Linci alkışladı şimdi listede

BİR doktor, beş genci linç etmeye kalkanlara "elinize sağlık" diyebilir mi?

Bunu söyleyen bir doktor, doktorların temsil edildiği, örgütlendiği en yüksek organda görev alabilir mi?

Bu doktorun yer aldığı listeye, koca bir doktor ordusu oy verebilir mi?

Toplumda önemli bir konuma sahip, sivil toplum örgütlerinden Türk Tabipler Birliği (TTB) kongresi toplanıyor. TTB’nin Merkez Konseyi için seçim var.

Kongre bugün, seçim yarın.

GENCAY GÜRSOY

Merkez Konseyi için seçimde iki liste yarışıyor.

Biri çeşitli toplumsal sorunlar karşısında ayakta durmasını bilen bir ekip. Prof. Gencay Gürsoy başkanlığındaki bu ekip, kongreye Etkin Demokratik Türk Tabipler Birliği adıyla giriyor.

Sağlık ve doktor sorunları odağında, ülkedeki temel ve güncel konularda çözüm üreten bir ekip. Tam bir sivil toplum örgütü örneği sergileyen bir kadro.

SUAT ÇAĞLAYAN

Kongrede yarışan ikinci liste, kızıl elma koalisyonu. O liste Ulusal Hekim Dayanışması adını taşıyor.

Bu listede kızıl elmadan önce gelen iki başka özellik var.

Bu listenin başını Suat Çağlayan çekiyor. Çağlayan bir tarihte ANAP’tan DSP’ye transfer oluyor. Sonra DSP’nin Kültür Bakanı. Ama, ikinci bir transferle, şu anda CHP’de.

Yine de, bu listede önemli olan bu değil. Transferden bol ne var bu ülkede. Bir oraya, bir buraya, olmadı baştan, haydi şuraya.

TRABZON’DA LİNÇ

Bu listede önemli olan bir başka olay var.

Geride kalan aylarda Trabzon’da Türkiye’yi ayağa kaldıran olaylar yaşanıyor.

Papazın öldürülmesi değil. Ondan önce, beş TAYAD’lının halk tarafından linç edilme girişimi. İnsanlık dışı bir eylem. TAYAD’lıların suçlu ya da suçsuz olmalarından bağımsız, linç girişimi Türkiye’de gereken tepkiyi görüyor.

Bununla birlikte, o sırada Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Ömeroğlu garip bir açıklamada bulunuyor:

"Trabzonlu gençlerin ellerine sağlık."

Bir doktorun linç girişimine desteği mi? Hele de, bir doktorun?

Devamı var. Devamı basın toplantısında.

AYNI YOLDA DEVAM

Kongre nedeniyle, listesini açıklamak üzere, Suat Çağlayan geçenlerde bir basın toplantısı düzenliyor. Toplantıya, o garip açıklamanın sahibi Ahmet Ömeroğlu da, katılıyor.

Linç sorusu üzerine, Ömeroğlu aynen şunu söylüyor:

"Ben oradaki olayları linç olarak görmüyorum. Her ilde, her sokakta herkes hassasiyet göstermeli, ulusun birliğine karşı konularda demokratik tepkisini göstermelidir. Ben beş TAYAD’lının kışkırtma yaptığına inanıyorum. Trabzon’lu gençler demokratik tepkisini göstermiştir. Elinize sağlık demeyi sürdürüyorum."

Bu doktor yarın Türk Tabipler Birliği yönetimine Suat Çağlayan listesinden aday. Hem doktor, hem aday.

Siz doktor olsanız, yarınki seçimde oyunuzu hangi listeye kullanırsınız?

Apo kadın başkan istiyor

KURULUŞU ve üyeleriyle tam bir hayal kırıklığı yaratan Demokratik Toplum Hareketi (DTH) birinci olağan kongresini yapıyor.

DTH Kürtlerin partisi. HEP, DEP, DEHAP’ın türevi. Kuruluş sırasında, geçmişten ders alındığı sanılıyor. Ama, alınmıyor. Alacağı kararlar için, DTH hala Apo’ya bakıyor. Apo’nun DTH’ye son emri, "partinin başına kadın başkan seçilsin".

Daha önceki emri, iki başkan olsun, bir kadın, bir erkek. O nedenle, Apo’nun avukatlarından Aysel Tuğluk ile eski milletvekillerinden Ahmet Türk eşbaşkan adı altında DTH’nin başına geliyor. Ancak, iki başkanlık sistemi yasaya aykırı. Tek başkan gerek.

Apo, kadın başkan istediğine göre, DTH şimdi sınavda. Oysa, başkanlık için Ahmet Türk’ün şansı çok fazla.
Yazarın Tüm Yazıları