İflasın ilanı...

Bu daha ne kadar sürer diye düşünenler artık yanıtı biliyorlar:

Türkiye’nin ABD ile işbirliği yaparak PKK terörünü tasfiye edeceğini sananların, boşu boşuna beklemelerine sebep yok. Çünkü verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmek için Terörle Mücadele Özel Temsilciliğini üstlenen emekli Org. Edip Başer de "Pes" dedi.

Sayın Başer’in 19 Mayıs tarihli Hürriyet’te Uğur Ergan imzasıyla yayımlanan "Burada süs vazosu gibi durmanın anlamı yok" şeklindeki sözleri üzerine hükümet Orgeneral Başer’i bu görevden aldı.

Anımsanacağı gibi Başer, Hürriyet’te çıkan sözlerinde:

"Belli bir noktaya geldik. Birçok şeyle mücadele ettik. Bir kapıyı açtık, sonra önümüze bir başka kapı veya duvar çıktı. Ben ABD’den kısa süre içinde yeni bir takım somut açılımlar bekliyorum. Bu açılımlar olmadığı taktirde kişisel görüşüm, artık mekanizmanın devam etmemesinden yana. Çünkü orada süs vazosu gibi durmanın bir anlamı yok. Elbette sonuç itibariyle buna siyasi irade karar verecektir. ABD bu mekanizmayı tek taraflı götürebilir" demişti.

ABD’nin zaten, sırf bir şeyler yapılıyormuş izlenimi vermek için önerdiği ve bir sonuç vermeyeceğini ilgili tarafların hepsinin bildiği bir mekanizmayı tek taraflı olarak götürmesi ne anlama gelir, doğrusu anlaşılmıyor.

Ama Başer’in sözleri, 9 aydır özellikle Türkiye kamuoyunu oyalamaktan başka hiçbir işi ve işlevi olmayan bu sözde mekanizmanın, tam bir iflas noktasına geldiğini açıkça ortaya koyuyor.

Zaten ABD temsilcisi emekli orgeneral Joseph Ralston’un karşısına Türkiye’yi temsilen bir başka orgeneralin değil de Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Rafet Akgünay getirilmiş olması da gösteriyor ki, hükümetin de bu mekanizmadan beklediği birşey yoktur.

Kısaca herkesin başını, ortasını ve sonunu bildiği bir oyunu oynuyoruz. Çünkü ABD’nin ne Irak’ın kuzeyine bir askeri harekát yapmamıza yeşil ışık yakması ihtimali var, ne de Türk hükümetinde böyle bir harekát kararını vermek için gerekli cesaret ve siyasi irade mevcut.

Biz öyle bir harekát doğru olur mu olmaz mı sorusunu tartışıyor değiliz. Sadece bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın geride kalan Şubat ayında ABD Başkenti Washington’da "Irak’ın kuzeyine bir askeri harekátın yararlı olacağı ve buna Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hazır olduğu" yolundaki sözlerine rağmen bir gelişme olmadığına işaret etmekle yetiniyoruz.

Hadi askeri harekát için koşulların müsait olmadığını ileri sürenlere kulak verelim. Peki ama ABD eğer "PKK terörüne karşı mücadele" konusunda samimi olsaydı, hiç olmazsa PKK’ya finansal destek verenlerin kanallarını, lojistik destek sağlayanların yollarını kesemez miydi?

Bugüne kadar General Ralston’un Irak’ın kuzeyindeki Mahmur kampına -muhtemelen önceden haber verilerek- yapılan baskın ve arama dışında somut bir adımına tanık oldunuz mu?

Sözde o baskın "bir başlangıç" idi. Bunu ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns 19 Ocak 2007 tarihinde Ankara’yı ziyaretinde söylemişti. Ama ardı gelmedi. Tam tersine, Irak’ta ABD kontrolünde bulunan yüzbinlerde silahın PKK’nın eline geçtiği haberleri hemen ardından yayımlandı.

Sadece "Yakında önemli gelişmeler olacak" diyenleri duyduk.

Hálá bekliyoruz.
Yazarın Tüm Yazıları