Euro adayları zorlanıyor

AVRUPA Birliği’ne tam üye olan ve gelişmekte olan (emerging markets) sınıfındaki ülkeler Euro Bölgesi’ne girmekte zorlanıyorlar.

Birçoğu birçok kategoride Euro’ya geçme kriterlerini tutturmakta başarısızlar. Bu ülkelerin Euro’ya girişleri defalarca ertelenebilir.

Uluslararası sermayenin gelişmekte olan ülkelere karşı son derece cömert olduğu bir dönemde Euro adayı ülkelerinin en büyük sorunun bütçe açıkları ve enflasyon olması dikkat çekicidir. Macaristan hiçbir alanda kriterleri tutturamamaktadır. Büyük bir olasılıkla Macaristan’ın Euro Bölgesi’ne girmesi ertelenmeye devam edecektir.

EN İYİSİ SLOVAKYA

Tabloda Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’nın bütçe açıkları, kamu borçluluğu (2006 yılı sonu) ile enflasyon ve faizler (2007 mart) konusundaki karneleri verilmektedir. Bilgi için aynı alanlardaki Türkiye verilerine de tabloda yer verilmiştir. Galiba, birbirimizden fazla bir farkımız yok.

Macaristan hiçbir kriteri tutturamazken, kriterlere en yakın ülkeler Slovakya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti görünüyor. Slovakya’da enflasyon kriterin çok az üzerinde. Konunun uzmanları gelecek yıl başında Slovakya’nın Euro Bölgesi’ne katılma olasılığının çok yüksek olduğu düşünüyorlar.

Romanya’nın enflasyonu düşürmek ve faizleri kriterin altına çekebilmek için zamana ihtiyacı vardır. Buna karşılık, Bulgaristan enflasyonu aşağı çekebildiği ölçüde Euro Bölgesine yaklaşacaktır. Kaldı ki, Bulgaristan zaten "para kurulu" sistemini uygulamaktadır. Euro’ya karşı kur sabitlenmiştir.

Euro Bölgesi’ne aday ülkeler içinde olmasa dahi, Türkiye, geçen yıl sonu itibariyle, bütçe açığı konusunda tablodaki tüm ülkelerden daha iyi durumdadır. Kamu borcunun milli gelire oranında kritere çok yaklaşmıştır. Aday olan Macaristan’dan şimdilik daha iyi bir durumda görünüyoruz. En önemli sorunumuz enflasyon ve faizlerdir.

Genel makro ekonomik dengeler açısından da Euro adayları zorlanmaktadır. Örneğin, Macaristan ve Bulgaristan (milli gelire oranı olarak bizden fazla) çok yüksek cari işlemler açığı vermektedirler. Bu ülkelerde cari işlemler açığı daha da artma eğilimdedir. Euro’ya geçmeleri durumunda, özellikle Macaristan, şimdiki makro ekonomik dengeler içinde çok zorlanabilecektir.
Yazarın Tüm Yazıları