Kuşkudan kurtulmak için

SON seçimde hangi sandıkta ne sonuç alındığına ilişkin bilgiler Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından internette yayımlandı. Ama "Sonuçlarla oynandı mı" kuşkusu yine de ortadan kalkmadı.

Nitekim en sonunda CHP de, partinin tüm örgütüne genelge göndererek, kendilerindeki bilgilerle YSK’nın yayımladıklarını karşılaştırmalarını istedi.

Bu sütunu izleyenler seçimle ilgili tüm işlemlerin saydam olması için yırtındığımızı bilirler.

Nitekim YSK Başkanı Muammer Aydın o günlerde bizi aradı ve "Birkaç gün içinde her sandıkla ilgili sonuçların YSK’ya ait internet sitesine konulacağını" bildirdi. Dediğini de yaptı.

Biz artık tüm kuşkuların ortadan kalkacağını sanıyorduk. Aldanmışız.

Örneğin arkadaşımız Yalçın Bayer, 17, 19 ve 22 Ağustos tarihlerinde "seçim sonuçlarının değiştirilmiş olduğuna" ilişkin önem vermeye değer belge ve bilgiler yayımladı. Keza onun sütununda Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Saltık’ın:

"Bilindiği gibi son derece hünerli virüs yazılımları ile veya başkaca yöntemlerle bu olağanüstü korsanlık asla olasılık dışı değildir. Yazılım, diyelim 30 saniyede bir otomatik yedekleme (back up) yapmış mıdır? Eğer yaptı ise ardışık yedeklemelerde veriler arasında bir uyumsuzluk var mıdır; varsa nasıl açıklanmaktadır?" diyen bir mektubu çıktı.

Bunlar gösteriyor ki, dönüp sonuçları irdelemek, hepimiz için rahatlatıcı olacak. Nitekim Ahmet Karahan isimli bir okuyucumuz da bilgisayar programlaması yoluyla sonuçları değiştirmenin mümkün olduğunu bize gönderdiği e-mail’inde ileri sürdü.

Ahmet Karahan şunları söylüyor:

"Program kodunun içerisine mantık bombası yerleştirilir. Mantık bombası, tüm ülke çapında sandıklardan gelip bilgisayara girilen bilgileri çarpıtır ve siz tüm Türkiye ile birlikte bu çarpıtılmış verileri izlersiniz. Mantık bombası, kötü niyetle, bilerek üretilmiş bir program hatasıdır. A partisinin oy adedini artırmak için, diğer partilerden A partisine oy transferi yapabilecek iki satırlık bir kod değişikliği, programın hileli versiyonunu üretebilmenize olanak verir. Hileli versiyonu derlersiniz ve seçim günü makinedeki program dosyasını hileli versiyonla değiştirirsiniz olur biter. Programın kaynak koduna ve sisteme erişim hakkı olan birisinin bunu yapması sadece birkaç saniyesini alacaktır. (...) İncelemeye açık olan kod, hatasız koddur. Ama sistemde çalışan program, hileli koddan derlenmiştir. Hatasız program seçimlerden sonra tekrar sisteme yüklenir. Herkes bu işlemi rutin bir bakım işlemi zanneder. Türkiye hatalı versiyonun iktidar yaptığı partiyle beş yıl daha geçirmeye başlar."

Karaman
sonuç olarak, "sandık sonuçlarının muhalefet partileri (...) tarafından irdelenmesini" tek çare olarak tavsiye ediyor.

Ancak 179 bin sandık sonucunun tek tek irdelenmesi mümkün olamaz. Ama örneğin 5 ildeki 5 ilçe seçim sonuçları başlangıçtan son noktaya kadar incelenirse Saltık’ın ve Karaman’ın dile getirdiği kuşkular yerinde mi değil mi görülür. Bu kadarını yapmaya da herhalde her partinin gücü yeter.
Yazarın Tüm Yazıları