Seri katil değil cümbüş katilleri

BAYRAM gibi güçlü bir moral dönemine gölge düşüren iki katilin öyküsünü öfkelenerek, üzülerek, korkarak ve sürekli olarak kafamızın bir yerinde "Ama niye?" diyerek takip ettik.

İlk haberlerden itibaren Bekçe ve Karahasan "seri katil" olarak anıldı. Oysa "suç alemi"nde yaptıklarının tam karşılığı olarak "spree killer", yani "cümbüş katili" veya "alemci katil" kullanılıyor.

"Spree"nin İngilizce-Türkçe sözlüklerdeki karşılığı "cümbüş". Genelde kontrolden çıkmaya müsait eğlenceler için kullanılır.

Tam karşılamıyor "spree"yi, bunu kabul ederim ama çok uzak da değil...

***

"Seri katil" (Hakkı Devrim hepimizi çarpacak bence, seri cinayet işleyen katiller diyerek kendimi kurtarmaya çalışayım ben...) ve "cümbüş katili" arasında benzerlik sadece birden fazla insan öldürmek hususunda.

Ancak seri katil cinayetleri arasında "cooling off period" tabir edilen, bir sakinlik dönemi yaşıyor.

İki cinayet arasında yıllar geçebiliyor kimi durumlarda.

Eline silahı alıp, Bekçe ve Karaaslan örneğinde olduğu gibi, yakalanana kadar belli bir sebep göstermeksizin önüne çıkanı öldürenlerin durumu farklı.

"Amok koşusu"na benzetilebilir bir hadise bu.

Malay yerlilerinin dünya çapında şöhrete kavuşturduğu "Amok koşusu"na çıkan şahıs, nasıl kendisi yakalanana veya öldürülene kadar durmaksızın çalışan bir ölüm makinesine dönüşüyorsa, "cümbüş katilleri" de aynı mantıkla çalışıyor.

***

"Cümbüş katilleri"ni tarif ederken "eleştirilmekten hoşlanmayan, genellikle yalnız veya çok az arkadaşı olan, alkol veya madde bağımlılığı potansiyeli olan, silahlara ve şiddet içeren filmlere meraklı, duygusal açıdan erişkinliğe ulaşamamış, sosyal açıdan uyumsuz" deniyor.

Suç tarihine adı geçmiş pek çok "cümbüş katili" var. Sayalım birkaç tanesini bari...

***

1966’da annnesini ve karısını öldürdükten sonra üniversite yakınlarındaki kuleye çıkarak, rastgele seçtiği 14 kişiyi tüfekle öldüren Charles Whitman "cümbüş katili" idi.

Rekoru elinde bulunduran (Rekoru devrilesice!) Güney Koreli polis memuru Woo Bum-Kon, 1982’de 8 saat gibi kısa bir sürede 57 kişiyi öldürmüş, 35 kişiyi yaralamıştı. Öldürdüğü 58’inci kişi de kendisi olmuştu. Bum-Kon’un katliamını tetikleyen şeyin "dırdır" olduğu söylenir bu arada. Evlilik planları yapan Bum-Kon, nişanlısının bitmek bilmeyen istekleri karşısında bir akşam alkole de yüklendikten sonra karakola gider, silahları ve el bombalarını kuşanır...

Yakın zamandan bir örnek de Columbine High hadisesi. Hani Colorado’da 15 kişinin ölümüyle neticelenen okul baskını.

Tahmin edebileceğiniz gibi okul baskınlarını gerçekleştirenler de "cümbüş katili" kategorisinde inceleniyor.

***

Anlaması güç bir şiddet gösterisi. Çok üstünde durmak, potansiyel psikopatlar için zemini cazip hale getirmeye yol açabilir. O yüzden uzmanları dinleyelim ve sakin olalım.
Yazarın Tüm Yazıları