Baş başa

İPEKBÖCEĞİ değiliz ki, kozamızı ördükten sonra kelebek olup özgürleşelim.

İnsan, etrafına kendi doğrularından koza örünce, gerçekle bağını yitiriyor, doğrularının tutsağı oluyor.

Yazılarıma sizlerden gelen tepkileri, çeşitliliği bana hiç unutturmadıkları için çok önemsiyorum. Hepsine yanıt vermeye çalışıyorum. Ama bugün sizi, sizinle bırakmak istiyorum.

Kimliklerini saklı tutarak, hakaret içermeyen ve incitici olmayan, farklı duygu ve düşünceleri dile getiren mesajlardan rastgele seçiyorum.

Bu yanıtlar, cuma günü yayınlanan yazıma geldi. Orada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, bir teröristin dağda dolaşabilmesi için aşağıda en az on işbirlikçiye ihtiyacı olduğu saptamasını ele almıştım.

Terörün kitle desteğini yok etmek için kucaklayıcı politikalar üretmemiz gerektiğinden söz etmiş, şiddet ve teröre karşı duran Kürtlerin de duygu ve düşüncelerine önem verilmesi gerektiğini yazmıştım.

"Abla, anlaşılan Kürtlerin etkisinde kalmışsın" diye başlıyor bir okuyucum, "Hepsi bu ülkenin çocuğu ancak biri isteyerek belli amaçlar doğrultusunda ölümü göze alırken, diğeri görev icabı hayatını kaybediyor. Gündüz külahlı, gece silahlı olanların sözleri sizi yanıltmasın. Siz onların sadece gündüzdeki yüzleri ile karşılaştınız. Türk Ordusu’nu ve mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz. Vatan hainleri ve işbirlikçileri hak ettikleri cezayı elbette göreceklerdir."

***

"SELAMLAR, ben tarih öğretmeniyim. Bugünkü yazınızı okuyunca ferahladım. Her türlü milliyetçiliğe karşı çıkmadan Kürt sorunu çözülemez. Türk ve Kürt milliyetçiliğine cephe almak gerekiyor. Sağ duyulu insanların çoğalması umuduyla. Vatan, millet, Sakarya edebiyatı yapıp alkış almak çok kolay. Zor olan siz ve sizin gibilerin yapmaya çalıştığıdır."

***

"Sayın Tınç, 1968’den beri gerçeklerle hülyalar arasındaki uyumu arayan şaşkın bir aydın takımı kafamızı karıştırıyor. Kiminle konuşacaksınız? Şerafettin Elçi ile mi? O açıkça bağımsızlık istiyor. PKK’ya rağmen Kürt aydınları ile mi? Anında öldürürler. PKK dışındaki Kürt aydınları kimden destek bulacak? Bunalmış zavallı Kürt vatandaştan mı? Geçiniz. AB destek vermez çünkü maksadına uymaz. Siz de hayal kurar ve bizlere masal anlatır durursunuz. Atatürk’ün yolundan gidin, bastırın ve uluslaşma sürecini sürdürürken demokrasinin hülyalı erdemlerinden biraz sakının.

***

MERHABA, ülkemizde başbakanın dediği gibi bir Kürt sorunu yok bence. Bir kısım Kürt vatandaşların aleni desteklediği, bir kısım Kürt vatandaşlarımızın sempati duyduğu, bir kısım Kürt vatandaşlarımızın da tamamen reddettiği PKK sorunu vardır. Bu sorunu çözüm noktasında 30 yıl boyunca siyasiler çeşitli yöntemler denediler. Sizin dediğiniz halkı kucaklama ve doğuya yatırım yapmaya kadar varan pek çok yöntem geliştirdiler. Ancak başarılı olamadılar. Neden başarlı olamadılar derseniz? Terör sadece iç kaynaklı olmayıp pek çok ülke tarafından fiili olarak (Gn.Krm.Bşk.dediği gibi) desteklenmektedir? Bana terör nasıl çözülür diye sorarsanız; Ah bir bilsem Ferai Hanım, inanın söylerim."

***

BİR
okuyucum "Selam, ilkokula giderken öğretmeniniz size, evde ana dilinizi konuşmayı yasakladı mı hiç?" derken bir başkasının gerçeği farklı: "Kırk yıldır Güneydoğu’ya giderim. 1970 öncesi Kürtçe yasağı filan yoktu, otobüse bindiğinizde başlardı Kürtçe?"

"Bağımsız"
imzalı mesajda ise durum şöyle özetlenmiş: "Terörün en büyük işbirlikçileri yalancılardır. Yalan=yoksulluk=terör"

***

HER
görüşte gerçek payı var, hiçbiri boş değil. Kendi gerçeklerimizle ördüğümüz kozalarımızdan başımızı çıkartıp, birbirimizi dinlemeye başlayınca gerçeği bulmak ve gerçek sorunu aşmak inanın daha kolay olacak.
Yazarın Tüm Yazıları