Erdoğan cumhurbaşkanı olursa Durmuş Yılmaz gidici

BİR süredir düşündüğüm, ilgililerle tartıştığım bir konuydu ama önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın verdiği bir demeç üzerine artık emin oldum. Eğer Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı’na çıkarsa Merkez Bankası Başkan Durmuş Yılmaz’ın bu makamda kalması, çok ama çok zor olur. Kısacası; Durmuş Yılmaz büyük ihtimalle gidici gibi.

Şimdiden yerine gelebilecek kişiler bile belli sayılır. Eğer Maliye Bakanı Tayyip Erdoğan’ı yine etkiler ise, bu makama ilk önerilen ataması geri dönen faizsiz bankacı kişi, büyük ihtimalle Merkez Bankası Başkanlığı hayaline kavuşacak demektir.

Yok, Başbakan olacak mevcut Dışişleri Bakanımız ve Devlet Bakanımız o aşamada etkin olurlarsa, o zaman "Bakan kankası" mevcut Başkan Yardımcısı, o çok istediği, vekaleten bir süre götürüp hoşlandığı makama, asil olarak kavuşacak demektir

Peki daha yeni görev aldı, görev süresinin dolmasına o kadar uzun süre varken Durmuş Yılmaz niye gitsin?

Her şeyden önce kendilerine ne kadar yakın görseler de, Başkan Durmuş Yılmaz’ı, ne ilgili bakanlar ne de Başbakan içine sindirebilmiş değil. Yılmaz’ın teknisyen kimliğini, "tam biat etmediğini" gösterir tavırlarını içlerine sindiremiyorlar. "Daha ne olacak Durmuş Yılmaz’dan daha mülayim bir Başkanı nereden bulacaklar" demeyin, o makamda ve her makamdaki kişinin teknisyenliği değil "tam biat etmesi" önemli. Sadece dindar olması bile yetmiyor demek ki, üstüne dine dayalı gruplara aidiyetler aranıyor belki de, kim bilir.

İşte bu nedenle, bir süredir Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu takdirde Başkan Durmuş Yılmaz’ı ne yapıp edip görevden alacağını düşünüyoruz. Bu nasıl olur derseniz, istendikten sonra rahatlıkla, hele ki Durmuş Yılmaz’la, rahatlıkla olur. Çünkü Başkan Yılmaz, kendisinden ayrılması istendiğinde, direnmeden "istenmiyorum" diyerek görevi bırakacak kadar yumuşak bir kişilik. "Merkez Bankası bu takdirde biter, kurumsal olarak büyük zarar görür" diye düşünüp, direnmeye çalışır mı? Keşke diyoruz ama açıkcası bu ihtimal çok düşük.

Olmadı, Başkan Yılmaz’a gelecek seçimler için örneğin "Uşak’tan 1. sıra milletvekilliği adaylığı" önerir, yine istifa etmesini sağlayabilirler.

Olayı bir de şu yönünden düşünün; kendi atadıkları kişiyi bile görevden alacaklarsa, Cumhurbaşkanı nedeniyle şimdiye kadar yapamadıkları "şaibeli" atamaları haydi haydi yapacaklar demektir. Öyle ya; artık hem Başbakanlık hem onay mevki ellerinde olacakÖ

SEÇİM İÇİN FAİZ BASKISI BAŞLADI

Durmuş Yılmaz’ın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına çıkması halinde, 2007 yılını Başkan olarak bitiremeyeceğine nereden emin olduk biliyor musunuz? Başbakan Erdoğan önceki gün durup dururken, Başkan Yılmaz’a "faiz sitemi"nde bulunmuş. Hani ilk geldiği sıralar o zamanki Başkanı "gidin kapısına dayanın" diye ihracatçılara şikayet ediyordu ya, şimdi de kendi atadığı Başkana yüklenmiş. Karaman’da açılış yaparken Merkez Bankası’na çatmak, seçim sürecinde faizler konusunda baskı geleceğinin bizce en önemli kanıtlarından biri. Yılmaz’ın "önümüzdeki 1 yıl içerisinde mevcut seyir devam ettiği takdirde, enflasyon hedefi için faiz indiriminin zor olacağı" görüşüne karşılık, "Merkez Bankası Başkanı bir yılı nasıl taahhüt eder. Hiç belli olmaz bu. Ülkenin şartları neyi gerektiriyorsa Merkez Bankası gerekli kararı alacaktır, ben buna inanıyorum" demiş.

Şimdi Merkez Bankası Başkanı ne yapsın? Zaten içerde partizan AKP’liler tarafından çevrilmişken, nasıl rahat faiz kararı versin? Bu açıkca bağımsız kuruma bir baskı değil midir?

Başbakan, daha önceki Başkan ve şimdiki Başkanın sürdürdüğü politikalar nedeniyle, o çok övündüğü "tek haneli enflasyon"a kavuşulduğunu, sağladıkları istikrar nedeniyle her gün söylediği, büyümenin gerçekleşip, milli gelirin bu rakama ulaştığını, görmüyor herhalde.

Piyasa, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar bu tür müdahaleler konusunda Başbakanın kendisini tutacağını, ortalığı germekten kaçınacağını zannediyordu. Ama yanıldılar herhalde.

Bu tavır sürerse, önümüzdeki dönem ekonomi açından çok daha zor olacak demektir.
Yazarın Tüm Yazıları