Şirkete minibüs alan bir taşla 5 kuş vuruyor

ÖZELLİKLE son bir iki yıldır, şirketlerin minibüs alımı hızlandı. İçini döşettirip, çalışma masası, buzdolabı ve TV koydurup, ayrıca ikinci bir ofis gibi de kullanabiliyorlar.

Avantajları nedeniyle son yıllarda yalnızca şirketler değil, şahıs işletmeleri, avukatlar, doktorlar ve mali müşavirler de bu araçlara yönlenmeye başladılar.

Olayın yalnızca konfor ve işte kullanım avantajı değil, vergi avantajları da var.

1- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ AVANTAJI

Minibüslerin Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) otomobile kıyasla daha düşük. Otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi, silindir hacimlerine göre değişiyor. Örneğin, 1-3 yaşındaki otomobillerin 2008 yılı vergileri 351 YTL ile 12.697 YTL arasında değişiyor. Öte yandan, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda minibüslerin vergi tarifesi için silindir hacmi dikkate alınmamış olup, bu araçların 1-6 yaşındakilerinin 2008 yılı vergisi 421 YTL’dir. Buna göre, 2001-2500 cm silindir hacmindeki bir otomobilin vergisi, aynı silindir hacmindeki bir minibüsün 5,5 katı olmaktadır. Bu fark, silindir hacmi 4001’in üzerinde olan otomobillerde, 30 kata ulaşıyor.

2- GİDER YAZABİLME AVANTAJI

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na göre otomobillerin (taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşanların bu amaçla kiraya verdikleri araçlar hariç) Motorlu Taşıtlar Vergisi gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider yazılamıyor. Oysa, minibüs için ödenen vergilerin gider yazılmasında bir engel yok (Motorlu Taşıtlar Vergisi Yasası Md. 14).

3- KDV İNDİRİMİ AVANTAJI

Katma Değer Vergisi Kanununa göre (taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşanların bu amaçla kiraya verdikleri araçların dışındaki) binek otomobillerin alış belgelerindeki KDV indirilemiyor. İndirilemeyen KDV, otomobilin maliyetine ekleniyor ya da doğrudan gider yazılıyor. Buradaki tercih, mükellefe bağlı. Diğer taraftan minibüslerin alış belgelerindeki KDV’nin indirilmesinde yasal bir engel yok (Katma Değer Vergisi Yasası Md. 30/b).

4- ÖTV AVANTAJI

Şoför dahil 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus araçlardan; minibüslerin ÖTV oranı yüzde 9
iken, otomobillerin ÖTV oranı silindir hacimlerine göre yüzde 37 ile 84 arasında değişiyor.

Bu durumda, silindir hacmi yüksek bir otomobilin fiyatı, yüzde 84 ÖTV ve ÖTV dahil tutar üzerinden hesaplanan yüzde 18 KDV nedeniyle, ciddi anlamda artıyor. Öyle oluyor ki ÖTV ve KDV’sinin tutarı, bir minibüs fiyatını bile aşabiliyor.

5- AMORTİSMAN AVANTAJI

Binek otomobillerde, alındığı yılda "kıst amortisman"
uygulanıyor yani alındığı ay dahil, yıl sonuna kaç ay kalmışsa, o süre için (örneğin Kasım ayında alanlar 2 ay için) amortisman ayrılıp, gider yazılabiliyor. Bunun istisnası binek otomobil kiralaması ya da işletilmesi ile uğraşanlar olup, bunlar bir tam yıl üzerinden amortisman ayırırlar. Minibüslerde ise, yılın son ayında satın alınıp işletmeye kaydedilse dahi, bir tam yıl üzerinden amortisman ayrılıp, gider yazılır.

Yukarıdaki açıklamalardan da farkedileceği gibi; gerek şirket gerekse şahıs olarak faaliyette bulunan mükellefler, minibüs almaları halinde, "bir taşla beş kuş" vuruyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları