Hiç yakışmadı

Genelkurmay Başkanlığı’nın, emekli komutanları susturmak için attığı adım son derece gereksiz ve bir an önce değiştirilmesi ve vazgeçilmesi gereken bir karar.

Haberin Devamı

Gerçi Genelkurmay dün yaptığı açıklamada emekli subayları susturmadığını belirtti ama bu açıklama gerçeği değiştirmiyor.

Kimler cezalandırılıyor?

Eski görevleri sırasında yaşadıklarını makale veya kitap haline getiren veya TV’lerde anılarını anlatırken, “Komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak, açıkça aşalayıcı söz ve davranışlarda” bulunanlar.

Bunun öz be öz Türkçesi nedir biliyor musunuz ?

Komutanların eleştirilmemesini sağlamak. Geçmişte olsa dahi, yapılmış hataların ortaya atılmasını önlemek.

Buna ne gerek var?

TSK da bizim gibi insanlardan oluşuyor. TSK da hatalar yapıyor. Komutanların da -dünyanın her komutanı gibi- hata yapma hakkı var.

Neden korkuyoruz?

Emekli askerler eğer hakaret ediyorlarsa, o zaman Genelkurmay dava açabilir. Ancak, eleştirel en ufak bir sese dahi tahammülü olmadığını gösteren bu cezalandırma şekli son derece garip.

Haberin Devamı

 

Neyi saklamak istiyorsunuz?

Üstelik bizler de bazı şeyleri öğrenmek istiyoruz. Eğer gerçekten hata edilmişse, bunun nedenlerinin ortaya çıkmasını arzuluyoruz.

Kendine güvenen hiçbir ordu böyle bir uygulamaya girmez. Amerikan, İngiliz veya başka bir orduda “gazinolara almama” cezası var mıdır? Gizlilik gerektiren unsurların dışında herkes her istediğini yazabilir. Vietnam ile ilgili kitaplara bakın. İngiliz komutanların yazdıkları

ve baştan sona eleştiri dolu makalelere, belgesellere

bakın. Herkes anılarını yazıyor, hataları ortaya çıkarıyor ve kendi ordusunu

bu şekilde denetliyor.

Zaten yazmayan, “kol kırılır yen içinde kalır” yaklaşımından hoşlanan bir toplumuz, bundan sonra artık kimse eline kalem almayacak ve bu toplumu aydınlatmayacaktır.

Emekli paşaların TV’lerdeki konuşmaları, kimi kitap ve makalelerini bu köşede bende çok eleştirdim. Ancak, onları susturmak ve cezalandırmaya gitmek başka birşeydir.

Eğer Genelkurmay Başkanlığı imajına bu kadar düşkün ise, o zaman dernek kurup insan avına çıkan, sağa sola bomba atan, “vatan sevgisi” adı altında, durumdan görev çıkarıp eylemlere katılan emekli askerleri engellemelidir.

Haberin Devamı

  

Orduevleri, emeklinin can damarıdır...

 

Genelkurmay Başkanlığı’nın cezalandırma yöntemi son derece ilginç ve son derece etkili. Bu önlem sizlere “hafif” gelebilir. Ancak, orduevleri emekli subayların özellikle bir bölümü için çok önemlidir.

Bütün hayatları boyunca daima kendi çevresi içinde yaşayan, aynı rütbedeki arkadaşlarıyla günlerini geçiren subaylar için orduevlerinin yeri bambaşkadır. Onları hâlâ Silahlı Kuvvetler’in bir parçası gibi gösterir. Dış dünyanın tanımadığı hırçınlıklarından korur.

Yine selam veren erlerle karşılaşmanın, hürmet ve iyi muamele görmenin ve genelde dış dünyaya oranla, maddi olanaklarına daha uygun bir ortam sağlar.

Haberin Devamı

Özellikle belirli rütbedekiler açısından orduevlerinin önemi bambaşkadır. Bütün subaylar için değil, ancak bir bölümü için Genelkurmay Başkanlığı’nın bu uygulamasının caydırıcı yanı büyüktür.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, birkaç subayın doğru veya yanlış eleştirilerinden alınmaması gerekir. Bundan dolayı, bu tip uygulamalardan kaçınmalıdır.

 

Yazarın Tüm Yazıları