Proje iyi niyetliydi ama...

GEREK ortaöğretim, gerek ilköğretim için tasarlanan "100 Temel Eser" projesi, öğrencilerin Türkçe’yi öğrenmesi, Türk dilini ustaca kullanan yazarları tanıması, dünya edebiyatının seçkin yazarlarının tanınmış eserlerini okuması açısından iyi niyetli bir girişimdi.

Ancak bu tür konularda ilkeleri baştan saptamadığınızda, iyi niyetli bir girişimin ticari çıkarlara alet edilmesini önleyemezsiniz. Arzulanan sonuç gerçekleşmez, aksine, ideolojik, saplantılı bir kuşağın ortaya çıkmasında bilerek ya da bilmeyerek aracı olursunuz.

Tarafların soruna değişik açılardan bakması, gerçeği ortaya koymaktan çok kendilerini savunması biçiminde tecelli ettiğinden zihin bulanıklığına neden oluyor.

Sorunu madde başlıkları altında tartışmak, sağlıklı bir sonuca varabilmenin ilk koşuludur.

Tespit edilen eserler isabetli midir?

Yaşayan yazarların alınmaması doğru mudur?

Sadece kitap adına karar verilince iş biter mi?

Çevirisi iyi midir, değiştirilmiş midir?

Denetlenmesi gerekmez mi?


Son günlerdeki tartışmalar, asıl içeriğin değiştirilmesinden, kitapların bazı düşüncelerin aşılanması için kullanılmasından, olur olmaz basımların piyasaya sürülmesinden kaynaklanıyor.

Belki onaylı baskılara müsaade eden bir denetleme komisyonu kurulsaydı, öğrenciler, veliler bu kadar şaşkına dönmezlerdi.

* * *

MEB
Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci’nin açıklamasını köşemde okudunuz. Birinci, istifalar ve ilkeler üzerine düşündüklerini iletti ama kitapların değiştirilmesi, bunların önlenmesi konusunda bir bilgi vermedi.

Seçici Kurul’un istifa eden üyeleri Gülten Dayıoğlu, Mustafa Ruhi Şirin, Mehmet Kılınç, Fatih Erdoğan, Mevláná İdris Zengin düşündüklerini bana ulaştırdılar. Bu adlar dışında, Çetin Öner, Nurettin Gemici de görüşlerini ilettiler.

Ben yukarıdaki adların gönderdikleri yazıları tam metin halinde blognot’umda yayımlıyorum.

Eğer bunlara köşemde yer vermeye kalksaydım en az 10 gün bu yazıları yayımlamam gerekirdi.

Şimdi taraf olan olmayan herkes blognot’a düşüncelerini yazıp gönderebilir, aralarında tartışabilirler.

* * *

BENİM
dileğim, çocuklara iyi, doğru kitaplar okutma işinin bir sonuca bağlanması.
Yazarın Tüm Yazıları