyla fiiliyata dökülme ihtimali oldukça yüksek.

Ancak kanımca, şimdi devreye yakıp kavurma kapasitesi çok daha yüksek yeni bir ateş topu girdi:

Pakistan!

* * *

Ne demek istediğimi hemen bir alıntıyla vurgulayayım.

ABD Uluslararası İlişkiler Senato Komisyonu Başkanı Senatör Joe Biden, Benazir Butto’nun öldürülmesinden önce ama yakın bir zamanda yaptığı bir konuşmada aynen şöyle diyor:

"İşin aslı odur ki; İranlılar 2.6 kg. zenginleştirilmiş uranyum elde edebilirler ama halihazırda Pakistanlıların elinde yüzlerce-binlerce kg. zenginleştirilmiş uranyum var."

Bugün itibarıyla dünyada İslamcı teröristlerin (El Kaide ve Taliban) en rahat cirit attığı yer de Pakistan’ın kuzeybatısındaki Veziristan bölgesidir!

* * *

Askerin ülkedeki rolü konusunda anlaşamasalar da terörle mücadele konusunda işbirliği yapmaları 8 Ocak seçimlerinden sonra beklenen Benazir Butto-Pervez Müşerref ittifakı geçen hafta çöktü.

Şimdi Pakistan’dan geriye kalan resme bir bakalım:

1) Bir hanedan partisi olarak Pakistan Halk Partisi, Benazir’in ardından, eşbaşkanlığına 19 yaşındaki oğlu Bilavel Zerdari ile milyar dolarlarla ifade edilen yolsuzluklarda başı çektiği genel kabul gören, bizzat Benazir Butto’nun annesi tarafında kendi oğlunu yani Benazir’in erkek kardeşini öldürttüğü iddia edilen, hakkındaki davalar düştüğü halde Butto’ya son mücadelesinde eşlik etmeyip yurtdışında bekleyen ve ancak cenazeye yetişen kocası Asif Ali Zerdari seçilmişlerdir.

2) Diğer muhalefet lideri Navaz Şerif, başbakanlığı döneminde, içinde Pervez Müşerref, karısı ve 200 sivil yolcu bulunan bir uçağın 1999 yılında inişine uzun süre izin vermemiş, uçak son anda bir askeri müdahaleyle havaalanına inebilmiştir. Müşerref’e göre uçak yere indiğinde içinde sadece 7 dakikalık yakıt vardı. Suikasttan son anda kurtulan Müşerref de Şerif’i darbeyle alaşağı etmiş ve içeri atmıştı. Ayrıca Şerif açık bir ABD karşıtıdır.

3) ABD’nin Pakistan’da terörle verilecek mücadelede yine de en fazla bel bağladığı unsurlar Pakistan ordusu ve istihbarat örgütü ISI’dır.

Bu iki kurum aynı zamanda Taliban’ın kurucusu ve El Kaide’nin hamisidirler. Halen bu kurumların "tavşana kaç, tazıya tut" politikaları devam etmektedir. Ayrıca asker de, ISI de hem Navaz Şerif’ten, hem de Asıf Ali Zerdari’den nefret etmektedir.

* * *

Bütün bu çıkmaz sokaklar bir araya konulunca Vasıf Öngören’in ünlü piyesinde kötü yola düşmesi mukadder Asiye için "Asiye nasıl kurtulur?" sorusunu oyun boyunca inatla sormak, "Pakistan nasıl kurtulur?" sorusu yanında çok masum bir soru olarak kalıyor.
Yazarın Tüm Yazıları