Türkiye ve İsrail-Hizbullah savaşı

HER şey Türkiye’nin aleyhine. Hizbullah kazansa da ABD-İsrail koalisyonu kazansa da...

Türkiye, geleneksel dış politikası AKP sayesinde "sizlere ömür" olmasaydı, iki telde birden oynamak zorunda kalmazdı. Ama AKP iki telde oynamak zorunda. Bütün inancıyla Hizbullah’ın kazanmasını istiyor, ama ABD-İsrail koalisyonunu da gözden çıkarmamak zorunda.

HEDEF EBEDİ CİHAT

İslamcılar ve hümanistler, Arap devletlerinin neden Filistin’in, Lübnan’ın yanında yer almadıklarını soruyorlar. İslamcılar bunu yanıtlarken gerçekleri görerek Arap devletlerinin Lübnan ve Filistin’e karşı olduklarını ileri sürüyorlar. İslamcıların bakış açıları doğru ama eksik. Çünkü Arap ülkeleri, Lübnan ve Filistin’e karşı değil, bu iki ülkeyi ele geçirmiş olan HAMAS ve Hizbullah adlı terör örgütlerine karşılar. Bu iki terör örgütü, El Kaide ile birlikte bütün Arap rejimlerini tehdit ediyor.

Tehdidin de iyi anlaşılması zorunlu: Terör örgütleri antidemokratik hükümdarlıkların, hükümetlerin yerine demokratik yönetimler geçirmek istemiyorlar, köktenci İslami yönetimler kurmak istiyorlar. İlk aşamada bunu başarırlarsa ikinci aşamada insanlığın toptan Müslüman olması için dünyanın geri kalanına karşı ebedi cihat ilan edecekler.

TANIYACAK, KORKUYOR

ABD ile İsrail işbirliğinin ana gövdesinden çıkan iki daldan İsrail adlısı, kendi varlığının Arap ülkeleri tarafından resmen tanınmasını istiyor. Ama Arap ülkeleri resmen tanımayı zihinlerinden geçirseler de İslami terör örgütlerinin korkusuyla bunu açıklayamıyorlar. Üstelik Arap halklarının bu örgütlere karşı sempatisi var.

ABD ise İslami terör örgütlerini ortadan kaldırmak istiyor. Çünkü ABD’nin Ortadoğu’ya yönelik tasarımlarının karşısında engel olarak bu terör örgütleri var.Fas, Cezayir, Tunus’u bir yana bırakalım, Sünni Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, HAMAS ve Hizbullah’ın karşısında. Buna karşılık Şii İran ve Şii azınlık tarafından yönetilen Suriye, HAMAS ile Hizbullah’ın yanında ve arkasında.

İran ve Suriye’nin ABD-İsrail koalisyonuyla kapışmasının gerisinde iki emperyalist etken var: ABD emperyalizmi ve Şii emperyalizmi. Kuşkusuz, sivil ölümleri karşısında sessiz kalmak utanç verici, ama "olay" bizim hümanistlerin sandığı kadar düz değil.

AKP İLE ZOR İŞ

AKP, kendi plan ve ihtirasları dolayısıyla, bütün Arap ülkelerinin İslamcı köktendinciler tarafından yönetilmelerini ister. O zaman kendi hedefine varması iyice kolaylaşacaktır.

ABD-İsrail koalisyonunun kazanması durumunda hedefinden uzaklaşacak ama iktidarda kalacak. İktidarda kalması ve bu sürenin uzaması, projesini gerçekleştirmek için kazanılmış zaman.

Ancak AKP’nin hesap ve çıkarları ile Türkiye’nin çıkarları örtüşmüyor. Çünkü İslamcı terör örgütlerinin Arap ülkelerini ele geçirmeleri, kuşkusuz Türkiye’nin lehine değil. Laik cumhuriyeti korumak ve savunmak bu durumda iyice zorlaşacak. ABD-İsrail koalisyonunun kazanması durumunda laik cumhuriyeti korumak daha kolay ama o zaman da ABD’nin Ortadoğu’yla ilgili emperyalist projeleri söz konusu. Yani AKP’nin stratejik ortağı ABD’nin hazırladığı yeni Ortadoğu haritası var... AKP sayesinde Türkiye’nin işi çok zor!..
Yazarın Tüm Yazıları