TOBB’da her partiye biraz ilgi vardı

DÜN gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu, her yıl olduğu gibi yine "siyasi parti liderlerine gösterilen teveccühün ölçüldüğü bir platform" niteliğindeydi.

Bu kez seçimin yaklaşmış olması, liderlerin konuşmalarındaki siyasi dozu da artırmıştı. Buna karşılık her zaman merkez sağın kalesi olarak bilinen TOBB Genel Kurulunda bu kez siyasi partilere olan ilginin tek partide birleşmek yerine dağıldığı gözlendi.

Toplantı salonu TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşması sırasında tümüyle doluydu. Daha sonra kürsüye çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan konuşurken salonda yer yer boşluklar oluşmaya başlamıştı. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın konuşmaları sırasında ise salon neredeyse yarı yarıya boştu.

Otururken etrafındaki kimseyle temas kurmayan, hayli gergin görünen Başbakan Erdoğan’ın ürkek tavırları dikkat çekiciydi. Ancak Erdoğan kürsüye çıkınca ürkekliğini atıp yine iyi bir hatip olduğunu gösterdi ve vurgularıyla salondan sık sık alkış aldı. En çok da "milli irade" ve "demokrasi" vurgusu yaptığı zaman genel kuruldan olumlu tepki gördü. Bu arada yanında oturan Gelirler Genel Müdür Vekili Osman Arıoğlu ile birlikte Erdoğan’a gelen alkış furyalarınıı başlatan Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu gibi bazı işadamları gazetecilerin dikkatini çekti. Birkaçı dışında, üst düzey bürokratların Başbakanı hararetle alkışlamaları daha önce sıkça rastlanmayan, gazetecilerin dikkatini çeken başka bir tavırdı. Çok sayıda işadamı Erdoğan’ın konuşmasının bitiminde kalkarak ayakta alkışladı.

Başbakan Erdoğan yine "2001 krizini " kullandı ve o zamandan buyana neler yapıldığını anlattı. Ekonomide yapılanlar alkış alırken, diğer konularda yaptıklarını söylediği sözler pek alkış görmedi. Erdoğan’ın "milli irade" sözlerinin bu kadar sıkça alkış alması, bizce seçim döneminde Anadolu’daki mitinglerinde hangi argümana yükleneceğini de ortaya koydu.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise Erdoğan’ın konuşup bakanlarıyla birlikte salonu terketmesinden sonra yaptığı konuşmada, daha çok AKP eleştirisine girdi. Ağar’ın en çok alkış alan sözleri ise DYP Genel Kurulu delegelerine, "Yaptığınız en küçük eleştirilirden sonra bile maliye memurları peşinize takılmıyor mu?" diye sorması üzerineydi.

EN ÇOK EKONOMİ KONUŞAN BAYKAL’DI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise bir sol partinin TOBB Genel Kurulunda şimdiye kadar görmediği kadar büyük ilgi gördü. Baykal’ın konuşmasını ekonomi ağırlıklı kurması dikkat çekiciydi. Kurallı piyasa ekonomisinden sözetti, AKP’nin artık 2001 krizini kullanmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi ve "2001’deki kriz başkaydı ona göre önlem alındı, ama şimdi başka önlemler lazım.Çünkü şu anda reel sektörü sıkıntıda" dedi. Bunun aşılması için meslek okullarında sanayi ağırlıklı eğitime geçileceğini söylemesi, teşvik politikasının gözden geçirilip sanayileşmeye geçileceğini kaydetmesi çok alkış aldı. Baykal’ın AKP’nin övünmesine karşılık son 4-5 yıl içinde diğer gelişmekte olan ülkelerin bizden çok daha iyi ekonomik performans gösterdiğini rakamlarla açıklaması da, bizce artık ekonomiye ağırlık verdiğini, bundan sonra da bu yönde yoğunlaşacağını gösteren ipuçlarıydı. Baykal’ın "ticaret ile siyaseti ayıracağız. Şu çok kazanıyor ben de biraz kazanayım diyen siyasetçi olmaz" sözleri de büyük alkış alan sözleri arasındaydı.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun konuşması ise mesaj bolluğu içeriyordu. Siyasi partiler ve seçim yasalarının değişmesi, Anayasanın yeniden ele alınmasını isteyerek kurulacak Meclisin "Kurucu Meclis" gibi çalışmasını istedi. Hisarcıkloğlu’nun suç oranlarının işsizliğe bağlı artışı üzerine yaptığı vurgu, yine Başbakanın yüzünü ekşitti ama delegelerden büyük alkış aldı. Hisarcıklıoğlu, özetle 2001’dekine benzer bir dönüm noktasına yeniden geldiğimizi, siyasi ve idari sistemde reform yapmadan ekonomik reformlara devam etmenin imkanının kalmadığını söyledi.

Özetle dünkü TOBB Genel Kurulu bundan sonra seçim sürecinde tartışılacak konuları açığa çıkaran bir meydan oldu. İlgi ise partiler arasında dağınık gözüküyordu...
Yazarın Tüm Yazıları