Genç Parti olayı

BUGÜN, 3 Kasım 2002 seçimini burada kısaca yorumlamak istiyorum. Belki sizlerin de bellekleri biraz olsun tazelenmiş olacak. O seçimde niçin tek başına AKP iktidarı çıktı?

Nasıl oldu da, bir parti sadece yüzde 34 oyla Meclis’te milletvekili sayısının yüzde 66’sını ele geçirip beş yıl boyunca bu ülkeyi yönetti? Tabloyu iyi görmek için önce size 2002 seçiminde partilerin aldığı oy oranlarını (yüzde olarak) vereyim:

AKP 34.4, CHP 19.4, DYP 9.5, MHP 8.3, Genç Parti 7.2, DEHAP 6.1, ANAP 5.1, Saadet 2.4, DSP 1.2.

(Rezalet: Oy veren seçmenlerin sadece yüzde 54’ü Meclis’te temsil edildi. Geri kalan yüzde 46 Meclis’e giremedi!)

Şimdi konumuza gelelim. Partilerin aldığı bu oy oranlarında özellikle DYP, MHP ve Genç Parti oylarına bir kez daha bakınız. Genç Parti hangi partilerin seçmeninden oy aldı?

Çok büyük oranda CHP, DYP ve MHP’den.

Unutmayın, son seçime girmeden önce, Genç Parti’nin elinde inanılmaz olanaklar vardı. Cem Uzan zirvedeydi. Parası boldu, hatta sonsuzdu. O dönemdeki mitinglerini anımsayın.

Paralar oluk gibi akıtılıyor, her mitinge ünlü sanatçılar çıkarılıyor, katılanlara kumanya paketleri veriliyordu.

Dahası, Uzan Ailesi’nin elinde, sahip oldukları gazete ve televizyon kanalları vardı.

Örneğin Star Gazetesi, Star Televizyonu onlarındı. Korkunç bir propaganda yoğun biçimde yapılıyordu. Bunu yapmak elbette haklarıydı.

* * *

Aile zirvedeydi, parası sonsuzdu. Genç Parti bunca olanaklara karşın seçimde yüzde 7.2 oy aldı ve barajı aşamadı.

Ancak, çok daha önemlisi, DYP ve MHP’nin de barajı geçmesine engel oldu. DYP yüzde 9.5’te, MHP yüzde 8.3’te kaldı ve Meclis’e giremedi.

Yapılan bütün araştırmalarda, Genç Parti oylarının önemli ölçüde bu iki partiden geldiği ortaya çıktı. Dolayısıyla, şunu söylemek mümkün:

AKP’nin tek başına iktidar olmasının nedeni, son seçimde Genç Parti’ye giden oylardır.

Şunu da belirteyim. O seçimde yüzde 7.2 oy alan Genç Parti’nin barajı aşıp Meclis’e girmesini gerçekten isterdim. İyi muhalefet yapacak bir partiydi. Meclis’te AKP’den seçilip oraya geçen bir milletvekili var. Emin Şirin. Tek başına dört dörtlük, birkaç partiye bedel muhalefet yaptı ama çoğu kaynadı gitti.

Cem Uzan’ın partisi önümüzdeki seçimde keşke bir partiyle ittifaka girseydi. Hem oraya verilecek oylar boşa gitmez, hem de ortaya AKP’den hesap soracak kadrolar çıkabilirdi. Ayrıca Cem Uzan da, kendi hesabını Meclis kürsüsünden verebilirdi.

* * *

Ortalıkta dolaşan yoğun bir söylenti var. Doğru olup olmadığını bilemem:

"AKP, Genç Parti’nin ’bir bölen’ olduğunu kavradı ve hep iyi davrandı. Örneğin TMSF, Cem Uzan’ın üzerine gitmedi. Partisine Hazine yardımları hiç aksatmadan verildi. Amaç, Genç Parti’yi 2007 seçiminde de oy bölmesi için kullanmaktı. Böylece bu seçimde de iktidarın iki büyük rakibinin, CHP ve MHP’nin oylarını parçalaması öngörüldü."

Son seçimde her türlü parasal olanağa sahipken yüzde 7.2 oy alan Cem Uzan ve partisinin şimdi kolu kanadı kırık.

Bugün itibarıyla bakıldığında yüzde 10 barajını aşması çok zor.
Yapılan anketlerde Genç Parti oyları yüzde 4-5 dolaylarında çıkıyor.

O halde ne olacak?

Genç Parti, oylarını herhalde AKP’li seçmenden alacak değil. Büyük ölçüde CHP ve MHP’ye eğilimli, muhalif, gidişten şikáyetçi olan seçmen kitlesi oraya oy verecek...

Ve Genç Parti’ye verilecek oylar -baraj sorunu nedeniyle- hiçbir işe yaramayacak, son seçimde olduğu gibi çöpe gitmiş olacak. Üstelik başta CHP ve MHP olmak üzere belli partilerin oyları ve milletvekili sayısı eksilecek, bu olay sadece ve sadece AKP’ye yarayacak.

Bu yazıyı özellikle oylarını Genç Parti’ye vermeyi düşünen muhalif seçmenler için yazdım. (Aynı durum özellikle İstanbul ve Ankara’dan bağımsız aday olan bazıları için de geçerlidir, oyların çöpe gitme olasılığı yüksektir.)

Cem Uzan
ve Emin Şirin’in Meclis’te olmalarını gerçekten isterdim. Ancak tablo ortada. Partinin barajı aşması mümkün değil. AKP’ye karşı Genç Parti’ye oy vermeyi düşünenler gerçekçi olsunlar, son seçimden ders alsınlar, tabloyu iyi görsünler ve lütfen bana kızmasınlar. Kendi kendilerine şu soruyu sorsunlar:

"Emin Çölaşan’ın bu yazdıkları doğru mu, yanlış mı? 2002 seçiminden ders aldık mı? Bizim işimiz şimdi de oyları böldürüp AKP’yi yeniden iktidara taşımak mı?"
Yazarın Tüm Yazıları