XIV. Louis’den Erdoğan’a kanun benim

HİÇ biri sormuyor. Dünkü gazetelere bakıyorum, Abdullah Gül ile aynı uçakta Strasbourg’a giden gazetecilerin hiçbiri gündemdeki en önemli soruyu sormuyor:

"Halk anayasa değişikliğine evet derse, siz ne yapacaksınız?"

Hukuk sistemini, herkesi, ama en başta Abdullah Gül’ü ilgilendiren halkoylaması 21 Ekim’de. O anayasa değişikliğinin geçici maddesi şöyle:

"11. Cumhurbaşkanını halk seçer".

Oysa, TBMM Gül’ü 11. Cumhurbaşkanı olarak seçiyor. Ancak, halkoyuna sunulacak Anayasa değişikliğinin geçici 19. maddesi de, üstüne basa basa, 11. Cumhurbaşkanını halk seçer, diyor.

Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında, halkı evet oyu kullanmaya çağırıyor. Eğer, halk evet derse, Gül’ün durumu ne olacak?

1-Gül istifa edecek, aday olacak ve halk 11. Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gidecek. Hukuk mantığı açısından, makul çözüm bu.

2-Hayır, istifa etmeyecek ve yeni bir hukuk karmaşası doğacak. Ama, Gül meşru mu, değil mi, tartışması başlayacak.

11 BİR ANDA 12

Ufukta bu tehlikeyi gören Erdoğan aynı grup toplantısında ekliyor:

"Bu anayasa paketi ile 12. Cumhurbaşkanı ve ondan sonra gelecekleri seçme yetkisi aziz milletimizin olacaktır".

Hayır, öyle değil. Erdoğan’ın bu sözü hukuk açısından geçersiz. Çünkü, o anayasa paketinde 12 demiyor, çok net 11. Cumhurbaşkanı yazıyor.

Erdoğan, halk oyuna sunulacak paketteki 11 rakamını, kendiliğinden 12 yapıyor. Halkoyuna sunulan geçici maddeyi yok sayıyor. Halkın iradesini yok sayıyor.

Tıpkı, "kanun benim" diyen Fransa Kralı XIV. Louis gibi. Ancak, XIV. Louis 17. yüzyılda yaşıyor. Şimdi yıl 2007.

KAŞI ÇATIK YSK

Konu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın’a soruluyor.

Aydın’ın kaşları sürekli çatık. TV’de akşamları çocuklar görse, korkudan uyuyamaz. O eda, o hışım. Ciddiyet sadece sert bakışlar, kısa cümleler, ipucu vermeyen açıklamalardan ibaretmiş gibi. Gazeteciler soruyor, Aydın yine kaşlar çatık, haşin bir edayla kestirip atıyor:

"Evet çıkarsa, bakarız".

Nasıl bakacak? Orada 11 yazıyorsa ve evet çıkarsa, hálá nasıl bakacak? YSK kararları kesin olduğu için, aman vermez Muammer Bey’in bakışı önemli.

Dün sohbet ettiğim önemli bir hukukçu-siyasetçi dalga geçiyor:

"11’i hep birlikte 12 okuruz".

Halk oylamasından büyük olasılıkla evet oyu çıkacak. Gümbürtü ondan sonra. Gül yerinde oturacak mı, yoksa 11. Cumhurbaşkanı seçimi için halka mı gidilecek?

Bir maddeyi yazma tekniği bile bu kadar eksikse, bu ülkede her şey olur.

TRT’de sıra değişti

YILLAR, ama yıllardır TRT’nin değişmez kuralı, bu kez değişiyor.

Devletin organı olarak, TRT yıllardır haberlerinde protokol uyguluyor. Günün haberlerini protokol sırasına göre veriyor. Meğer ki, ülkede ya da dünyada çok önemli bir olay var, o zaman ekrana önce o olay geliyor.

Yoksa, protokol gereği, niteliği ne olursa olsun, önce Cumhurbaşkanı, sonra Başbakan’a ilişkin haberler, ardından diğer haberler veriliyor.

Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra, bakıyorum, TRT’de adet değişiyor, önce Erdoğan, sonra Gül haberleri. Son örnek, Gül’ün Strasbourg gezisi. TRT’de önce Erdoğan’ın grup konuşması, sonra Gül’ün gezisi.

Erdoğan vaziyete hakim. Alem bu ise, kral benim, vaziyeti.
Yazarın Tüm Yazıları