Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

CHP ile TOBB jestleşmesi

"TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son dönemde çıkar grubu olmaktan çıktı, toplumsal baskı grubu oldu."

Bu sözler CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ait.

"CHP ile mutlu eden ilişkimiz var. Baykal diyaloğa çok açık ve gerçekçi."

Bu cümleler de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ağzından çıktı.

Antalya Sanayi ve Ticaret Odası’nca düzenlenen vergi rekortmenleri törenine Hisarcıklıoğlu ile birlikte gidip Baykal’la döndüm.

İki yolculukta duyduğum yukarıdaki sözler, Türkiye’nin en etkin sivil toplum örgütü TOBB’la CHP arasındaki ilişkinin yeni şeklini gösteriyor.

Baykal’ın cümlesindeki "son dönemde" vurgusundan da anlaşılacağı gibi, sola en soğuk bakan tabana sahip TOBB’daki değişim, Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığı ardından başlamış ve CHP’den de aynı karşılığı görmüş.

HİSARCIKLIOĞLU’NUN RİCASI

Böylesi bir ilişkide yadırganacak ne var diyenler çıkabilir; ama Baykal ve Hisarcıklıoğlu ile sohbetlerim gösterdi ki Türkiye’nin bu iki önemli örgütü arasındaki ilişkiler geçmişte kopuk seyretmiş.

Hisarcıklıoğlu, "Sanırım bu yıl Deniz Bey’i 13 ya da 15 kez aradım" derken, Baykal’ın önceki dönemlerin başkanları ile daha çok şahsi dostluğu bulunduğunu söylemesi bunun ipuçlarını veriyor.

Oysa yeni dönem karşılıklı önemli jestlerle geçiyor.

Hisarcıklıoğlu, Baykal’dan, "Oda toplantılarımıza katılın. Milletvekilleriniz de illerindeki meclis toplantılarına gitsin" ricasında bulunmuş.

TOBB Başkanı’nın, "yeni bir yöntem" dediği talep Baykal’dan da "memnuniyetle" karşılık almış.

TOBB bununla yetinmemiş, AKP ile ne paylaşmışsa CHP ile de aynısını paylaşmış; ekonomi ile ilgili talepleri iki tarafa birlikte iletmiş.

Baykal, bundan da çok memnun kalmış; ama her seferinde, "İcra makamında olmadığımızı düşünün" vurgusunu yapmayı ihmal etmemiş.

Hisarcıklıoğlu bunu "Gerçekçilik" diye tanımlarken, gelinen noktayı, "Deniz Bey’in kişiliğinden, özel sektöre uzak durmayan tavrından kaynaklanan güzel bir ilişkimiz var" sözleriyle değerlendirdi.

CHP TOBB’LA REFORM YAPACAK

Konuşmamızda, Baykal da TOBB’a sıcak mesajlar gönderdi.

CHP, her gerektiğinde TOBB’dan bilgi, doküman istemiş; danışmış. Baykal, "Ekonomik görüşlerine mutlaka kulak verilmesi gereken bir önemli kuruluş" dediği TOBB’la ilişkide bununla da yetinmedi.

Özel sektörde bazı kesimlerin CHP’ye soğukluğunun yersiz korkudan kaynaklandığını söyleyen Baykal, "Bırakın Türkiye’yi dünyada hangi sosyal demokrat parti serbest piyasa dışına çıkmış. Türkiye’de de kalkınmanın motoru özel sektör olacaktır. Biz de dürüst bir ilişki temelinde onlara yardımcı olacağız" dedi.

Baykal daha da ileri gitti; CHP iktidarında "yapılacak en önemli iş" diye nitelediği eğitim reformu konusunda ilginç bir vaatte bulundu.

Sanırım Baykal’ın şu sözleri içeren vaadi başka bir yorum gerektirmez:

"Eğitim reformumuz, ortaöğretim ve üniversitelerle ilgili olacak. Temel ortaöğretim reformu olacak. Bunu TOBB’la birlikte yapacağız. Çünkü, mesleki eğitim öncelikli olacak. Bu da onların işi, onların ihtiyacı."
Yazarın Tüm Yazıları