Hem Baskın, hem Ufuk

BAŞLANGIÇTA tanınma oranı hayli düşük, bir milletvekili adayı için yok denecek kadar az. Ancak, şimdi seçmenin yüzde otuzu Baskın Oran’ı ve Ufuk Uras’ı tanıyor.

Nasıl tanıyor? İstanbul 2’nci bölgeden bağımsız milletvekili adayı olduktan sonra, gazetelerde Baskın Oran’la ilgili 900 haber yayınlanıyor.

Baskın Oran TV’lerde toplam ondört saat yayına çıkıyor. Bir aday için rekor. Neden öyle? Çünkü:

1- Baykal’a güvenmeyen, CHP’ye uzak duran geniş sosyal demokrat kitle, İstanbul 2’nci bölgede oyunu Baskın Oran için, İstanbul 1’inci bölgede Ufuk Uras için kullanmaya hazırlanıyor.

2- CHP’nin bir de milliyetçi tavırla, sosyal demokrasinin rayından çıkmış olmasına tepki duyan geniş sosyal demokrat kitle, oyunu Ufuk Uras ve Baskın Oran için kullanmaya hazırlanıyor.

3- İktidara geldiğinde ne yapacağı bilinmeyen muhalefete tepki olarak, farklı kesimlerin oyları, bağımsız Baskın Oran ile Ufuk Uras’da toplanıyor.

700 BAĞIMSIZ

Bu seçim Cumhuriyet tarihinde bağımsız milletvekili adaylarının en çok olduğu seçim. Türkiye çapında tam 700 bağımsız aday milletvekili olmak için yarışıyor.

700 rakamı bile, Türkiye’deki siyasal partilerin oligarşik yapısını yansıtmaya yetiyor.

Aynı zamanda, seçimde yüzde 10’luk barajın çarpıklığını gösteriyor. Bu iki çarpıklık;

1- Baskın Oran gibi, politika yapmak istedikleri halde, kendilerine yakın partilerde yer bulamayanları,

2- Baraj nedeniyle Ufuk Uras gibi parti yöneticilerini,

3- Yine baraj nedeniyle, Kürtleri bağımsız aday olmaya zorluyor.

ORTAK PAYDA

Bunun dışında, oyların Baskın Oran ile Ufuk Uras’a yönelmesinde ortak bir payda var.

Meclis’te siyaset yapma biçimi ile halkın sorunlarıyla siyasetin gündemi arasındaki uçurum, bağımsızların ortak paydası.

Dışlanmak, kendini mağdur hissetmek, ortak paydanın öteki yönü.

Bu nedenler, başta Ufuk Uras ve Baskın Oran olmak üzere, belli kaliteyi çoktan aşmış bağımsızların milletvekili olma şansı yükseliyor.

Biri, Sesimiz Baskın Olsun, diğeri, Meclis’e Ufuk Gerek sloganıyla, siyasetin ezberini, alışılmış kalıplarını kırma şansını yakalıyor.

Geçen seçimde İstanbul 1 ve 2’nci bölgede bir milletvekili çıkması için, oy sayısı 41 bine kadar düşüyor. Bu seçimde katılma oranına paralel, seçilmek için 60 bin dolayında oy gerek.

700 bağımsız arasından, üç aşağı, beş yukarı 30 dolayında adayın seçilme olasılığı var.

Gönlüm Baskın Oran ile Ufuk Uras’ı Meclis’te görmek istiyor. Onlar gibi insanların politikada üslup ve biçim değiştireceğine inanıyorum.

İp ve saat

NE muhteşem kozlar. AKP iktidarını tam çökertecek, yüreğinden vuracak tezler.

MHP Apo’ya ip diye ortaya çıkıyor. Sonra çuvallıyor ve bu saçma tartışma saman alevi gibi sönüyor.

CHP Tayyip Erdoğan’ın saati diye ortaya çıkıyor.

Halkı yine halkı zerre kadar ilgilendirmeyen bir polemik.

İp ve saat safsatalarına, ilgi bir yana, halk gülmüyor bile.

Modası çoktan geçmiş lafazanlıklar. AKP iktidarı dönemindeki zavallı muhalefet, şu sıcak seçim ortamında bile, incir çekirdeğini doldurmayan sözlerle meşgul.

En genç aday

GALATASARAY Üniversitesi mezunu. Endüstri mühendisi. Avrupa Komisyonu bursuyla Belçika’da yüksek lisans sahibi.

AB projelerinin ihalesini yapan, resmi bir kurumu ilk oluşturanlardan. AB ve uluslararası ihaleleri ezbere biliyor.

1977 Haziran doğumlu Didem Engin bütün Türkiye’de en genç milletvekili adayı. CHP İstanbul 2’nci bölgede. Ancak, 14’üncü sırada.

Genç, yetenekli, dünyayı tanıyor, ama 14’üncü sırada. Seçilme şansı hayli düşük. CHP böyle genç bir insanı aday göstermekle çok isabetli davranıyor. Ama, 14’üncü sırada yer vermekle, isabeti ıskalıyor.

Didem Engin geçen gün bana ziyarete geldiğinde, "Parti içi mücadele bizim gibi gençlerin dışında, ben ve benim gibiler, gençleri motife etmek istiyoruz. Ben bazı olaylara seyirci kalmak istemedim, onun için aday oldum" diyor.

Kırk yıldır o koltuklara çöreklenmiş politikacılar yanında, Didem Engin, taze bir fidan. Ama, hangi kaşarlanmış CHP’li Didem Engin gibi genç insanlara şans tanır?

Oysa, otuz yıldır tek başına iktidarı unutan CHP, iktidar şansını ancak bu gibi gençlerle yakalayabilir. Eğer, iktidar olmayı gerçekten istiyorsa.
Yazarın Tüm Yazıları