Amerikalı koordinatör istifa eşiğinde

ARTIK Ralston bile isyan ediyor. Artık o bile, istifayı düşünüyor.

Ralston, yani Amerika’nın Terörle Mücadele Koordinatörü olarak atadığı emekli general. Bir süre önce, hükümet tarafından görevine çirkin biçimde son verilen Edip Başer’in eşit karşıtı.

Kuzey Irak’ta PKK terörünün önüne geçmek amacıyla, Amerika, sözüm ona bir koordinatör atıyor. Ralston’un bu göreve gelmesi üzerine, Türkiye de emekli bir generali, Edip Başer’i, benzer göreve getiriyor.

Ancak, bu koordinatörlük hiçbir işe yaramıyor. Hatta, terör azalacağı yerde, daha da artıyor. Bu işin nereye gitmekte olduğunu en iyi gözlemleyen Edip Başer’in hükümetle arası açılıyor. Ve geçen hafta Başer ayrılıyor.

BİR DİZİ YAKINMA

PKK’nın arkasında Amerika var. Bunu artık dünya biliyor. Ama, birinci elden itiraflar olayın heyecanını artırıyor.

Ralston geçenlerde bizden çok üst düzey birileriyle görüşüyor. Türkiye’de ve Washington’daki görüşmelerde Ralston yakınıyor:

"PKK ile mücadeleden sonuç alamıyoruz."

Aynı sözü Edip Başer de söylüyor. Söylediği için, kötü kişi oluyor. Amerikalı generalin benzer görüşü dile getirmesi, çok daha düşündürücü.

Peki, neden sonuç alınamıyor? Ralston:

"Karar verici olan ben değilim. PKK ile mücadelede ben karar verici olsam, sonuç böyle olmaz."

Karar verici kim? İşler çok yukarda bitiriliyor, en tepede. Başkan Yardımcısı Chenney’e, Başkan Bush’a kadar uzanan halkalar.

Bizden Washington’a kim gitse, Amerika’nın PKK’yı desteklediğini eleştirse, ister State Department (ABD Dışişleri Bakanlığı), ister Pentagon’da (ABD Savunma Bakanlığı) adamlar kem küm. Teröre desteğe gerekçe gösteremiyor. Zaten terörü desteklemenin gerekçesi olabilir mi?

SON SÖZE DOĞRU

Ralston
o kadar bıkmış ve inancı o kadar kalmamış ki, son noktayı koymak üzere:

"Sözümü dinletemiyorum, böyle giderse, yakında ben de istifa ederim."

Ralston
’un Türk dostlarına yaptığı bu açıklamalar, bir yıla yakın süredir, Amerika’nın bizi nasıl aldatmaya ve oyalamaya çalıştığını gösteriyor. Aslında, çoğumuz buna aldanmıyoruz, ancak terörle mücadelede oyalandığımız ortada. Çünkü, terör azalmıyor.

Bu arada, Edip Başer’in ne kadar haklı olduğu bir kez daha kanıtlanıyor.

Şimdi AKP Hükümeti terörle mücadele için ne düşünüyor?

Birkan Erdal’ın geleceğin Türkiyesi

ELİMDEKİ kitabı bir solukta okuyorum. Geleceğin Türkiyesi. Kitabı yazan Birkan Erdal.

Birkan Erdal
bir zamanlar TEK, bir zamanlar TCDD gibi iki dev kurumun genel müdürü. Sonra Başbakanlık Müsteşarı. Sonra milletvekili. Meclis’te KİT komisyonu başkanı.

Pek az kimseye nasip olan bu deneyimlerden geçiyor ve geleceğe dönük Türkiye profili çiziyor. Kitapta sözü hiç uzatmadan, hukuk, sağlık, eğitim, enerji, ekonomi gibi hayati alanlara, dış politika ve siyasetin yeniden yapılandırılmasına dönük, günümüzün en hararetli konularına yeni bir bakış getiriyor. Hem temel içerik var, hem hemen başvurulacak el kitabı niteliğinde. AB ülkeleriyle karşılaştırmalı en son veriler, kitapta çok doyurucu.

İşte, yeni siyasetçi tipi. Herkesin görmeyi arzu ettiği politikacı tipi. Birkan Erdal ve onun gibiler, keşke siyasete girse, keşke Meclis’te olsa.

Geleceğin Türkiyesi o zaman çok farklı olur.
Yazarın Tüm Yazıları