DSP ve başına konan devlet kuşu

CHP’nin öncesi hatalarından biri, belki de cumhuriyet mitinglerinden etkilenerek DSP ile işbirliğine girmesiydi. Bunun somut bir katkısını görmedi seçimde. Ama seçimde yüzde 1 bile alamayacak DSP, 13 milletvekiline sahip oldu. CHP, DSP ile işbirliği yapmasaydı belki daha fazla milletvekili çıkartabilirdi.

ZEKİ SEZER AKP’NİN GÖLGE BAŞKANI GİBİ

DSP’nin dünyadan habersiz bir genel başkanı var. Zeki Sezer’in bütün derdi laiklik ile. Sanki AKP’nin gölge başkanı. Laiklik karşıtı konuşmalar yapmaya seçimden önce başlamıştı. Bu gayretini seçimden sonra da sürdürdü:

"İnançlara saygılı laiklik ilkesi olan DSP bu toplumun çimentosudur." (20.07.07)

"Karnı aç insanlara sadece laiklik diye gidemezsiniz. Bu şekilde gittiğinizde ne yazık ki sonuç alamıyorsunuz." (Eskişehir, 15.07.07)

"İnançlara saygılı laiklik dediğimizde, ’inançlara saygılı laiklik de neymiş?’ demenin olumsuz sonuçlarını yaşıyor sol. Evrensel sol değerleri, halkın kültürüne, inancına yakın durarak yerli sorunlara nasıl çözüm bulacağımızı konuşmamız gerek. NTV’de konuşan Sezer, sadece laiklik söylemiyle toplumdan oy almanın mümkün olamayacağını belirtti." (Zaman, 25.07.07)

"Laiklik yanlış anlatıldı, seçmen sağa kaydı" (Vatan, 27.07.07)

Zeki Sezer bir bozuk plak gibi laikliğe takılmış, laiklik de laiklik diyor. Fakat Başbakan’ın lüks hayatı ilgisini çekmiyor nedense. Evet, sadece eğitim, sadece savunma sanayii, sadece ekonomi diyerek siyaset yapılamayacağı gibi sadece laiklik diyerek de siyaset yapılmaz. Ama solun seçim yenilgisini laiklik kavramına bağlamak gerici, karşı devrimci bir mantık. Seçim meydanlarında homojen olmayan bir kitleye seslenirsiniz. Bunların bir bölümü laikliği önemser, bir bölümü de açlık, yoksulluk ve işsizlik sorununa yanıt arar.

Bir sol partinin en önemli ilkelerinden biridir laiklik. Öteki, emeğin değerlendirilmesi ve toplumsal siyaset. Oy almak için laikliği kaftan altına gizleyemezsiniz. Seçmen size laikliği savunuyorsunuz diye oy vermiyorsa, laiklikten vazgeçecek misiniz?

Solun politikası, yoksulluk, işsizlik ve adaletsizliğe karşı laik ve eşitlikçi bir politikadır. Laik toplum olmadan bunlar olmaz. Olamadığını AKP kanıtladı.. Ama bu işler Zeki Sezer’in çapını aşıyor zaten!
Yazarın Tüm Yazıları