DTP geliyor (mu)!

PKK ile maddi ve manevi işbirliği içinde olan, aynı çizgiyi sürdüren ve Kürtçülük peşinde koşan DTP, önümüzdeki seçime bağımsız adaylarla girecek.

Bu nasıl olacak? Seçime parti olarak girseler, yüzde 10 barajına takılacaklar ve Meclis’e girmeleri mümkün olmayacak. Bu parti Türkiye genelinde yüzde 6 dolaylarında oy sahibi.

Bu durumda, güçlü oldukları Güneydoğu bölgesinde bağımsız adaylarla seçime girecekler. Son Anayasa değişikliği öncesinde sonuca ulaşmaları daha kolay olurdu!.. Çünkü bağımsız adayların oy pusulası ayrıca basılır ve seçmenlere önceden dağıtılırdı. Pusulalar sandık başında da olurdu.

Şimdi iş zorlaştı. Bağımsızların isimleri birleşik oy pusulasında, hem partilerin, hem de öteki bağımsız adayların isimleri arasında yer alacak.

Diyarbakır’ı ele alalım. Diyelim ki DTP buradan üç bağımsız milletvekili çıkarmayı umuyor. Fakat DTP’yi Meclis’te istemeyen sistem de, elbette önlemini alıyor! Şimdi Diyarbakır bağımsız adaylarının isimleri çok sayıda parti ve öteki bağımsız adayların arasında kaynayıp gidecek.

Güneydoğu’da okuma yazma oranı düşük. Nice DTP’li seçmen, büyük olasılıkla oy vereceği adayı onlarca isim arasında bulamayacak. Niçin?..

Çünkü örneğin Diyarbakır’da, seçilme iddiası olmayan çok sayıda kişi, sırf isim sayısını çoğaltmak için bağımsız aday olacak ve liste kabaracak. Bunlar DTP tarafından ’devletin adamı’ olmakla suçlanacak. Sayı kabarınca, okur yazar olmayan seçmen damgayı nereye vuracağını şaşıracak.

Anayasa değişikliği bu yüzden yapıldı!

* * *

Yine de önümüzdeki seçimde neresinden bakarsanız bakın, DTP’nin Güneydoğu’dan en az 15 bağımsız seçtirmesi bekleniyor. Bu sayı daha da artarsa, örneğin 20’yi bulur veya aşarsa, bunlar Meclis’te DTP’ye resmen girip grup kuracaklar...

Ve Kürtçülük yapacaklar. Türkiye yeni bir baş ağrısı ile yüz yüze gelecek.

DTP
oylarının büyük bölümü, bir önceki seçimde AKP’ye giden oylar olacak. Yani DTP en büyük zararı AKP’ye verecek ve bu parti Güneydoğu’da çok oy yitirecek.

22 Temmuz seçiminde Meclis tablosu bütünüyle değişecek. Çok büyük olasılıkla Meclis’e AKP, CHP, (DYP ile ANAP’ın birleşmesinden oluşan) Demokrat Parti ve MHP girecek, AKP iktidarı sona erecek.

DTP eğer 20 bağımsızı Meclis’e sokup grup kurarsa, hele bir de aritmetik açısından kilit parti olursa, herhalde çok renkli sahneler izleyeceğiz!

Seçim sonrası çok önemli olaylara gebe. Hele DTP grup kurarsa!


YSK’YA YENİDEN ÇAĞRI

EN azından yüz binlerce, belki de milyonu aşan seçmen, 22 Temmuz seçiminde seçim bölgesinde olmayacak. Vatandaşlık bilinci yeterince gelişmiş olanlar, ya da parasal olanağı ve zamanı olanlar, elbette gidip yazıldığı seçim bölgesinde oyunu kullanacak.

Ancak, bunun aksi de var. O büyük kitleler oylarını 22 Temmuz’da bulundukları yerde kullanmak istiyorsa ne olacak? Kayıtlarını nasıl aldıracaklar?

Süre azaldı. Bu işlemin yapılabilmesi için yaklaşık bir hafta kaldı.

Yüksek Seçim Kurulu bu konuda seçmenlere yol göstermeyecek mi? Bu işlemin nasıl yapılacağını açıklamayacak mı?

Bu konu muhtarlara, belli kişilerin keyfine ve anlayışına bırakılmayacak kadar önemlidir.

YSK bu konuda bildiriler yayınlayıp yapılması gerekenleri anlatmalı, ilgili kişi ve kurumlara emir vermeli, bu nakil işlemini yapmak isteyen kitlelere yazılı açıklamalarla yol göstermelidir.

Herkes birbirine soruyor:

"Seçim bölgemizde olamazsak, hiç değilse olacağımız yerde nasıl oy kullanırız?"

Yanıtını kimse bilmiyor.

* * *

Sevgili okuyucularım, seçime kadar aynı konuyu sık sık yazacağım. Hiç olmayacak, büyük çoğunluğa ters düşen bir tarihte seçim yapılacak. Lütfen duyarlı olun. İşinizi, tatilinizi, programınızı 22 Temmuz’da seçmen kütüğüne kayıtlı olduğunuz yerde bulunacak biçimde ayarlayın ve oyunuzu kullanın.

Tatile gidecekseniz ya 22 Temmuz öncesi gidip dönün, ya da sonrasında gidin. Başka çare yok.
Yazarın Tüm Yazıları