5.5’lik FDF mali disiplin maddeleriyle desteklenecek

ÖNCEKİ gün artarda gelen açıklamalardan anlıyoruz ki; IMF Türkiye Masası, zorunlu olarak, Hükümetin 2008 için belirlediği yüzde 5.5’lik faiz dışı fazla(FDF) hedefini kabul etti ama mali disiplinin sürdürülmesi için bütçeye ek maddeler konulmasını istiyor.

Dün ilk açıklama IMF’yle ilişkilerden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, IMF Heyeti’nin önümüzdeki günlerde tekrar Ankara’ya geleceğini ve gözden geçirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı. Şimşek’in bu yılki FDF’nin yüzde 4.3’te kalacağını belirterek, önümüzdeki yıl 5.5 FDF belirlenmesinin mali disiplinin artırılacağı anlamına geldiğini söylemesi, ilgi çekiciydi.

Önceki gün geç saatlerde gelen IMF açıklamasında ise bu yılki FDF gerçekleşmesi yüzde 4.25 olarak belirtiliyor. Buna karşılık bizim Ankara’da bürokratlardan aldığımız bilgi FDF’nin bu rakamlara bile ulaşamayacağı, yüzde 4.1’de kalacağı yönünde.

IMF yaptığı açıklamada uzun zamandır merak edilen bir soruya yanıt vererek, Hükümetin yeni yıl için belirlediği yüzde 5.5’lik FDF hedefini benimsediklerini söyledi. Açıklamada, Türkiye’de son zamanlardaki ekonomik gelişmelerin iyi olduğu, büyümenin iç talepten dış talebe doğru yönelmekte bulunduğu, Merkez Bankası’nın ihtiyatlı politikası sayesinde enflasyonun düşmekte olduğu belirtilerek, "Daha zayıf bir dış ortama karşın, seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, yatırımcı güvenini ve sermaye girişlerini yükseltti" denildi.

MERKEZ BANKASI’NA DESTEK

Buna karşılık, bu yıl mali performansın kayda değer ölçüde zayıfladığı belirtilen açıklamada, "Faiz dışı fazla 2007’de şimdi GSMH’nın yüzde 4.25’i olarak bekleniyor ki, bu hükümetin yüzde 6.7’lik hedefinin oldukça altında. Ayrıca kamu harcamaları yıl boyunca arttı, vergi uyumu zayıfladı ve enerji şirketlerinin mali pozisyonları olumsuz yönde ilerledi. Beklenenden daha düşük tüketimden kaynaklanan gelir eksiği, bugünkü mali pozisyondaki zayıflamaya ayrıca katkıda bulundu" denildi.

Söz konusu FDF hedefinin tutturulmasında yeterli güvencelerin geliştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, para politikasına bakıldığında da IMF Türkiye Masası’nın, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını indirme yönündeki yakın zamandaki kararlarının memnuniyetle karşıladığı belirtildi. İleriye bakıldığında, mevcut enflasyon yükselişi riskleri ışığında faiz oranları kararlarına ihtiyatlı bir biçimde yaklaşmanın sürdürülmesinin istendiği kaydedilen açıklamada, Hükümetin özellikle sosyal güvenlik sisteminin değiştirilmesi, vergi gelirlerindeki kaçakların azaltılması, Halk Bankası’nın özelleştirilmesi ve enerji şirketlerinin mali sağlığının yeniden kazandırılması yönünde önlemler alınmasının yer aldığı önemli yapısal önlemlerin uygulanması niyetini memnuniyetle karşıladığı belirtildi.

Bizce IMF’nin Merkez Bankası’nın son faiz kararlarına destek çıkması çok önemli.

HALK BANKASI SATIŞI HIZLANABİLİR

IMF belli ki; Ankara’ya geldiğinde şimdiye kadar hep savsaklanan vergi reformu, gelir idaresi performansı üzerinde duracak. Ayrıca Hükümet nezdinde Merkez’in faiz tavrını desteklediğini belirtmesi, üzerindeki baskıyı azaltması açısından yararlı olacak.

Biz IMF ve Bakan Şimşek’in açıklamalarından Halk Bankası’nın özelleştirilmesinin hızlandırılmasının istendiği sonucunu çıkarıyoruz. Bir önceki AKP Hükümeti, seçim öncesi Halk Bankası satışını savsaklamış, yönetimi bırakmamak için yüzde 25’in halka arzıyla yetinmişti. Ayrıca eylem planında da Halk bankası satışı yuvarlak sözlerle geçiştirilmişti.

Bizce IMF Halk Bankası’nın tümüyle satılıp, buradan gelecek kaynağın harcanmasını engelleyecek maddeler isteyecektir. Bizce bu önlem düşürülen FDF’yi telafi etmek ve mali disiplin güvencesi vermek açısından çok yararlı olacaktır.

Ayrıca bütçe yasasına, bizce mali disiplinin gevşemesini engelleyecek ek maddeler koyma ihtiyacı var. Bu nedenle bütçe yasa tasarısının Plan Bütçe Komisyonunda görüşürken, önemli değişikliklere uğraması bizim için sürpriz olmaz.
Yazarın Tüm Yazıları