Yol haritası var mı?

BAŞBAKAN hem DTP’nin kapatılmasına karşı çıkıyor, siyasetin demokrasi zemininde yapılması için uyarı yapıyor, hem de PKK’lıları dağdan indirme planının hazırlandığına dair muğlak da olsa ipuçları veriyor. Ben, Başbakan’ı bu açılımlarında destekliyorum.

Ayrıca gazetelere göre, muhalefet şiddetle karşı çıksa da; Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "Askerimizle birlikte çalışıyoruz" dediği "PKK’yı dağdan indirme planı", acil önlemlerden çok, uzun vadeli bir stratejiyi içeriyor.

Başbakan, PKK konusunda attığı her adımı TSK ile uyum içinde attığı intibaı veriyor.

* * *

Ancak, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın son açıklamaları, beni hükümet ile TSK arasında "uyum" olduğu konusunda şüphelere itti.

Büyükanıt, PKK’nın siyasallaştığını ve legalleştiğini söyledi ve bunun hem dış, hem de iç destek sayesinde olduğunu beyan etti. Hatta "iç destek olmasa dış destek o kadar etkin olmaz" dedi.

Açıklama ertesi "örgütün siyasallaştığı, legalleştiği" yönündeki sözleri hatırlatılması üzerine Büyükanıt, "PKK siyasi olarak Meclis’e girerek legalleşmiştir. Geriye örgüt boyutunda legalleşme kalmıştır" diye ilave etti.

Büyükanıt’ın "PKK siyasi olarak Meclis’e girmiştir" mealli sözleriyle DTP’yi kastettiği ve "siyasallaşmaya" karşı çıktığı çok açık.

Hatta sözleri bir suç duyurusu olarak da kabul edilebilir.

Bu sözlerin hükümetin zımni olarak açıklanan "yol haritası" ile mutabakat içinde olmadığı da belli.

* * *

Öte yandan Başbakan, "PKK’yı dağdan indirme planını-eve dönüş yasasını", muhalefete karşı "Askerimizle birlikte çalışıyoruz" diye savunurken Büyükanıt, "eve dönüş" yasası tartışmaları için "O konuda yorum yapmam, polemik yapmak istemem" de dedi.

"Polemik yapmak istemem" sözü, ortada bir polemik konusu (anlaşmazlık) olduğunu ama bunu ifade etmek istemediğini ima ediyor.

Genelkurmay Başkanı’nın bu sözlerinin ardından Başbakan bu sefer de dün, "Uçak seyahatim sırasında eve dönüş konusunda bir yeni yasa yapılıyor gibi bir açıklama yapmadım. Böyle bir açıklamam olmamıştır. 221’inci maddeyle ilgili söylediklerim mevcut yasayla ilgilidir ve amaç dağa çıkışı engellemektir" dedi!

"Eve dönüş yasası" ile ilgili kastı yeni bir yasa değil, 221. maddenin tadilatı olsa dahi bunun da TSK ile birlikte hazırlanmadığı açık. Zaten dünkü açıklamasında Başbakan, "221. maddede tadilat yapmak için önerilere açık" olduğunu söyleyerek kimseyle birlikte bir çalışma yapılmadığını kabullenmiş oldu.

* * *

PKK ile nasıl mücadele edildiği konusunda kafam her geçen gün beter karışıyor. 1 Aralık’ta sınır ötesi harekát yapıldı mı, yapılmadı mı; "harekát"ta 30 kişi mi öldü, yoksa kimsenin burnu dahi kanamadı mı; neredeyse etrafı tamamen sarıldığı 1 haftadır her gece haberlerde tekrar tekrar ilan edilen 300 PKK’lı neden bir türlü halledilmiyor, ben bu tür müphem kalan konuların içinden bir türlü çıkamıyorum.

Irak’ın PKK’yı düşman ilan ettiği bizzat Bush tarafından açıklandıktan sonra, bir TV muhabirinin (Kanal D) büyük riskler alarak Kandil Dağı’nda peşmerge ile PKK’nın yol üzerinde karşılıklı denetim noktaları kurup sohbet ettiklerini gözlemlemesi, kafamı daha da beter karıştırıyor.

* * *

Bizim ABD ile birlikte hazırladığımız, AKP ile TSK’nın üzerinde uyumlu çalıştığı bir yol haritamız var mı, yok mu?
Yazarın Tüm Yazıları