İş aleminin yeni hükümetten beklentisi yüksek

İŞ ALEMİNİN, bu hafta sonu yapılacak seçimlerden sonra oluşacak yeni Hükümetten beklentisi çok yüksek. İşalemi, yeni kurulacak

Hükümetten gerekli anayasa değişikliklerini yapmasını, siyasi partiler ve seçim kanununu değiştirmesini, kamu idari reformunu gerçekleştirmesini, hukuk reformuna artık el atmasını, bunların yanısıra bekleyen ekonomik reformların da biran önce hayata geçirilmesini istiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, artık anayasa değişikliği başta olmak üzere, siyasi ve idari reformların da ekonominin önünün açılması için acil hale geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, yeni hükümetin kurulmasından sonra, ilk 6 ay içerisinde bunların hepsini yapılması gerektiğinin üzerinde dururken, daha sonraya kaldığında işlerin savsaklandığı görüşünde.

Dün CNN Türk’te yayınlanan "Referans Noktası" programında konuk ettiğimiz Hisarcıklıoğlu, seçimi kim kazanırsa kazansın, hangi parti veya partiler Hükümet kurarsa kursun, aslında yapılacakların belli olduğunu söylüyor.

Temel ekonomik konularda bütün siyasi partilerin aynı noktaya gelmesi ve yapılacaklar konusunda önemli bir görüş ayrılığı bulunmamasının çok olumlu olduğunu kaydederek, yeni Meclis’in Cumhurbaşkanını biran önce seçip, Türkiye’nin gündeminde bulunan çok sayıdaki acil reformlara hemen başlamasının hayata öneme sahip olduğunu ifade ediyor.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU

Rifat Hisarcıklıoğlu, eğitim reformu üzerinde de önemle duruyor. Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünün yetiştirilemediğini, bunun için meslek liselerine mutlaka ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden TOBB Başkanı, "Şu andaki nüfus yapımız gözönünde bulundurulduğunda, hemen eğitim reformuna girmenin, ülkenin geleceği açısından çok önemli fırsatları bize sunacağını" söylüyor. Türkiye’nin şu andaki en büyük sorununu işsizlik olarak niteleyen Hisarcıklıoğlu, bu nedenle eğitim reformunun biran önce başlaması gerektiğini kaydediyor.

Bunun da yetmeyeceğini, değişim nedeniyle ortalamanın üzerinde artan orta yaş işsizliğine çözüm olması için, Avrupa’nın başlattığı "ikinci eğitim"e de geçilmesi gerektiği düşüncesinde. Hisarcıklıoğlu, artık gelinen noktada bir ömür boyu eğitimin sözkonusu olduğunu kaydederek, şu anki sistemin ihtiyacın çok gerisinde kaldığını söylüyor.

Ekonomide gereken reformların başında ise sosyal güvenlik reformunun geldiğini, Türkiye’nin faiz ödemelerinden sonra en büyük ikinci harcama kaleminin 17 milyar doları bulan sosyal güvenlik açığı olduğunu belirten TOBB Başkanı, sonuçları uzun süre sonra alınacak için bu sorunu biran önce çözmek gerektiğini söylüyor. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin memurlar lehine verdiği kararı örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, sosyal güvenlik reformunu yapmak için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulduğunun da altını çiziyor.

Enerji başta olmak üzere altyapı hizmetlerinin biran önce rekabete açılması gerektiğini, bununla verimlilik artışı sağlanacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, telekom, nakliye, demiryolu taşımacılığı, liman işletmeciliğinin de aynı kapsamda değerlendirdi. Rifat Hisarcıklıoğlu aksi takdirde örneğin enerjide büyük bir tıkanmanın bize beklediği görüşünde.

1930’larda çıkan ticaret yasasıyla ticaretin düzenlendiğini, halbuki o döneme kıyasla herşeyin değiştiğini hatırlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, o gün e-ticaretin adının bile bulunmadığının altını çizerek, "hızla değişen koşullara, yeni doğan ihtiyaçlara göre bir ticaret yasası gerektiğini" söyledi. Hisarcıklıoğlu, bu konuda gerekli bir çalışmanın yapıldığını hatırlatarak, yeni Meclisin bu yasayı da biran önce çıkarması gerektiğini kaydetti.

Özel sektörün rekabet edebilmesi için sanayi, turizm ve tarım stratejilerine ihtiyaç olduğunu kaydeden TOBB Başkanı, tüm ısrarlarına rağmen hala sanayi envanteri çıkmadığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, artık Türkiye’nin ortalama yüzde 5 büyüme hedefinden vazgeçip, yıllık yüzde 7’yi hedeflemesi gerektiğini, ancak bu şekilde 10’uncu büyük ekonomi olacağımızı söylüyor.
Yazarın Tüm Yazıları