Banka hissesi alan ABD’li yatırımcı sordu: Asker darbe yapar mı

MURAT Köprülü’nün başkanlığını yürüttüğü Amerikan Türk Cemiyeti’nin Citigroup’un Akbank’a ortak olmasını kutlamak üzere New York’taki Waldorf Astoria Oteli’nde düzenlenen gecedeyiz.

Salona girerken Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer’le karşılaştım: "Halkbank’a gelen taleple ilgili bilgi aldınız mı? 12.5 milyar dolarlık talep oldu. Bunun 10 milyar dolarlık bölümü yabancılardan geldi. Hisse satışı tavandan gerçekleşti."

Suzan Sabancı Dinçer, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Genel Müdür Yardımcıları Hayri Çulhacı, Hakan Binbaşgil ve Yatırımcı İlişkileri Bölüm Başkanı Cenk Göksan’la birlikte New York’ta bütün gün yatırımcılarla görüşmüştü. Yatırımcılar arasında, "Türkiye’de asker darbe yapar mı?" diye soranlar oldu.

Akbank ekibi, Türkiye’de artı eskiden olduğu gibi bir askeri müdahalenin gündeme gelmesinin beklenmemesi gerektiğini tüm yönleriyle açıkladı.

Suzan Sabancı Dinçer ve ekibi, ilk gün ABD’li yatırımcıların yanından, "Türkiye’ye yatırıma devam" izlenimiyle ayrıldı. New York’ta dün de gerçekleşen yabancı yatırımcıyla buluşmaların ardından benzeri toplantılar için Boston ve Şikago’ya da uçtular.

Suzan Sabancı Dinçer’e göre Halkbank’a yönelen yabancı talebi de bu eğilimi ortaya koyan önemli bir örnekti.

Hakan Binbaşgil de, son siyasi gerginlikler kafalarında soru işaretleri yarattıysa da yabancı yatırımcılar Türkiye’ye uzun vadeli bakıyordu.

Başta Güler Sabancı ve Suzan Sabancı Dinçer olmak üzere, Citigroup’un merkezinde onları öğlen yemeğinde ağırlayan Citigroup Başkanı ve CEO’su Charles Prince’de benzeri mesajlar vermişti.

Citigroup, 30 yıldır faaliyette bulunduğu Türkiye’de, "Türkiye’nin bir numarası, dünyada da önde gelenler arasında yer alan" diye tanımladığı Akbank’a ortak olarak işi büyütmekten çok memnundu.

Bunda en büyük rol, Sabancı ve Citigroup’u buluşturup Akbank’ın yüzde 20’lik hisse satışı ortamını yaratan UBS Başkan Yardımcısı ve eski senatör Phil Gramm’e düşmüştü.

Phill Gramm, kürsüye çıktığında, "Türkler’i ve Türkiye’yi çok seviyorum" dedi. Citigroup Başkanı Charles Prince de aynı sözü tekrarlayıp, ekledi: "Güler Sabancı’yı da çok seviyorum..."

Güler Sabancı ise, holdingin temellerini Adana’da atan dedesi Hacı Ömer Sabancı’nın mezar taşındaki iki kitabeden şu iki önemli mesajı aktardı:

Hilerkárlık ahmaklık, gurur eşekliktir...

Bu topraklardan kazandığımızı, bu toprağın insanlarıyla paylaşmalıyız.

Sabancı Ailesi, "Türkiye’nin önde gelen bankasıyız, 4 milyar dolar serbest sermayeyle başka bankaları alacak güçteyiz" diye "gurur" yapmamış, Akbank’ın yüzde 20’sini Citigroup’a satmıştı...

Eğer Citigroup Türkiye’yi ve Türkler’i seviyorsa, ülkenin refahını yükseltecek çorbaya bir tutam tuz da onlar atar...

O zaman Türk insanı da Citigroup ve onun gibi yabancılara kucak açar, sever...

Akbank ile Halkbank arasındaki benzerlik

AKBANK Yatırımcı İlişkileri Bölüm Başkanı Cenk Göksan, Halkbank’ın yüzde 25’inin halka açılması sırasında gelen talebi başarılı bulmuş:

"Gerçekleşmeye bakılırsa rasyolar açısından Akbank’la Halkbank’ın defter değeri aynı gibi. Bu Halkbank açısından çok önemli ve başarı."

Cenk Göksan’ın bu sözleri üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Halkbank’ı toptan satmak yerine hisselerinin bir bölümünü halka açmayı deneyeceklerinin ilk ip ucunu verdiği bir akşam vakti İzmir’de yaptığı konuşmaya döndüm: "Halkbank’ Akbank modeliyle satacağız."

Akbank, Erdoğan’ın bu sözlerinden kısa bir süre öncesinde hisselerinin yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara Citigroup’a satmıştı. Erdoğan, aynı başarıyı Halkbank’ta da görmek istiyordu.

Siyasetin toz duman olmasına, erken seçimin giderek yaklaşmasına karşın, Halkbank’ta Erdoğan’ın hedeflediği başarıya ulaşıldı...

Bu başarı sandıkta AKP’ye nasıl yansır?
Yazarın Tüm Yazıları