DTP artık Kürtlerin partisi değil

PKK bağlantısı iddiasıyla, İzmir DGM 18 yıl 9 ay hapse mahkum ediyor. Yaklaşık on yıl hapis yatıyor. Şimdi serbest.

O kadar serbest ki, şimdi DTP’nin genel başkanı.

DTP ve Türkiye için çok tatsız bir olay. DTP’nin olağanüstü kongresi dün Ankara’da toplanıyor. Kongre genel başkanlığına Nurettin Demirtaş’ı seçiyor.

Nurettin Demirtaş, 90’lı yıllarda, İzmir’de öğrenci. O nedenle, İzmir DGM’de yargılanıyor. PKK bağlantısı nedeniyle ve hapse mahkum oluyor.

Nurettin Demirtaş’ın kardeşi Selahattin Demirtaş ise, DTP Diyarbakır milletvekili.

ANLI VAZGEÇTİ

Daha önceden genel başkanlığa getirilmesi düşünülen Diyarbakır Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı vazgeçiyor:

"Ben bu koşullarda, bu işi götüremem."

Anlı’nın söz ettiği koşullar, belki de, DTP ile PKK arasında görünen, görünmeyen ilişkiler. Onun bundan duyduğu rahatsızlık. Belki de, genel başkan olarak kullanılmak kaygısı.

Anlı vazgeçiyor, yerine PKK’dan dolayı hapis yatan Nurettin Demirtaş geliyor.

DTP’de il ve ilçelerde görevlilerden bazı milletvekillerine kadar uzanan zincir artık çok açık. DTP, PKK’nın siyasal kolu gibi. DTP’yi sanki PKK yönetiyor gibi.

Türkiye’nin bugünkü ortamında, PKK’dan hapis yatmış birini genel başkan seçmek, Kürt sorununda her türlü çözümün önünü tıkamakla eş anlamlı. Sorunu konuşmak için, hangi DTP’liyi bulacaksınız? Hangi DTP’li ile diyalog kuracaksınız?

ÇÖZÜM İSTEMİYOR

Çok yazık.

Oysa, DTP kuruluş için yola çıkarken, geniş ufuktan yola çıkıyor. O aşamada, "Biz Kürtlerin değil, Türk ve Kürtlerin partisi olacağız, biz Türkiye’nin partisi olacağız, Türkiye’yi kucaklayacağız" deniyor.

Geldiğimiz noktada ise, ne yazık ki, bırakın Türkleri, Kürtlerin partisi bile olmaktan uzak.

DTP geçmişteki hataları tekrar etmekten bıkmıyor. Geçmişten zerre kadar ders almıyor.

Ve ben artık DTP’nin Kürt sorununa çözüm arayışı içinde olduğuna inanmıyorum. Yaptığı tercihler, sanki sorun devam etsin niyetine.

O kadar ki, Kürtler adına yakaladığı fırsatın farkında bile değil. Çünkü, artık o noktadan çok geride. Çünkü, artık kendi sorununa çözüm isteyen Kürtlerin partisi değil.

Radikal, siyasetten uzak, ama siyasetin içinde. PKK’dan hapis yatmış bir genel başkanla hangi siyaset?

Doğalgaz fiyatında kazık

İTHAL ettiğimiz doğalgaz fiyatı ile ilgili yapılan anlaşmalar, ister İran, ister Rusya ya da başka bir ülke, çok çarpıcı.

Doğalgaz fiyatı petrol fiyatına, tam olarak, Akdeniz piyasasındaki petrol fiyatına bağlanıyor.

Petrol fiyatı dünyada ve Akdeniz’de 100 dolar sınırına dayanıyor. Bu bize bir başka fatura yüklüyor. Petrol fiyatı arttıkça, doğalgaz fiyatı da artıyor.

Her ne kadar, doğalgaz faturaları bize altı ayda bir geliyorsa da, artan petrol fiyatının bize ayrı bir kazık çaktığı ortada.

Merak ediyorum, neden dolara bağlı değil de, petrol fiyatına bağlı?
Yazarın Tüm Yazıları