Bosna’ya akın akın

ORMAN Bakanı Veysel Eroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın da aralarında bulunduğu bir grup dün Bosna’ya gitti...

Bosna Üniversitesi son yıllarda ’yıldızı’ parlayan bir üniversite kabul ediliyor. Dünkü yeni ders yılına başlaması dolayısıyla son iki haftadır AKP’lilerin ziyaretçi akınına uğruyor Bosna...

AKP’nin YÖK üyeliğine atadığı Prof. Bülent Zülfikar, Prof. Yekta Saraç ve Prof. İzzet Özgenç ile birlikte AKP Milletvekili Özlem Türköne ve eşi Prof. Mümtazer Türköne de Bosna’ya gidenler arasında... Bosna’daki öğrencilerin %70’e yakınını Türk öğrenciler oluşturuyor. Abdüllatif Şener’in kızı da burada okuyor.

AKP çevrelerine yakın bir eğitimciye bu üniversiteyi soruyoruz.

YÖK, bu üniversiteye denklik verdi mi?

- Lizbon Konvansiyonu vardır; 1997’dde imzalanan. UNESCO ve Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan bir sözleşme bu... Yüksek öğretim kurumlarından alınan diplomaların diğer ülkelere tanınmasını düzenleyen uluslarası bu sözleşmeye aralarında Bosna-Hersek’in de bulunduğu 43 ülke katıldı. Türkiye, 1.3.2007’de bu konvansiyona dahil oldu. Sonuçta YÖK, türbanlı öğrencilerin okuduğu bu üniversiteye dolayısıyla denklik vermiş oldu.

Bu üniversitenin kuruluşunda kimlerin adları geçiyor?

- Birlik Vakfı mensuplarının çoğunlukta olduğu dikkat çekiyor. Bosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Yıldız Teknik kökenli Prof. Nevzat Kor... Eskiden ’has’ Milli Görüş’cüydü. Tayyip Erdoğan’ın en yakınlarından biri olarak, Prof. Veysel Eroğlu’nu (İSKİ), Necdet Aral’ı (İGDAŞ) gibi isimleri Büyükşehir’e kazandıran kişidir. Üç yıl önce kurulan üniversitenin ilk rektörü Prof. Sabahattin Zaim... Zaim, öğrencisi Abdullah Gül gibi Tayyip Erdoğan’ın çok saygı duyduğu bir hoca. Şimdiki Rektörlüğü de İstanbul Marmara Üniversitesi’nden Prof. Erkan Türe yürütüyor.

Geri planda kimler var.

- Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şaban Erdem... Erdem, Erdoğan’ın İller Bankasından Belediye’ye getirdiği ilk bürokrat olarak biliniyor. İlk başta İmar’dan sorunmlu iken şimdi yatırımlardan sorumlu genel sekreter yardımcılığı görevini yürütüyor. Bosna Üniversitesi’nin kuruluşu ile yakından ilgilenen, gelen-giden heyetlerin ağırlanmasında etkin bir isim olarak kabul ediliyor. Bosna Hersek’in Milli Eğitim Bakanı Rıdvan Begoviç’in de yakını... Erdem için belediye kulislerinde, Beykoz Otağtepe’de öngörüm belgesinde kalan ’arslanlı çete’nin üs olarak kullandığı villanın onun döneminde yapıldığı konuşuluyor. Üniversitesinin ’finansörü’ de Hasan Topaloğlu...

RP Pendik İlçe Başkanlığından FP’ye sonra SP’ye geçmiş en sonunda AKP’li oldu. Geçen dönem Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliği yaptı. Rize’li olup Topaloğlu İnşaat’ın sahibi.

Bosna’da bundan başka F. Gülen cemaatinin kolejleri bulunuyor.

Dün köşemizde, müftülüğün yazısıyla camilerde para toplanan üniversitenin Bosna Üniversitesi olduğunu da hatırlatalım.

’Gidişin’in 8. yılında ’Baba Oktay...’

ÜMİT Yaşar Oğuzcan ’Gidişin’ şiirinde "Ardından bir İstanbul bıraktın öksüz /İçimde yokluğun ateşini yaktın /Karanlıklar ortasında güpegündüz, /Yıkılmış bir adam bıraktın" diyor. Gazeteci Oktay Kurtböke’yi ’Gidişi’nin 8 yılında anılarla, şarkılarla keyifli bir sohbetle andık önceki gece Elmadağ Meyhanesi’nde... Mustafa Sağyaşar, ’Eski Dostlar’ şarkısıyla eski TRT’nin günlerini anımsattı. Gecenin sunumu yapan Öcal Uluç, çocukluk arkadaşı Oktay Kurtböke’nin Ankara’da çıkan ’Öncü’ gazetesinden başlayıp Cumhuriyet Genel Yayın Müdürlüğü’ne kadar uzanan ’basın yolculuğunu’ ilginç anılarıyla süsledi. Ve bir çok kişinin bilmediği ’sırları’ da açıkladı. 1960 ihtilalinden sonra yeni bir anlayışla çıkan, ihtilal komitesine yakın ’Öncü’ gazetesinin gerideki sahibinin, babalarının arkadaşı, ’ihtilalin kudretli albayı’ Alpaslan Türkeş olduğunu, sermayedarının da Yapı Kredi’nin ortaklarından Kazım Taşkent olduğunu, sonunda başlarına neler geldiğini anlattı:

"Ancak Türkeş, ’14’ler’ olarak yurtdışına gönderilince dengeler değişti ve Yapı Kredi parayı kesti. Gazetenin başına Prof. Aydın Yalçın geçti; ilk seçimlerde Ekrem Alican’ın Yeni Türkiye Partisi’ni (YTP) destekledi. Ancak 15 Ekim 1961 seçimlerinde parti başarılı olamayınca gazetenin yaşama olanağı kalmadı ve bizler işten çıkarıldık. Kimimiz Rüzgarlı Sokak’ta çıkan Kudret’e, kimimiz İstanbul’a dağıldık. Biz daha sonra Ankara’ya döndük, Oktay Kurtböke ise İstanbul’da kaldı ve Cumhuriyet’e girdi. Genel Yayın Müdürlüğüne kadar yükselerek örnek bir gazetecilik yaptı."

Eşi Gufran ve kızı Pürlen’in duygusal anlar yaşadıkları gecede başka kimler mi vardı? Mustafa Sarıgül, A. Gülyüz Ketenci, Hınçal Uluç, Prof. Artun Ünsal, Alev Coşkun, Hikmet Çetinkaya, Ahmet Örs, Erol Toy, Deniz Som, Prof. Ahmet Özdoğan, Fikret İlkiz, Turan Ilgaz, Ümit Zileli, Hilmi Türkay, Fatma Karaali, Yalçın Bayer, Ertin Akgüç ve Hüseyin Gürer.

İlhan Selçuk,
Kurtböke ile ilgili anılarını anlatırken "Ağlamak ile gülmek aynı şeydir, her ikisinde de gözyaşı dökülür. Oktay hem ağalayan hem gülen bir adamdı. Ruhsal yapısındaki çelişki, büyük gücün içinde zaafiyeti de saklayan bir kişilik yapısını da gösteriyordi. Kimi zaman bir çocuk gibi duygusallaşan, kimi zaman da coşan... Ama odak noktası insan olmaktı onun. Olabildiğince dürüst, aynı zamanda arkadaşlığı, güvenilirliği ve insan sevgisi ile birlikte öne çıkan alçak gönüllü ve saygın bir gazeteci...

Aydınlanma... İnsan olmak için insan aklının devreye girmesi gerekiyordu. Aydınlanma ile birlikte insanlık, insan oluyordu. Oktay böyle bir bütünlüğü taşıyordu. Hiçbir zaman eğilmedi. Oktay’ın ’Cumhuriyet’ tarihinde çok önemli bir yeri vardır. Oktay’ı basın tarihinde yerli yerine oturtmanın gerekliliğini duyuyorum. Medyada onun yerini alacak başka birisi çıkmaz."

Şükran Soner "Anadan doğma bir arkadaş. Meslekte borçlu olduğum tek insan" diye tanımladığı Kurtböke için de Sadettin Tantan şöyle dedi: "1980’lerden beri dostumuzdu. Gözünü budaktan esirgemeyen gerçek bir savaşcıydı. Fatih’de Belediye Başkanı olduğum seçim kampanyasında arkadaki en büyük güçün Oktay olduğunun bilinmesini isterim. Bugün olmayan, o zamanki Güreş Federasyonu’nun bilimsel altyapısını o hazırlamıştı." Erdoğan Toprak, DSP İstanbul İl Sekreterliği görevinde bulunduğu dönemde birlikte çalıştıklarını "Bana adam satmaz dediler, arkamızı ona dayadık. O gitti, siyasi gücümü yitirdim."

Kurtböke ile ilgili anılar bir kitapta toplanacak.

GÜNÜN SÖZÜ

"Küçük şeylere gereğinden çok önem verenler, elinden büyük iş gelmeyenlerdir."

(Eflatun)

Biliyor musunuz

ÇANKIRI Valisi Ali Haydar Öner’in projesi üzerine, bu işe talip olan Arıkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan’ın heykeltıraş Said Rüstem’e yaptırdığı, Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz kahramanlarından ’Yanık Emine’nin heykelinin Çankırı İstasyon Caddesi’nde törenle açıldığını...

ÇEVRE ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği’nin (ÇETKODER), gıda harcamalarında son bir yıldaki artış oranının % 14’e çıktığını belirterek, "Açlık sınırının geçen aya göre yaklaşık 6 YTL artarak 680 YTL’ye; dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının da 225 YTL artarak 2 bin 150 YTL’ye çıktığını" açıkladığını...
Yazarın Tüm Yazıları