Merkez, enflasyon için hálá umutlu

MERKEZ Bankası’nın ekim ayında piyasa beklentilerinin üzerinde çıkan enflasyon rakamlarına ilişkin analizi, dün yayımlandı. Merkez Bankası’nın bu "sapma" olarak nitelendirilebilecek yüksek aylık enflasyon rakamlarına rağmen, umudunu koruduğu gözleniyor.

Ekim ayında tüketici fiyatlarının gıda fiyatlarındaki belirgin yükselişin etkisiyle yüzde 1.81 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 7.70 olarak gerçekleştiği hatırlatılan raporda; dayanıklı tüketim malları ve hizmet fiyatlarındaki gelişmelerin, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin sürdüğüne işaret ettiği belirtildi. İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek artışa rağmen çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerilemenin devam ettiğinin altı çizilen değerlendirmede "Yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamaların kısa vadede enflasyonda geçici bir artışa yol açacağı düşünülse de, sonrasında enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceği tahmin edilmektedir" deniyor.

Son dönemde gıda fiyatlarında gözlenen yüksek artışların tüketici enflasyonunu olumsuz etkilediği, ancak, gıda ürünleri dışı tüketici enflasyonu gerileme eğilimini sürdürdüğü ifade edilerek, 2006 yılı sonunda yüzde 9 olan gıda ürünleri dışı enflasyonun, ekim ayında yüzde 5 oranına gerilediğine dikkat çekildi.

Buna karşılık "hizmet grubu fiyatlarının yıllık artış oranındaki gerilemenin ekim ayında duraksadığı" kaydedilen analizde, bu gelişmede, lokanta-oteller ile haberleşme hizmetleri grubunun yıllık enflasyonundaki artışların etkili olduğu belirtildi. Lokanta-oteller grubu fiyat gelişmelerinde, son dönemde gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışların yemek hizmetleri üzerindeki etkisinin belirleyici olduğu kaydedilen açıklamada, yıllık kira enflasyonundaki düşüş devam ederken, eğitim ve sağlık hizmetlerinde yıllık enflasyonun 2003 temel yıllık endekse göre en düşük seviyelere gerilediği ifade edildi. Sonuç olarak da yemek hizmetleri dışındaki hizmet kalemlerindeki yavaşlamanın devam ettiğine dikkat çekildi.

DEĞERLİ YTL’NİN  OLUMLU ETKİSİ

Merkez Bankası’nın yaptığı ekim ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmede, her ne kadar zaman zaman "o kadar etkili değil" açıklaması yapılsa da, bu kez değerli YTL’nin enflasyona yaptığı katkının da hakkı verilmiş.

Enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal fiyatları yıllık artışının, giyim-ayakkabı ve dayanıklı mal grubundaki olumlu fiyat gelişmelerinin etkisi ile yavaşlama eğilimini sürdürerek, yüzde 5,04 olduğu belirtilen değerlendirmede petrol fiyatları için şu analiz yapılıyor:

"Eylül ve ekim aylarında uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında gözlenen keskin yükseliş, Yeni Türk lirasının güçlü konumunu sürdürmesiyle yurt içi akaryakıt fiyatlarına yansımamıştır. Nitekim, ekim ayında enerji grubu fiyatları yüzde 0.10 ile oldukça sınırlı bir oranda artmış ve bu grupta yıllık enflasyon yüzde 4.82 oranına gerilemiştir."

ZAMLARIN KASIMA ETKİSİ

Bu arada Merkez Bankası son dönemde yapılan bazı zamların kasım ayı enflasyonuna artırıcı yönde etki yapacağına da, bu açıklamasında zorunlu olarak değinmiş.

İstanbul’da kasım ayı başında yürürlüğe giren yeni su tarifeleri ile akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarındaki artışların, enerji grubu fiyatlarını ve kasım ayı enflasyonunu olumsuz yönde etkileyeceği belirtilen Merkez Bankası değerlendirmesinde "Ayrıca, tütün ürünlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarında yapılan düzenlemenin de kasım ayı enflasyonunu yükselteceği not edilmelidir" denildi.

Ekim ayında, işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarını dışlayan özel kapsamlı göstergelerin tamamında yıllık artış hızının yavaşladığının görüldüğüne dikkat çekilerek, "Bununla birlikte, kuraklık kaynaklı etkilerin işlenmiş gıda ürünleri fiyatları üzerinden özel kapsamlı göstergeleri olumsuz yönde etkilemesi gerileme eğilimini yavaşlatmaktadır" deniyor.

Özetle; kasım ayında biraz yükselme ihtimali olsa da Merkez Bankası enflasyonla mücadelede umutlu. Bu arada elektrik zammının hálá yapılmadığını da unutmayalım...
Yazarın Tüm Yazıları