Barzani de bu olaydan korkmalı

Ankara’daki patlama, özellikle Kuzey Iraklılar tarafından hafife alınmamalı. Eğer bu konuda işbirliği gösterirlerse, kendi huzurlarını da güvence altına alırlar. Aksi halde, hepimizin ağız tadı kaçacaktır.

Haberin Devamı

Ankara’daki canlı bomba saldırısı, bizleri son derece rahatsız etti, ancak başkalarını daha da fazla rahatsız etmeli. Bu kişilerin başında da Mesud Barzani geliyor.

 

PKK terörünün sadece Türkiye’yi değil, bu şekilde devam ettiği takdirde, Kuzey Iraklılar’ı da etkileyeceği bir sır değil. Hatta ben daha da ileri gidiyorum ve Mesud Barzani’nin korkması gerektiğine inanıyorum.

 

Nedenleri de çok açık...

 

Bugün Ankara’nın göbeğine canlı bomba yollayan bir örgüt, yarın Erbil’i, başka bir gerekçeyle vurabilir. Bugün Barzani’ye sempatiyle bakanlar, yarın aynı Barzani’yi hedef alabilirler.

 

Haberin Devamı

Yanlış anlama olmasın. Ben Ankara cinayetinin Barzani ile ilişkilendirmesini savunmuyorum. Tam aksine, Barzani yönetiminin bu olay karşısında önlem alması gerektiğine inanıyorum.

 

Sağlıklı düşünen hiçbir lider, hele Kuzey Iraklı liderler, Türkiye’yi terörle tehdit etmemelidir. Zira böyle bir yaklaşım, belki bir süre istikrarsızlık yaratır, ancak orta ve uzun vadede Kuzey Irak’ı daha da kötü bir sürece sokar. Türkiye gibi bir devin canını acıtmak çok riskli bir iştir. Bu gerçeği en iyi bilen kişi de Barzani’dir.

 

Salı akşamından bu yana, Ankara’da ilginç sorular soruluyor.

 

Politikaları oluşturan resmi çevreler “Acaba Türkiye’nin Kerkük duyarlığı ile ilgili bir pazarlık mı yapılmak isteniyor? Kerkük’e müdahale ederseniz, biz de böyle suikastlar düzenleriz, diye göz dağı mı veriliyor?” sorularını ciddi şekilde tartışıyorlar.Bu olasılıklara karşı da, senaryoları üretiyorlar. Yani bir çatışmanın tohumları atılıyor.

 

Türkiye’de giderek kabaran milliyetçilik akımları ve toplumun bir kesimindeki “Devlet yapamıyor, ben bunların derslerini vereyim” içgüdüsü bir araya gelince, son derece tehlikeli bir karışım doğuyor.

 

Haberin Devamı

İşte Barzani’nin korkması gereken de bu... Türkiye’deki bir patlama, hem Güneydoğu, hem de Kuzey Irak’ın kana bulanmasına yol açabilir.

 

Bizim Mesud Barzani’den beklentimiz, kör teröre karşı çıkmasıdır. PKK terörüne izin vermediğini bize göstermesidir. Küçük jestler dahi geçmişi unutturur, sağlıklı ve güvene dayanan bir ilişkinin kurulmasına yol açar.

 

Türk-Kürt kardeşliğini birkaç çapulcunun eline bırakmamalıyız. Bu katilleri saf dışı etmek için, birbirimize destek vermeliyiz.

 

Unutmayalım ki, bu katiller bir gün yok olacaklar, ancak bizler bir arada yaşamayı sürdüreceğiz.

 

CANLI BOMBA, SANDIĞI NASIL ETKİLER?

 

Seçim sürecine girmemizle birlikte, Türkiye’nin huzuru kaçtı. Dünkü yazımda da değinmiştim, herkes farklı bir fatura çıkarıyor. Her örgüt, kendi kafasına göre bir yerlere mesajlar veriyor veya genel gidişi etkilemeye çalışıyor.

 

Haberin Devamı

Bu etkileme listesinde tabii ki seçimler de var.

 

Sandığa gitmeye hazırlanan Türkiye’nin oy dağılımını, bu tip terör olayları acaba ne yönde etkiler?

 

Terör girişimleri, seçimlere genelde dolaylı şekilde yansır. Geçmiş yıllardaki yansılamalara bakılarak bir analiz yapılırsa, genelde en büyük zararı iktidar partilerinin gördüğü ortaya çıkar. Zira halkın gözünde, terörü önlemekle sorumlu olan iktidardır. Her yeni olay, iktidarın hanesine yeni bir kırık notun yazılması anlamına gelir. Halk “yapamadı, beceremedi, durduramadı” diye kızar ve terörü durdurabileceğine en fazla inandığı partiye yönelir.

 

Bu genellemeden hareket edersek, şöyle bir manzarayla karşı karşıya kalabiliriz:

 

Haberin Devamı

AK PARTİ:Bu suikast girişimleri devam ettiği takdirde, muhalefetin eleştiri okları bu partiye yönelecek. Beceriksizlikle suçlanacak. Hatta Kuzey Irak operasyonunun yapılmaması da AKP’ye fatura edilecek. Asker istekliyken, iktidarı, sırf ABD ile arasını bozmamak için Kuzey Irak’a müdahaleden kaçındığı ileri sürülecek.

 

MHP: Terör olaylarının yükselişinden en çok yararlanan parti hep MHP olmuştur. Özellikle PKK terörüne karşı duruşu sayesinde oy patlaması dahi yaşamıştı. Bu defa aynı şekilde avantaj elde edebilirler mi, bilemiyorum. Ancak ne olursa olsun yine de MHP’nin oyları –eğer terör devam ederse- belirli bir oranda artış yapabilir.

 

DP: PKK terörüne karşı mücadele konusunda MHP’nin yeni bir rakibi var. O da Mehmet Ağar’lı DP. Daha önceleri DP ve Mehmet Ağar unsuru yoktu. BBP çok küçük ve etkisiz bir parti olarak görüldüğü için, oylar MHP’ye giderdi. Artık durum farklı. Ağar’lı DP, terörle mücadele konusunda etkin bir konumda.

Haberin Devamı

 

Özetlemek gerekirse, PKK veya PKK’nın yan örgütlerinin gerçekleştirdikleri terör, bu noktada kalırsa, sandığa pek etki yapmaz. Eğer önümüzdeki haftalarda devamı gelirse, oy kaymalarıyla karşılaşabiliriz.

Yazarın Tüm Yazıları