Bor türevleriyle büyük pazarlar kazanılıyor

ENERJİ Bakanlığı, dünyada en büyük rezerve sahip olduğumuz bor’da, hammadde yerine geliştirdiği türev ürünleri satarak, dünya çapında büyük pazarlar oluşturmaya devam ediyor. Bakanlık son olarak geliştirdiği "kalsine tinkal" adlı bor türevi ile çok sayıda sektörde kullanılan soda külüne ikame bir ürün yaratmış oldu.

Bu ürünün önümüzdeki dönemde 250 milyon dolarlık yeni bir pazar oluşturması ve Türkiye’nin mevcut bor gelirine ek bir gelir yaratması bekleniyor.

Enerji Bakanlığı bünyesinde; şimdiye kadar ahşap evleri yanmaktan koruyacak bor katkısı, çimentonun dayanıklılığını arttıracak borlu beton, borlu seramik, yanmaz kumaş ve kağıtlar için bor katkısı, selülozik izolasyon ile borlu dayanıklı izolasyon, enerji depolamak için Hidrojen Bor, Bor ile desteklenen üstün iletkenler, alev geciktirici Çinko Borat, Kemik Erimesi ve Kanser Tedavisi için Bor Kullanımı çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalardan bir kısmı hayata geçirilirken, bir kısmı için araştırma ve ürün geliştirme çalışmaları, bazıları için pazar yaratma çabaları devam ediyor.

Kalsine tinkal, geliştirme işlemi tamamlanıp, pazar konusunda somut adımların atıldığı en yeni ürün oldu. İlk siparişlerin alınmaya başladığını kaydeden Bakanlık yetkilileri, soda külü yerine kalsine tinkal kullanımının giderek artmasını bekliyorlar.

Kalsine tinkal olarak adlandırılan bu ürün, Bor’un bir türevi. "Bor’un kullanıldığı alanlar açısından bir kimyasal devrim" olduğunu söyleyen Enerji Bakanlığı uzmanları, dünya izolasyon sektörü ve Soda Külünün kullanıldığı başta cam olmak üzere tekstil, deterjan ve benzeri sektörlerin en büyük ikame ürünü olarak pazarlara sunulacağını söylediler. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nce geliştirilen yeni bor ürünü Kalsine Tinkalın, halen mevcut olan dünya bor pazarına eşdeğer bir yeni pazar oluşturması bekleniyor.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Eti Maden’in bora dayalı yeni ürünler üretip dünya pazarlarına sunması konusuyla özel olarak ilgileniyor. Bakan Güler, "Amacımız boru sadece yerin altında duran rezerv olmaktan çıkartıp dünya çapında rekabet eden geliştirilmiş ürünler olarak ihraç etmek. Aynı zamanda Bakanlık tesislerimizde ve laboratuarlarımızda geliştirdiğimiz ürünleri özel sektörümüzün yeni iş olanakları haline getirmek" diyor.

HEDEF PAZARIN YARISI

Bilgi veren Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin, dünya bor rezervinin yüzde 72’sini elinde bulundurduğunu hatırlatarak, borun yeni yüzyılın madeni olarak adlandırıldığını söylüyorlar ve 21’nci yüzyıla Türk bor ürünlerinin damgasını vuracağını iddia ediyorlar.

2005 yılında başlanan "Tinkal Cevherinin kalsinasyonu" projesinde alınan başarılı sonuçların Türkiye için 2 milyar dolarlık bir Pazar hedefini açtığı kaydediliyor. Eti Maden Genel Müdürlüğü içinde kurulan endüstriyel ölçekli pilot tesislerinde üretilen Kalsine Tinkal’in daha ilk andan yurt dışından gelen 25 bin tonluk talebin karşılandığı ve bu miktarda ihracatın gerçekleştirildiği belirtildi.

Yıllık 2 milyon olarak belirlenen ilk aşamadaki hedefin büyüyen talebe bağlı olarak artacağı da belirtildi. 1.2 Milyar Dolar büyüklüğündeki klasik bor ürünleri pazarının halen yüzde 38’inden 400 milyon dolar pay alan ve bu pazarın en büyük oyuncusu olmak isteyen Türkiye’nin, bu yeni hamlesi ile pazarın yarısı yani yüzde 50’lik pazar hedefine ulaşmak için çok büyük bir adımı atmış olduğu da ifade ediliyor.

Kalsine tinkal’ın ikame edileceği soda külünün toplam dünya tüketimi 38 milyon ton. Türkiye’nin yakın çevresinde 10 milyon tondan büyük bir soda külü pazarı var.
Yazarın Tüm Yazıları