Sizi Füreya Koral’ın ’Kuşlar’ı karşılayacak

TOPHANE’deki Tophane-i Ámire Kültür ve Sanat Merkezi’nde "Türk Seramik Sanatı - 1930’lardan Günümüze Seramik Sanatından Seçme Eserler" sergisinin kapısından girdiğinizde, sizi Füreya’nın ’Kuşlar’ı karşılayacak.

Seramik sanatının ustalarının, genç yeteneklerinin, çocukların yapıtları bu sergide bir arada.

Hem seramik sanatının tarihini izlerken, hem bu türün önemli eserlerini görebileceksiniz.

MSGSÜ (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Başkanı Süleyman A. Belen, serginin üç niteliği yansıttığını hazırlanan kataloğa yazdığı Önsöz’de belirtiyor:

"Hazırlanan proje üç ana başlık altında toplanmış ve üç farklı sergiye dönüştürülmüştür. Bunlardan ilki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Tophane-i Ámire Kültür ve Sanat Merkezi ana sergi salonunda, 10’ar yıllık dönemler halinde düzenlenmiş 6 bölüm içinde, her biri kendi döneminin yapı taşı olan seramik sanatçılarımızın eserlerinden kurgulanmış ana sergidir.

İkincisi; Tek kubbe sergileme alanında Anadolu Üniversitesi GSF Seramik Bölümü, Hacettepe Üniversitesi GSF Seramik Bölümü, Marmara Üniversitesi GSF Seramik ve Cam Bölümü ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Başkanlarının önerileri olan ve 2000’li yıllarda çalışmalarını üreten genç seramik sanatçılarımızın sergisidir.

Üçüncüsü ise; ’Geleceğimiz’ başlığı altında Yaratıcı Çocuklar Derneği üye okul öğrencilerinin bireysel ve grup çalışmalarının yer aldığı Sarnıç Galerisi sergisidir."

* * *

SERGİNİN etkileyici yanlarından biri; Maçka Sanat Galerisi tarafından Füreya Koral’ın 40. Sanat Yılı nedeniyle hazırlanan "40. Sanat Yılında Füreya Koral’a Saygı" panosunun burada da sergileniyor olması.

1992 yılında Füreya Koral’ın katılımıyla da 40 seramik sanatçısının yaptıkları karolar bir panoda toplanarak sergilenmiş, sergi de Füreya, Ateş ve Sır kitabıyla kalıcılık kazanmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan pano, ikinci kez burada sergileniyor.

Panoya emek veren sanatçıların hepsi de, Füreya’nın ünlü kuşlarına göndermelerde bulunmuşlar.

Sergi nedeniyle yapıtların yanı sıra sanatçıların kapsamlı biyografilerinin yer aldığı bir de katalog hazırlanmış. Bu katalog ile sergi kalıcılık kazanırken seramik sanatımızın tarihini de elinizin altında bulundurmuş olacaksınız.

* * *

HER zaman gezemeyeceğiniz, Türk seramik sanatının en kapsamlı sergisi. Kaçırmayınız.
Yazarın Tüm Yazıları