İsveç’in pis işleri

AVUKAT Murat Belge Bey’e, müvekkili İsveç konusunda bilgi vermeyi sürdürüyorum:

İsveç’in Pandora kutusunu benden sonra Referans yazarı David Judson açmış ve benim o tarihe kadar değinmediğim bir yaranın kabuğunu kaldırmıştı. David Judson, 16 Kasım 2004 tarihli Referans Gazetesi’nde şöyle yazıyordu:

STOCKHOLM EMPERYALİZMİ

"Scanialıların dertleri birçok ülkedeki azınlıkların dertlerine benziyordu. Merkezi hükümet kimliklerini silmeye çalışıyormuş, lisanları yok oluyormuş. Okullarda ’iktidar kültürü’ baskınmış. Ve belki de en şaşırtıcı olanı Scania halkını zorla ’İsveçleştiriyormuş’.../... İşte burada takılıp kaldım. Avrupa ülkeleri arasında, İsveç en fazla insan hakları ve azınlıkların haklarını savunan ülke değil mi? En gelişmiş refah toplumlarından biri değil mi? Yani İsveç gibi, zengin, ilerici, medeni bir ülkenin ortasında böyle bir azınlık tartışması beklenir mi? Scania lideri Göran Hansson’dı. Telefonla buldum. ’Biz 800 senedir Stockholm emperyalizmi çekiyoruz ve yaşıyoruz ve temel haklarımız tanınsın istiyoruz’ dedi."

PKK’LI EŞREF

Yukarıdaki alıntıyı yaparak 26.11.2004 tarihinde bir yazı yazdım (Bu yazıyı 22 ve 24 Aralık 2004 tarihli yazılarım izledi). İlk yazımı okuyan Skanların lideri Göran Hansson’dan bir mektup aldım. Şöyle diyordu:

"26 Kasım 2004 tarihinde gazeteniz Hürriyet’te yayımlanan, İsveç’le ve Scania’daki durumla ilgili köşe yazınızı İsveç gazetelerinde çeşitli gazeteciler ve yazarlar alıntıladılar. Bunlardan biri olan Eşref Okumuş, İsveç’in en büyük akşam gazetelerinden birinde, Sweden-Expressen/Kvallsposter’de bir yazı yayınladı.

Sizin sütununuzda sözünü ettiğiniz İsveç’in bölgesel politikalarıyla ilgili görüşlerinize Bay Okumuş katılmıyor. Sizi bilgisizlikle, İsveç konusunda neredeyle ’gülünç’ denecek görüşlere sahip olmakla suçluyor. Ayrıca Scania konusunda ’çıldırmış’ olmanız gerektiğini söylüyor.

Anlaşıldığına göre siz bu konuda İsveç yazarlarının çoğundan bilgilisiniz. Çünkü yaklaşık on beş yıldır Scania örgütleri Avrupa’daki uluslararası örgütlerin üyesidirler ve Scania kültürünün, mimarisinin ve dilinin korunması için kendilerine destek aramaktadırlar. Bu süre içinde bu gerçek, tek bir kelimeyle bile olsa İsveç gazetelerinde, başka kitle iletişim araçlarında yer almamıştır."

Böyle yazıyor Skanların lideri... Göran Hansson daha sonra e-posta ile sürekli olarak bana bilgi gönderdi, gönderiyor. Haa, Eşref Okumuş’a gelince: Bir PKK militanıdır! Göran Hansson, bütün aymazları ve İsveç avukatlarını utandıracak mektubuna devam ediyor:

MURAT BELGE ARASIN

"Bu mektubu neden Expressen/Kvallsposten’de söz konusu makaleyi yazan kişiye değil de size gönderdiğimi merak edebilirsiniz. Nedeni şu: İsveç medyasında bu konuda bir şey yazmanın bir anlamı yok. Kendi deneyimlerimden biliyorum ki İsveç medyasındaki merkezci görüşlere karşı çıkan eleştiriler ne dikkate alınır ne de yayınlanır. Çöp sepetine atılır."
Türkiye mi özgür ve demokrat, yoksa İsveç mi?

Avukat Murat Belge, Göran Hansson ile (00 946 413 706 92) telefonla konuşabilir; (gha@scania.org) ile e-postalaşabilir; (www.scania.org) adresinden bilgi alabilir.
Yazarın Tüm Yazıları