DYP ile Anavatan’ın birleşmesine sevindim

CITIGROUP’un Akbank’ın yüzde 20’sini 3.1 milyar dolara almasıyla başlayan stratejik işbirliğini kutlamak üzere geldiğimiz New York’ta Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın evinde yemekteyiz.

Güler Sabancı, işleri için birkaç gündür Londra’daymış, oradan New York’a geçmiş. Bizi görür görmez konuyu Doğru Yol Partisi (DYP) ile Anavatan’ın birleşme kararına getirdi:

"Sakıp Amcam hep, ’sağ birleşse, sol da ona bakar birleşir’ derdi. Mehmet Ağar ile Erkan Mumcu, sağda birlik için çok önemli bir adım attı. İkisini de kutluyorum."

Güler Sabancı’nın evindeki yemeğin konukları arasında Akkök Grubu’nun patronu Ömer Dinçkök ve eşi Ayşegül Dinçkök, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, eşi Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, yardımcıları Hayri Çulhacı ve Hakan Binbaşgil, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Memduh Boydak ve eşi ile Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar var.

Memduh Boydak, hemşehrisi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığı üzerinde yaşanan tartışmalara üzülmüş: "Abdullah Gül’ü Kayserililer olarak çok severiz. Kendisiyle eskiden de yakın görüşürdük. Aslında halk oyuna gidilse Abdullah Gül Cumhurbaşkanı seçilirdi."

Daha sonra İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin önde gelen isimlerinden Ömer Dinçkök’e son durumla ilgili değerlendirmesini sordum:

"2003 seçimlerinin sonucunu hatırlayalım. Barajın altında kalan partilere yönelmiş 10 milyon oy boşa gitti. En azından sağda birleşmiş bir adresin ortaya çıkması sevindirici."

Ömer Dinçkök, TBMM’ye girebilmek için yüzde 10 barajının hálá yürürlükte olmasını doğru bulmayanlardan: "Başbakan Tayyip Erdoğan, ’O barajı ben koymadım’ diye kendini savunup, seçim barajını indirmeye yanaşmadı. Oysa seçim barajı inse, sandığa atılan oylar Meclis’e daha iyi yansıyabilirdi."

Cumhurbaşkanı seçimi sürecinde Genelkurmay’ın geceyarısı bildirisiyle zirveye çıkan gerginlik, ardından 22 Temmuz’da erken seçime gidilmesi kararı piyasayı nasıl etkiledi acaba?

Soruya en iyi yanıt, Carrefoursa ve Teknosa’yla piyasanın nabzını tutan Haluk Dinçer’de olmalı: "Henüz bir olumsuzluk yok. Belki seçim yaklaştıkça Teknosa’da biraz durgunluk olabilir. Ancak, özellikle gıda alışverişini seçimin olumsuz etkileyebileceğini düşünmüyoruz."

22 Temmuz’da erken seçim yapılması kararı TBMM’den 458 oyla geçmiş olsa da, yapılan itirazlar nedeniyle tarih üzerinde tartışmalar kesilmiş değil. Buna karşın artık seçim havası iyice ısınmış durumda. İttifaklar, partilerin adayları netleştikçe hava daha da ısınacak, sandıktan çıkabilecek sonuca dönük tahminler anlam kazanacak.

Güler Sabancı’nın evinde bir işadamına "AKP’ye tek başına iktidar şansı tanıyor musunuz?" diye sordum, aldığım yanıt "22 Temmuz’a kadar köprülerin altından çok su akacak. Ondan sonra durumu görebileceğiz" oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, her ne kadar "Biz işimize bakalım" dese de, iş görüşmeleriyle siyaset 22 Temmuz’a kadar iç içe yürüyecek...

Citigroup’la işbirliği daha çok gelişecek

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, Genel Müdür Zafer Kurtul, yardımcıları Hayri Çulhacı ve Hakan Binbaşgil, Citigroup’un bankaya ortaklığından çok memnun.

Zafer Kurtul, Güler Sabancı’ya döndü: "Citigroup’un piyasa değeri 240 milyar dolar. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki 300’ü aşkın şirketimizin toplam piyasa değeri ise 150 milyar dolar dolayında."

Güler Sabancı’nın buna ek yorumu, "Citigroup, müthiş bir güç" oldu. Peki, Sabancı Holding’in Citigroup’la yeni işbirlikleri olabilir mi?

Güler Sabancı, bu konuda da her adıma açık: "Neden olmasın. Artık Akbank’ta Citigroup’la güzel bir ortaklığımız var. Eminim buradan güzel işbirlikleri doğacak."

Güler Sabancı, ardından Zafer Kurtul’a döndü: "Aslında Citigroup’la yaptığımız çalışmaları yatırımcılarımız da çok merak ediyor. Birlikte yeni geliştirmeye çalıştığınız projeler var. Onlar ne aşamada?"

Sohbette ben de olduğum için Kurtul, iş tam olgunlaşmadan fazla ayrıntı verme yanlısı değil: "Çok iyi gidiyor Güler Hanım. Citigroup’un bize aktardığı tecrübe ve teknoloji desteği bile başlı başına çok önemli."

Citigroup gibi dünya finans devinin Türkiye’de parmağını taşın altına koymuş olması gerçekten önemli. Seçim ortamlarında ekonominin sigortası, Türkiye’de yatırıma gelmiş böyle dünya devleri olacak sanıyorum...
Yazarın Tüm Yazıları